Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

MIMORIADNE Rusko sa vyhráža jadrovým konfliktom! Dôvodom je vyslanie vojakov NATO na Ukrajinu

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin dnes uviedol, že krajiny Severoatlantickej aliancie riskujú jadrový konflikt, ak vyšlú svojich vojakov na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra Reuters. Ukrajina sa už viac ako dva roky bráni agresii Moskvy. Šéf Kremľa v prejave o stave krajiny pred oboma komorami parlamentu ďalej vyhlásil, že Rusko po prijatí Fínska a Švédska do NATO bude musieť posilniť svoj západný vojenský okruh.

Helsinki a Štokholm podali prihlášku do NATO po tom, ako Rusko vo februári 2022 zaútočilo na Ukrajinu. Fínsko sa členom stalo vlani v apríli, švédsky vstup tento týždeň schválilo ako posledná členská krajina Maďarsko.

archívne video

Robert Fico sa zúčastní stretnutia európskych premiérov v Paríži (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Spojené štáty a ich európski spojenci tento týždeň uviedli, že nemajú v pláne vyslať pozemné jednotky na Ukrajinu. Reagovali na vyjadrenia slovenského premiéra Roberta Fica, že viaceré členské krajiny NATO a Európskej únie zvažuje vyslanie svojich vojakov na Ukrajinu na základe bilaterálnych dohôd s touto krajinou.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý v pondelok organizoval v Paríži summit na podporu Ukrajiny, však uviedol, že v otázke vyslania spojeneckých vojakov na Ukrajinu nemožno nič vylúčiť. Francúzsky minister zahraničia Stéphan Séjourné neskôr dodal, že by Francúzsko svojich vojakov na Ukrajinu neposlalo bojovať, plnili by špecifické úlohy.

Putin dnes ďalej podľa ruskej štátnej agentúry TASS vyhlásil, že ruské strategické jadrové sily krajiny sú v stave plnej pripravenosti. Západu pohrozil, že Moskva má zbrane schopné zasiahnuť jeho územie.

Ruský prezident v prejave obvinil Západ, že vytvára riziko jadrového konfliktu: "Všetko, s čím Západ prichádza, aby vystrašil svet, vytvára skutočnú hrozbu konfliktu s použitím jadrových zbraní, čo znamená zánik civilizácie,“ konštatoval.

Kroky Spojených štátov a ich spojencov viedli podľa Putina k demontáži bezpečnostného systému v Európe, preto treba pracovať na novom systéme bezpečnosti pre Euráziu. "Bez suverénneho, silného Ruska nie je možný trvalý svetový poriadok," povedal Putin.

Bojové schopnosti ruských síl sa zvýšili, tvrdí Kremeľ

"Bojové schopnosti (ruských) ozbrojených síl sa mnohonásobne zvýšili. Naše jednotky pevne držia iniciatívu. S určitosťou postupujú v rade operačných smerov a oslobodzujú nové územia," vyhlásil šéf Kremľa s odkazom ruskú vojnu na Ukrajine, pričom použil termín "oslobodenia", ktorým Moskva označuje dobytie a okupáciu ukrajinských území.

Agentúra AFP poznamenala, že Putin dnes prenáša prejav v čase, keď jeho invázna armáda dosahuje určité úspechy na bojisku a ekonomika sa vyrovnáva so západnými sankciami. Po tom, ako ukrajinská armáda v roku 2022 na rade miest ruskú inváziu odrazila a následne oslobodila územie na severovýchode a juhu krajiny, jej vlaňajšia protiofenzíva nepriniesla podobné významné výsledky. Rusi sa nedávno naopak - hoci podľa médií za cenu značných strát - zmocnili zdevastovanej východoukrajinskej Avdijivky a niekoľkých menších neďalekých obcí.

Putin vo svojich každoročných prejavoch o stave krajiny tradične uvádza svoje hodnotenie situácie vo federácii a definuje usmernenia vnútornej a zahraničnej politiky. Tentoraz vystúpil s týmto prejavom niekoľko dní po tom, ako uplynuli dva roky odkedy Rusko na jeho príkaz zaútočilo vojensky na susednú Ukrajinu. A tiež v predvečer plánovaného pohrebu jeho kritika a opozičného predáka Alexeja Navaľného, ktorý nedávno zomrel za nevyjasnených okolností v trestaneckej kolónii na Sibíri. Predchádzajúci prejav o stave Ruskej federácie Putin predniesol vlani vo februári krátko pred výročím invázie na Ukrajinu. Rusko čakajú v polovici marca prezidentské voľby a všeobecne sa očakáva, že trojdňové hlasovanie vyhrá Putin, ktorý si tak zabezpečí ďalší šesťročný mandát.

Viac o téme: VojaciRuskoNATOUkrajinaJadrový konfliktVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu