Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Asistent poslanca za AfD podozrivý z kontaktov s ruskou FSB sa vzdal funkcie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN - Politický stratég Vladimir Sergijenko, ktorého tím investigatívnych novinárov podozrieva zo spolupráce s ruskou tajnou službou FSB, sa vzdal postu asistenta poslanca nemeckého Spolkového snemu za krajne pravicovú stranu Alternatíva pre Nemecko (AfD) Eugena Schmidta.

 Schmidt o tom napísal v sobotu na sociálnych sieťach, uviedla stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).Poslanec dodal, že Sergijenko ho o svojom zámerne informoval ešte v piatok s tým, že "mediálna kampaň" mu znemožňuje pokračovať v doterajšej práci. Schmidt uviedol, že Sergijenkovo rozhodnutie rešpektuje a chápe. Napísal však súčasne, že zažaloval nemecký denník Bild a obvinil ho zo šírenia nepravdivých informácií.Zverejnenie vyšetrovania o Sergijenkovi Schmidt spojil s rastúcou popularitou strany AfD a s pokusmi o jej diskreditáciu.

K záverom vyšetrovania, ktoré zverejnil tím investigatívnych novinárov okolo Christa Grozeva, sa Schmidt nevyjadril.RFE/RL napísal, že týždenník Der Spiegel a portál The Insider v spoločnom texte informovali, že Vladimir Sergijenko bol v kontakte s dôstojníkom FSB, pričom spolu diskutovali okrem iného i o žalobe, ktorú parlamentná frakcia AfD podala na Spolkovom ústavnom súde a ktorej cieľom zastaviť dodávky tankov na Ukrajinu.

Pravidelne navštevoval Moskvu

Investigatívni novinári vo svojom materiáli pripomenuli, že Sergijenko je dlhodobo pod dohľadom západných spravodajských služieb. Pravidelne navštevoval Moskvu a bol hosťom diskusných relácií v ruskej televízii. V apríli 2023 u neho nemeckí colníci pri návrate z Ruska našli 9000 eur a ruský pas.Podľa týždenníka Der Spiegel sa nemecké úrady snažia Sergijenka zbaviť jeho nemeckého občianstva, ktoré získal v novembri 2022.

Sergijenko akékoľvek spojenie s ruskou rozviedkou popiera. V komentári pre magazín Der Spiegel poprel kontakty s dôstojníkom FSB a podozrenia z prepojenia s Ruskom označil za výmysel.Nemecká stanica Deutsche Welle ku kauze doplnila, že Schmidt sa narodil ako príslušník nemeckej menšiny v Kazachstane. O Sergijenkovi sa v materiáli zverejnenom portálom The Insider píše ako o ruskom politickom stratégovi ukrajinského pôvodu.

Viac o téme: KontaktTajná službaRuskoFSBAfD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu