Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

MIMORIADNY ONLINE Európska únia otvorí prístupový proces pre Ukrajinu: Zelenskyj tento krok víta

Predseda Európskej rady Charles Michel robí vyhlásenie pre médiá o začatí prístupových rokovaní s Ukrajinou a Moldavskom počas samitu EÚ v Bruseli Zobraziť galériu (10)
Predseda Európskej rady Charles Michel robí vyhlásenie pre médiá o začatí prístupových rokovaní s Ukrajinou a Moldavskom počas samitu EÚ v Bruseli (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

KYJEV/MOSKVA - Mier nastane, keď Rusko dosiahne ciele svojej špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine. Vyhlásil to vo štvrtok ruský prezident Vladimir Putin počas svojej koncoročnej tlačovej konferencie Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 658

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 658 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:58 Novinár amerického denníka Wall Street Journal Evan Gershkovich, ktorý bol v Rusku zadržaný pre podozrenie zo špionáže, vo štvrtok neuspel vo svojím odvolaním proti väzobnému stíhaniu. Vo väzbe zostane najmenej do 30. januára, informovala agentúra AFP.

21:52 Litva sa chytá kúpou ďalšieho systému protivzdušnej obrany NASAMS nórskej výroby za 200 miliónov eur posilniť svoju bezpečnosť. Oznámilo to vo štvrtok tamojšie ministerstvo obrany, píše agentúra DPA.

21:42 Severoatlantická aliancia (NATO) vo štvrtok uviedla, že nemá žiadne informácie, ktoré by naznačovali úmyselný útok Ruska na členov Aliancie. Reagovala tak na zrútenie ruského dronu na území Rumunska, informovala agentúra DPA. Ruské sily v sérii útokov vypálili na Ukrajinu až 70 bezpilotných lietadiel typu Šáhid iránskej výroby, z ktorých jeden vybuchol vo vzdušnom priestore Rumunska.

21:10 Mnohí vrcholní predstavitelia EÚ a lídri členských krajín Únie vítajú s nadšením otvorenie prístupových rokovaní s Ukrajinou a Moldavskom i udelenie štatútu kandidátskej krajiny Gruzínsku, o ktorom sa rozhodlo vo štvrtok na summite EÚ v Bruseli. Informujú o tom správy z denníka The Guardian a agentúry AFP.

20:34 Ukrajina vyhrala päť sporov so zahraničnými dodávateľmi vojenského materiálu v hodnote viac ako 900 miliónov HR (24,3 milióna dolárov), informovalo ministerstvo obrany 14. decembra. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

20:31 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok neohlásene navštívil americkú vojenskú základňu v nemeckom Wiesbadene, kde sa podľa vlastných slov "opäť raz presvedčil o vynikajúcej kvalite americkej vojenskej pomoci Ukrajine". Správu o tom priniesla agentúra AFP. 

20:28 Maďarsko sa nechcelo podieľať na "zlom" rozhodnutí Európskej rady začať prístupové rokovania EÚ s Ukrajinou, preto sa na ňom nezúčastnilo. Vyplýva to zo príspevku predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána zverejnenom vo štvrtok večer na Facebooku. 

20:19 Rokovania na prebiehajúcom summite EÚ sa výrazne posunuli vpred a potvrdili jednotu členských krajín voči Ukrajine. Po skončení prvej časti debát Európskej rady to uviedol český premiér Petr Fiala. Český premiér priznal, že je to jeden z najťažších summitov EÚ, na ktorých sa doteraz zúčastnil.

20:17 Fínsko od piatkového večera opäť celkom zatvorí - až do 14. januára - svoje hranice s Ruskom. Oznámila to vo štvrtok fínska ministerka vnútra Mari Rantanenová, a to len niekoľko hodín po tom, ako Helsinki dva z hraničných priechodov otvorili. K opätovnému zatvoreniu pristupuje Fínsko pre prudký nárast prichádzajúcich migrantov, ktorý označilo za "hybridný útok" zo strany Ruska. Informuje agentúra AFP.

19:56 Dohoda lídrov EÚ na prebiehajúcom summite v Bruseli o otvorení prístupových rokovaní s Ukrajinou a Moldavskom sa zrodila tak, že maďarský premiér Viktor Orbán pred hlasovaním opustil sálu, takže nezablokoval spoločné rozhodnutie zvyšku členských krajín.

19:36 Nemecko poskytlo Ukrajine nový balík vojenskej pomoci, ktorý zahŕňa aj druhý americký systém protivzdušnej obrany Patriot vrátane rakiet. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na oznámenie ukrajinského ministerstva obrany zverejneného na sociálnych sieťach.

19:19 Rakúska vláda sa usiluje o vyradenie bankovej skupiny Raiffeisen Bank International (RBI) z ukrajinského zoznamu "medzinárodných sponzorov vojny". Informuje o tom správa z agentúry Reuters, ktorá sa vo štvrtok odvolala na zdroje oboznámené s problematikou.

19:06 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj privítal rozhodnutie Európskej únie otvoriť prístupové rokovania s Ukrajinou, ku ktorému došlo vo štvrtok na summite lídrov v Bruseli. "Víťazstvo Ukrajiny. Víťazstvo celej Európy. Víťazstvo, ktoré motivuje, inšpiruje a posilňuje," napísal Zelenskyj na sociálnej sieti X.

18:46 Lídri členských krajín EÚ sa vo štvrtok na summite v Bruseli dohodli na otvorení prístupového procesu pre Ukrajinu a Moldavsko. Oznámil to predseda Európskej rady Charles Michel na sociálnej sieti X (predtým Twitter).

18:39 Bývalý vodca separatistov z Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, záložný plukovník ruskej tajnej služby FSB Igor Girkin - známy aj ako Strelkov - vo štvrtok prvýkrát predstúpil pred súd v Moskve. Obvinenie z extrémizmu, ktoré voči nemu súd vzniesol, Girkin/Strelkov odmietol a vyhlásil sa za nevinného. Ako informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL), pojednávanie v tejto kauze sa konalo za zatvorenými dverami. To ďalšie je plánované na 20. decembra, keď súd bude vypočúvať svedkov.

18:20 Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok na chvíľu "stratil reč", keď bol konfrontovaný s verziou seba samého - vytvorenou umelou inteligenciou (AI). Informovala o tom agentúra Reuters v správe z Putinovej výročnej tlačovej konferencie, ktorá tentoraz trvala viac ako štyri hodiny.

Ruský prezident Vladimir Putin
Zobraziť galériu (10)
Ruský prezident Vladimir Putin  (Zdroj: TASR/Aleksander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

18:04 Ostrava daruje 25 električiek mestu Konotop na severovýchode Ukrajiny. Vo štvrtok naložili prvých šesť, ktoré v najbližších dňoch na Ukrajinu odošlú. Uviedlo to české ministerstvo zahraničných vecí, ktoré na prepravu poskytlo tri milióny korún (približne 123-tisíc eur).

17:35 Na Ukrajine vo štvrtok vyhlásili niekoľko leteckých poplachov, ktoré súviseli so štartom ruských stíhačiek MiG-31 - nosičov hypersonických rakiet Kinžal. Rakety boli napokon vypálené počas tretieho poplachu, a to vo štvrtok popoludní. Výbuchy hlásili z Kyjeva i z Chmeľnyckej oblasti na západe Ukrajiny, informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

17:30 Šéfovia vlád a štátov Európskej únie sa na summite v Bruseli blížia k možnej dohode v oblasti revízie dlhodobého rozpočtu EÚ. Podľa nemenovaných diplomatických zdrojov z prostredia EÚ by Ukrajina mala dostať 17 miliárd eur v podobe grantov a 33 miliárd eur vo forme pôžičiek, ktoré Únia sprostredkuje pre Kyjev mimo svojho rozpočtu cez finančné trhy.

17:04 Estónska vláda schválila balík vojenskej pomoci pre Kyjev vo výške 80 miliónov eur (88 miliónov USD), ktorý obsahuje protitankové strely Javelin, muníciu a ďalšiu pomoc, informovala 14. decembra agentúra ERR. Informoval o tom portál The Kyiv Independent.

16:58 Volodymyr Zelenskyj pricestoval na neohlásenú návštevu Nemecka. Ukrajinský prezident odišiel do Wiesbadenu, kde sídli americké veliteľstvo vojenskej pomoci Ukrajine. 

16:17 Rumunsko vo štvrtok oznámilo, že v súvislosti s novým narušením svojho vzdušného priestoru si predvolá ruského veľvyslanca. Agentúra AFP s odvolaním sa na ruské úrady doplnila, že územie Rumunska - člena aliancie NATO - opäť zasiahol havarovaný dron vypustený v rámci útokov na Ukrajinu.

14:40 Kyjevskí demonštranti požadujú vyššie výdavky mestského rozpočtu na armádu.

14:15 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok požiadal o otvorenie prístupových rokovaní na vstup Ukrajiny do Európskej únie. Lídrov členských krajín upozornil, že ruský prezident Vladimir Putin využije akékoľvek zlyhanie v tomto smere. "Ľudia v Európe nebudú mať žiadny prínos, ak Moskva od Bruselu dostane prihrávku v podobe negativizmu voči Ukrajine," povedal Zelenskyj počas videokonferencie. "Putin to s určitosťou využije osobne proti vám, proti celej Európe," dodal.

13:37 Fínsko dočasne znovu otvorilo 2 hraničné priechody s Ruskom.

13:00 Ruské drony počas útoku proti Ukrajine v noci na štvrtok narušili vzdušný priestor NATO nad Rumunskom. Proti nim preto zasiahli nemecké stíhačky Eurofighter, ktoré pomáhajú pri ochrane Rumunska.

12:50 Rusko je pripravené na obnovenie svojich vzťahov so Spojenými štátmi, keď na to budú vytvorené vhodné podmienky. Vyhlásil to vo štvrtok ruský prezident Vladimir Putin počas svojej koncoročnej tlačovej konferencie."Sme pripravení s nimi budovať vzťahy. USA považujeme za dôležitú a potrebnú krajinu," povedal Putin. Zároveň Spojené štáty obvinil z vedenia imperiálnej politiky, ktorá škodí aj im samým.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (10)
Vladimir Putin  (Zdroj: TASR/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool)

12:40 Európska únia "nie je v pozícii" začať prístupové rokovania s Ukrajinou. Povedal to vo štvrtok po príchode na summit EÚ v Bruseli maďarský premiér Viktor Orbán."Nie je dôvod o čomkoľvek diskutovať, pretože neboli splnené podmienky," povedal Orbán.

12:35 Ruský raketový útok zabil staršiu ženu v Chersonskej oblasti.

11:38 Mier nastane, keď Rusko dosiahne ciele svojej špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine. Vyhlásil to vo štvrtok ruský prezident Vladimir Putin počas svojej koncoročnej tlačovej konferencie."Ciele sa nemenia. Pripomeniem, o čom sme vtedy hovorili - o denacifikácii Ukrajiny, o demilitarizácii a jej neutrálnom statuse," reagoval Putin.Ruským vojakom sa pritom podľa Putina darí vylepšovať si pozície pozdĺž celej frontovej línie na Ukrajine. "V podstate po celej kontaktnej línii naše ozbrojené sily skromne povedané vylepšujú svoje pozície," vyhlásil. Zároveň poďakoval vojakom bojujúcim na Ukrajine.

11:27 Predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána pred začatím dvojdňového summitu Európskej únie v Bruseli vo štvrtok presviedčal nemecký kancelár Olaf Scholz a francúzsky prezident Emmanuel Macron, aby prestal blokovať rozhodnutia EÚ, ktoré napomáhajú integrácii Ukrajiny. Podľa Orbána existujúce návrhy sú pre Maďarsko nevyhovujúce, napísal to server hvg.hu.Európski lídri podľa Orbána teraz nie sú v pozícii, aby sa v otázke začatia prístupových rokovaní s Ukrajinou rozhodli.

Viktor Orbán
Zobraziť galériu (10)
Viktor Orbán  (Zdroj: TASR/AP Photo/Virginia Mayo)

10:36 Systémy ruskej protivzdušnej obrany zostrelili deväť dronov smerujúcich k Moskve, oznámilo vo štvrtok ruské ministerstvo obrany. Stalo sa tak len niekoľko hodín pred očakávanou koncoročnou tlačovou konferenciou ruského prezidenta Vladimira Putina. "Nasadené jednotky vzdušnej obrany zničili a zachytili deväť ukrajinských dronov nad územím Kalužskej a Moskovskej oblasti," uviedol vo vyhlásení ruský rezort obrany, ktorý z útokov obvinil Kyjev.

10:04 Názory Slovenska a NATO o vojenskej pomoci Ukrajine sa rozchádzajú, lebo slovenská vláda neverí, že to pomôže vyriešiť situáciu na Ukrajine. Vyhlásil to vo štvrtok predseda vlády SR Robert Fico počas spoločnej tlačovej besedy s generálnym tajomníkom Severoatlantickej aliancie Jensom Stoltenbergom. Šéf NATO naopak zdôraznil, že zastavenie vojenskej pomoci Kyjevu vojnu na Ukrajine neskráti, ale naopak ju predĺži.

9:54 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zagratuloval vo štvrtok novému poľskému premiérovi k nástupu do funkcie a pozval ho na návštevu Ukrajinu. Zelenskyj uviedol, že sa po nástupe Tuska do funkcie teší na začiatok novej kapitoly bilaterálnych vzťahov Poľska a Ukrajiny. "Som si istý, že spolu s novou poľskou vládou zrýchlime vyriešenie všetkých záležitostí našich vzťahov za podmienok, z ktorých budú ťažiť obe strany," napísal Zelenskyj na sociálnej sieti Telegram.

8:46 Rusko zostrelilo drony nad Kalugou, moskovskými oblasťami.

8:04 Ruské ministerstvo vnútra zaradilo Budanova na zoznam hľadaných osôb.

7:35 Pôvodne dvojdňový summit EÚ, ktorý sa začína vo štvrtok o 10:00 h miestneho času, možno potrvá dlhšie. Predseda Európskej rady Charles Michel oznámil, že je pripravený viesť rokovania až do nedele, ak to pomôže dosiahnuť kompromis pri témach spojených s Ukrajinou.

7:08 Rusko ostreľovalo 7 komunít v oblasti Sumy.

6:36 Prví zasahujúci v Odese pracujú po náletoch.

6:00 Po viac ako 30-hodinovom úplnom výpadku začal najväčší ukrajinský mobilný operátor obnovovať svoje služby. Týka sa to najmä metropoly Kyjev a ďalších veľkých miest, uviedla v stredu agentúra DPA s odvolaním sa na ukrajinské médiá.

Dronový útok v Odeskej oblasti na Ukrajine zranil 11 ľudí, z toho tri deti

Na nespresnenom mieste v Odeskej oblasti po dronovom útoku podľa DSNS zasahovalo 30 záchranárov s 8 vozidlami. Zábery na telegrame zachytávajú hasičov prehľadávajúce sutiny, zhorené vozidlo a viditeľne traumatizovaných ľudí v starostlivosti záchranárov. Pracovníci Červeného kríža podľa DSNS na miesto doviezli potraviny a teplé oblečenie.

Miestny obyvateľ prehľadáva trosky po ruskom vzdušnom útoku v Kyjeve.
Zobraziť galériu (10)
Miestny obyvateľ prehľadáva trosky po ruskom vzdušnom útoku v Kyjeve.  (Zdroj: TASR/AP/Efrem Lukatsky)

Desať ruských dronov ukrajinská armáda podľa svojich vyjadrení nad Odeskou oblasťou zostrelila aj v stredu. Kyjev už skôr varoval, že Rusko, ktoré už vlaňajšieho 24. februára usiluje o vojenskú porážku Ukrajiny, sa tento rok vráti k minuloročnej stratégii bombardovania energetickej infraštruktúry. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa u zahraničných partnerov, predovšetkým Spojených štátov, snaží dojednať ďalšie zásoby rakiet protivzdušnej obrany aj iné munície, ktoré by Ukrajine pomohli prečkať nadchádzajúce mesiace.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu