Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

MIMORIADNY ONLINE Boje na Ukrajine neutíchajú! Ruské ostreľovanie Chersonu si vyžiadalo štyri obete

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

KYJEV/MOSKVA - Štyria ľudia zahynuli a ďalší deviati utrpeli zranenia za uplynulých 24 hodín pri ruskom ostreľovaní mesta Cherson na juhu Ukrajiny. Uviedol to v nedeľu gubernátor Chersonskej oblasti Olexandr Prokudin. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 668

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 668 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE

20:29 Stovky priaznivcov väzneného bývalého veliteľa Rusmi podporovaných separatistov na Ukrajine Igora Girkina sa v nedeľu zišli v Moskve, aby podporili jeho snahu kandidovať vo voľbách prezidenta Ruskej federácie.

20:01 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v nedeľu prihovoril svojim krajanom vo vianočnom posolstve, v ktorom ich v čase pokračujúcej vojny rozpútanej Ruskom povzbudzoval a vyjadril presvedčenie, že "nakoniec temnota prehrá a zlo bude porazené". Podľa agentúry DPA Zelenskyj vo videopríhovore, nakrútenom pred chrámom Kyjevsko-pečerskej lavry, dodal, že celá Ukrajina sa bude počas Vianoc spoločne modliť za slobodu, za víťazstvo a "za našu Ukrajinu."

19:00 Irán si predvolal ruského vyslanca, aby mu tlmočil svoj protest proti nedávnemu vyhláseniu Moskvy a arabských krajín požadujúcich rokovania o troch ostrovoch ovládaných Teheránom, na ktoré si robia nárok Spojené arabské emiráty.

16:13 Dvaja zranení pri ruskom nočnom útoku na Charkovskú oblasť.

15:00 Ruskému pracovnému trhu chýbalo tento rok takmer 5 miliónov ľudí a tento problém bude pretrvávať aj v roku 2024. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá citovala denník Izvestia.

14:45 Následky včerajšieho útoku okupantov na Cherson.

13:30 Putin bude podľa Borella „pokračovať vo vojne až do konečného víťazstva“.

12:49 Ruské útoky v Chersonskej oblasti za posledný deň zabili 4 ľudí a ďalších 9 zranili.

11:18 Rusko potvrdilo použitie zakázaných chemických zbraní v Chersonskej oblasti.

10:42 Ukrajinská armáda v nedeľu uviedla, že zneškodnila 14 z 15 dronov, ktorými ruská armáda v noci útočila na Ukrajinu. Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila drony iránskej výroby Šáhid v Mykolajivskej, Kirovohradskej, Záporožskej, Dnepropetrovskej a Chmeľnyckej oblasti, informovali ukrajinské vzdušné sily v príspevku na platforme Telegram.

9:34 Taiwan založil fond vo výške 1 milión dolárov na podporu ukrajinských utečencov v Poľsku.

8:12 Rusko sa môže pokúsiť zaútočiť na Európu budúcu zimu, tvrdí európsky spravodajský zdroj.

7:24 Poľský minister zahraničia: Západní spojenci sa musia v reakcii na ruskú agresiu vyzbrojiť.

6:40 Rusko ostreľovalo 8 komunít v oblasti Sumy.

Zelenskyj sa poďakoval Nemecku, Fínsku a Holandsku za najnovšiu obrannú pomoc

"Nemecko nám dodalo protilietadlový systém Gepard, delostrelectvo kalibru 155 mm a ďalšiu potrebnú muníciu. Poslalo nám tiež americký systém protivzdušnej obrany Patriot," povedal Zelenskyj vo večernom videopríhovore.

"Schopnosť zostreliť ruské stíhačky je jedna z kľúčových, pokiaľ ide o spravodlivé ukončenie tejto vojny. Chcem sa poďakovať všetkým partnerom, ktorí nás podporujú a pripravujú potrebné kroky na pomoc v nadchádzajúcom roku," uviedol ďalej Zelenskyj.

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (3)
Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

Dodal, že súčasný systém protivzdušnej obrany je účinný pri odrážaní ruských dronov a rakiet, pričom ukrajinskej armáde sa podarilo zostreliť aj ruské stíhacie bombardéry.Ukrajinský prezident sa zároveň osobitne poďakoval Holandsku a Fínsku. Uviedol, že každá z týchto krajín poslala Ukrajine balík pomoci v hodnote takmer 100 miliónov eur.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu