Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

MIMORIADNY ONLINE USA vetovali rezolúciu OSN vyzývajúcu na prímerie v Pásme Gazy: WHO vyzýva na ochranu

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Adel Hana)

JERUZALEM - Spojené štáty v piatok vetovali rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN, ktorá vyzývala na okamžité humanitárne prímerie vo vojne medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy. Informujeme podľa správy agentúry AFP. Situáciu sledujeme ONLINE

Naživo z Gazy

VIDEO Sily izraelského obranného systému lokalizovali a zneškodnili infraštruktúru Hamasu, niekoľko teroristických tunelov a desiatky teroristov

Sily izraelského obranného systému lokalizovali a zneškodnili infraštruktúru Hamasu, niekoľko teroristických tunelov a desiatky teroristov (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

ONLINE 

21:55 Izrael potrebuje vo svojej vojenskej operácii v palestínskom Pásme Gazy "zvýšiť tlak", vyhlásil v sobotu náčelník štábu izraelskej armády Hercl (Herci) Halevi. Toto jeho vyhlásenie sa objavilo len deň po tom, čo Spojené štáty vetovali návrh OSN na vyhlásenie prímerie vo vojne s palestínskym radikálnym hnutím Hamas.

21:00 Izraelské médiá na sociálnych sieťach zverejňujú zábery z masovej kapitulácie teroristov Hamasu.

20:15 Iránom podporovaní jemenskí povstalci - húsíovia - v sobotu pohrozili útokom na plavidlá smerujúce do izraelských prístavov, pokiaľ nebudú do obliehaného palestínskeho Pásma Gazy vpustené dodávky potravín a liekov. Agentúra AFP, ktorá o tom informovala, dodala, že toto najnovšie varovanie prichádza v čase zvýšeného napätia v Červenom mori a okolitých vodách po sérii námorných útokov jemenských povstalcov.

19:00  Desaťtisíce propalestínskych demonštrantov dnes prešli centrom Londýna a vyzývali na prímerie vo vojne medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas. Polícia pri demonštrácii zatkla 13 osôb, prevažne pre urážlivé transparenty. Uviedla to polícia na sociálnej sieti X.

18:15 Od začiatku izraelskej vojenskej operácie v Pásme Gazy prišlo o život najmenej 17.700 ľudí a 48.780 ich bolo zranených. Uviedlo to podľa agentúry Reuters ministerstvo zdravotníctva v Gaze ovládané palestínskym hnutím Hamas. V oblasti naďalej pokračujú prudké boje.

17:00 Úrady juhoizraelského kibucu Beeri v sobotu potvrdili smrť 25-ročného Sahara Barucha, ktorý bol 7. októbra v skupine vyše 200 ľudí zavlečených palestínskymi militantmi do Pásma Gazy. Informovala o tom agentúra AFP.

16:30 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes vyzval na reformu Bezpečnostnej rady OSN. Odsúdil, že Spojené štáty mohli vetovať návrh na prímerie v Gaze, napriek veľkej podpore ostatných krajín, uviedla agentúra Reuters.

14:30 Niekoľko arabských a moslimských krajín vyzvalo Spojené štáty, aby sa viac angažovali v snahe vyvíjať tlak na Izrael, aby prijal prímerie v Pásme Gazy. V sobotu to uviedlo katarské ministerstvo zahraničných vecí vo svojom vyhlásení. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

MIMORIADNY ONLINE USA vetovali
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP )

13:30 Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v sobotu vyhlásil, že Spojené štáty sú "zodpovedné za prelievanie krvi" detí v Pásme Gazy po tom, ako vetovali rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN), ktorá vyzývala na okamžité humanitárne prímerie vo vojne medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Postoj Ameriky je podľa prezidenta agresívny a nemorálny, predstavuje flagrantné porušenie všetkých humanitárnych princípov a hodnôt, a Spojené štáty sú tak podľa neho zodpovedné za krviprelievanie palestínskych detí, žien a seniorov v Pásme Gazy," uviedla kancelária prezidenta Abbása vo vyhlásení.

13:25 Medzinárodný výbor Červeného kríža (MV ČK) vyjadril v sobotu znepokojenie v súvislosti so snímkami, na ktorých je vidieť polonahých Palestínčanov zajatých izraelskými vojakmi v Gaze a upozornil, že so všetkými zadržanými sa musí zaobchádzať v súlade s medzinárodným právom. TASR informuje podľa denníka The Guardian.

13:00 Izraelská armáda informovala, že v noci na sobotu reagovala paľbou na strely odpálené smerom na územie Izraela z Libanonu. Útočila zároveň na niekoľko cieľov libanonského militantného hnutia Hizballáh. TASR o tom informuje na základe správ agentúr DPA a AFP.

11:41 Irán v sobotu varoval pred "nekontrolovateľným výbuchom" v súvislosti so situáciou na Blízkom východe. Reagoval tak na piatkové veto rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) zo strany Spojených štátov, ktorá vyzývala na okamžité humanitárne prímerie vo vojne medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

11:22 Izraelské bezpilotné lietadlo na juhozápade Sýrie zabil troch členov libanonského radikálneho hnutia Hizballáh, ktoré má podporu Iránu. Jednou z obetí je pravdepodobne Hasan Alí Dakdúk, dospelý syn člena Hizballáhu Alího Músu Dakdúka, ktorý vedie vojenské operácie hnutia v južnej Sýrii. Spolu s tromi bojovníkmi zomrel aj civilista, ktorý ich sprevádzal. S odvolaním sa na izraelskú verejnoprávnu televíziu Kan o tom dnes informoval denník The Times of Israel (ToI). Podobné informácie nie je bezprostredne možné overiť z nezávislých zdrojov.

10:20 Izraelské lietadlá ďalej bombardujú Pásmo Gazy, uviedla dnes dopoludnia agentúra AP. Obyvatelia severu tejto oblasti podľa nej hlásia obnovenie paľby z izraelských tankov. Prudké boje medzi izraelskou armádou a palestínskym hnutím Hamas pokračujú tiež na juhu Pásma Gazy, píše web BBC.

8:45 Izraelská vlajka na "Palestínskom námestí" v Gaze.

7:03 V Tel Avive a v strednom Izraeli bola práve spustená ťažká paľba rakiet.

6:45 Zneužívanie škôl Hamasom zmenilo bezpečné útočisko detí na teroristické úkryty.

6:15 Viac ako tucet členských štátov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) predložilo v piatok návrh rezolúcie, ktorou vyzvali Izrael, aby rešpektoval svoje záväzky vyplývajúce z medzinárodného práva a chránil humanitárnych pracovníkov v Pásme Gazy. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP. Textom návrhu rezolúcie sa má zaoberať Výkonná rada WHO na svojom mimoriadnom zasadnutí, zvolanom na nedeľu s cieľom prediskutovať "zdravotnú situáciu na okupovanom palestínskom území". Navrhli ho Alžírsko, Bolívia, Čína, Egypt, Indonézia, Irak, Jordánsko, Libanon, Malajzia, Maroko, Pakistan, Katar, Saudská Arábia, Tunisko, Turecko, Spojené arabské emiráty a Jemen. Predstavitelia Palestíny majú štatút pozorovateľa WHO a boli tiež signatármi návrhu.

USA vetovali rezolúciu OSN vyzývajúcu na prímerie v Pásme Gazy

Trinásť z 15 členov Bezpečnostnej rady hlasovalo za rezolúciu, USA proti a Veľká Británia sa zdržala hlasovania. Zástupca americkej veľvyslankyne pri OSN Robert Wood po hlasovaní kritizoval radu za to, že neodsúdila cezhraničný útok Hamasu na juh Izraela zo 7. októbra a neuznala právo Izraela brániť sa. Vyjadril presvedčenie, že zastavenie vojenských operácii Izraela by zasialo semienka pre ďalšiu vojnu, pretože Hamas nemá záujem o trvalý mier s cieľom dosiahnuť riešenie na úrovni dvoch štátov.

Generálny tajomník OSN António Guterres, ako aj mnohí členovia Bezpečnostnej rady požadovali v piatok okamžité humanitárne prímerie v Gaze. Spojené štáty však zopakovali svoj nesúhlas napriek priamej výzve arabských diplomatov, čím prakticky odsúdili akékoľvek kroky najmocnejšieho orgánu OSN na neúspech. Vedúci diplomati arabských a moslimských krajín v piatok počas návštevy Washingtonu vyzvali na ukončenie bojov v Pásme Gazy. "Považujeme za absolútne nevyhnutné okamžite ukončiť boje," vyhlásil v mene skupiny krajín saudskoarabský minister zahraničných vecí Fajsal bin Farhán a apeloval na Bezpečnostnú radu OSN, aby prijala rezolúciu žiadajúcu zastavenie bojov.

Guterres zvolal mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady po dvoch mesiacoch bojov, pri ktorých prišlo v Pásme Gazy o život vyše 17.000 ľudí. Tieto údaje uviedlo ministerstvo zdravotníctva v Gaze, riadené militantným hnutím Hamas.

Viac o téme: VojnaIzraelGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu