Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

MIMORIADNY ONLINE EÚ navrhne sankcie voči židovským osadníkom, ktorí útočia na Palestínčanov

  Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR/AP Photo/Hassan Ammar)

DAMASK - Izraelská armáda v nedeľu večer podnikla ďalší vzdušný úder na sýrske územie a spôsobila isté škody na okraji Damasku, uviedla sýrska štátna tlačová agentúra SANA s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa bezpečnostných zložiek. Podobný útok je hlásený po niekoľkýkrát za posledné dva mesiace, Izrael zrejme zacieli na ozbrojencov podporovaných Iránom. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Gazy 

VIDEO Izraelské obranné sily pozemné, vzdušné a námorné jednotky pokračujú v operáciách 

Izraelské obranné sily pozemné, vzdušné a námorné jednotky pokračujú v operáciách (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

ONLINE

21:26 Izrael je podľa ministra obrany Joava Galanta otvorený rokovaniu s libanonským šiítskym hnutím Hizballáh za podmienky, že by príslušná dohoda zahŕňala vytvorenie nárazníkovej zóny pozdĺž hranice a ďalšie bezpečnostné záruky.

Galant tiež zopakoval, že Izrael nemá v úmysle trvalo ovládať povojnové Pásmo Gazy a je "otvorený diskusii o alternatívach" za podmienky, že v oblasti nebude vládnuť skupina nepriateľská voči Izraelu. Ohľadom správ, podľa ktorých izraelská armáda použila muníciu s bielym fosforom pri októbrovom útoku na dedinu v Libanone, Galant vyhlásil, že Izrael operuje v súlade s medzinárodným právom, píše agentúra Reuters.

21:25 Izrael dnes oznámil, že posilní bezpečnostné kontroly tovarov, ktoré prúdia do Pásma Gazy, aby vzrástol objem humanitárnej pomoci, ktorá sa do oblasti dostáva, píše agentúra Reuters. Naďalej však bude pomoc prúdiť cez Egypt.

18:57 Európska únia navrhne vládam členských štátov, aby uvalili sankcie na židovských osadníkov, ktorí útočia proti Palestínčanom na okupovanom Západnom brehu Jordánu. Po rokovaní ministrov zahraničia EÚ to v Bruseli uviedol šéf únijnej diplomacie Josep Borrell. O podobných sankciách hovorilo už minulý týždeň Belgicko, tiež Spojené štáty prestali vydávať víza ľuďom, ktorí sú z násilností vinní.

18:47 Libanonský civilista zahynul v pondelok pri izraelskom bombardovaní na juhu Libanonu, vyhlásila libanonská štátna tlačová agentúra NNA. TASR správu prevzala od agentúr AFP a DPA. NNA informovala, že 80-ročný Husajn Mansúr, starosta obce Tajba pri izraelsko-libanonských hraniciach, zahynul "pri nepriateľskom útoku Izraela".

18:25 Iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján v pondelok vyhlásil, že jediné, čo majú Izrael a Irán spoločné je to, že neveria v tzv. dvojštátne riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

18:05 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zahraničnému a obrannému výboru izraelského parlamentu podľa izraelských médií povedal, že Palestínska autonómia chce Izrael postupne zničiť. Napísal to dnes spravodajský web The Times of Israel, podľa ktorého sa zasadnutie výboru uskutočnilo za zatvorenými dverami. Palestínska autonómia vládne na okupovanom Západnom brehu Jordánu a jej predsedom je Mahmúd Abbás. Pásmo Gazy naopak ovláda islamistické hnutie Hamas, proti ktorému Izrael teraz vedie vojnu.

17:44 Európska únia trvá na dvojštátnom riešení pre Izrael a Palestínu. Uviedol to v pondelok šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár (Smer-SD) v rámci zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli, informuje spravodajca TASR.

16:39 Šéfka belgickej diplomacie Hadja Lahbibová vyzvala v pondelok ostatné európske krajiny, aby po vzore Belgicka zakázali vstup na svoje územie izraelským osadníkom z Prdjordánska, ktorí sa dopustili násilností na západnom brehu Jordánu. Informuje o tom spravodajca TASR.

16:38 Námestník ruského ministra zahraničných vecí Michail Bogdanov v pondelok rokoval s predstaviteľmi palestínskeho radikálneho hnutia Hamas a žiadal prepustenie rukojemníkov zavlečených z Izraela a zadržiavaných v Pásme Gazy. Informoval o tom spravodajský web The Times of Israel (TOI).

14:35 Na znak solidarity s Pásmom Gazy, kde pokračujú boje medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas, sa vo východnom Jeruzaleme, Predjordánsku, v Libanone a Jordánsku v pondelok konajú generálne štrajky. TASR správu prevzala zo stanice CNN.

14:16 Hovorca vojenského krídla Hamasu, Abu Obaida, povedal: "Izrael a jeho priaznivci nebudú môcť dostať späť zajatcov živých bez dohody o výmene väzňov a bez akceptovania podmienok vojenského krídla Hamasu."

Obaida tiež povedal, že „odbojové sily sú stále v dobrom stave a tisíce bojovníkov stále čakajú na pokyny a ešte nesplnili svoju povinnosť“ a že nemajú inú možnosť, ako „pokračovať v boji proti holokaustu, ktorým je Izrael. robí, aby zlomil vôľu palestínskeho ľudu." Podľa neho Izrael deklarovaným účelom bojov s cieľom poraziť Hamas je „službami len slúžiť vnútornej aréne v Izraeli a uspokojiť pravicový smäd po palestínskej krvi“.

13:30 Francúzsko, Nemecko a Taliansko vyzvali Európsku úniu, aby zaviedla osobitný sankčný režim proti palestínskemu hnutiu Hamas. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na list ministrov zahraničia týchto troch krajín adresovaný šéfovi únijnej diplomacie EÚ Josepu Borrellovi. V Bruseli dnes rokujú ministri zahraničia EÚ o ďalších možných krokoch v reakcii na súčasnú blízkovýchodnú krízu.

12:13 Izraelský premiér Netanjahu mal telefonický rozhovor s Putinom.

11:28 Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani a jeho kolegyne z Francúzska a Nemecka Catherine Colonnová a Annalena Baerbocková v spoločnom liste uviedli, že podporujú návrh šéfa diplomacie Európskej únie Josepa Borrella zaviesť sankcie proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas. TASR prevzala informácie z pondelkovej správy talianskej tlačovej agentúry ANSA.

11:12 V centre Izraela znejú sirény. 

10:30 Pri nočných izraelských úderoch na ciele blízko sýrskej metropoly zomreli štyria ľudia, informovala dnes agentúra AFP s odvolaním sa na mimovládnu Sýrsku organizáciu pre ľudské práva (SOHR). Podľa nej o žovot prišli dvaja členovia sýrskych bezpečnostných zložiek a dvaja bojovníci libanonského hnutia Hizballáh, ktorý je spojencom palestínskeho hnutia Hamas. Podobné izraelské údery na sýrske územie zosilneli po 7. októbri, keď Hamas zaútočil na juhu Izraela a odkedy tiež Hizballáh z Libanonu ostreľova izraelské územie.

6:41 Izraelská armáda dnes oznámila mená ďalších štyroch vojakov, ktorí prišli o život od začiatku jej ťaženia s cieľom vymýtiť palestínske radikálne hnutie Hamas v Pásme Gazy. Podľa médií tak bilancia izraelskej pozemnej operácie prekročila 100 padlých.

6:30 Ozbrojené krídlo palestínskeho hnutia Hamas dnes varovalo, že zostávajúcich rukojemníkov zavlečených do Pásma Gazy pri výpade tejto radikálnej skupiny do Izraela zo začiatku októbra nevyjdú živí bez vyjednávania a výmeny väzňov. Informovala o tom agentúra AFP. Palestínske úrady ovládané Hamásom zároveň uviedli, že o život od začiatku izraelskej vojenskej operácie v Pásme Gazy prišlo bezmála 18.000 ľudí. Túto bilanciu však nemožno bezprostredne overiť.

6:00 Švédsky občan, ktorého vlani na jar v Iráne zadržala polícia, je obžalovaný okrem iného zo špionáže pre Izrael, uviedlo v nedeľu iránske súdnictvo. Proces s Johanom Floderusom, ktorý predtým pracoval na rôznych pozíciách v inštitúciách Európskej únie, už začal, informovala s odvolaním sa na komuniké agentúra Reuters.

Izraelčania bombardovali okolie Damasku

Podľa zdroja citovaného SANA prišla izraelská "vzdušná agresia" asi hodinu pred polnocou miestneho času (22.00 h SEČ) a cielila na "rôzne miesta v okolí Damasku". "Naša protivzdušná obrana zostrelila rakety, zatiaľ čo ďalšie spôsobili obmedzené škody na majetku," pokračoval nemenovaný činiteľ.

Izraelská armáda sa k správe ihneď nevyjadrila, píše agentúra AFP. Izraelčania podľa nej príliš nekomentujú konkrétne operácie v Sýrii, deklarujú však, že chcú zabrániť Iránu, aby v krajine získaval pozície napríklad prostredníctvom libanonského radikálneho hnutia Hizballáh. Izraelských úderov pribudlo po tom, ako na židovský štát 7. októbra zaútočilo palestínske radikálne hnutie Hamas, píše AFP.

Exilová Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR) po večernom útoku uviedla, že terčom boli "miesta Hizballáhu", okrem iného v blízkosti letiska v Damasku. To podľa SOHR Izraelčania ostreľovali aj na konci novembra, pričom sa tu zastavila prevádzka. Spravodajca AFP hlásil, že na predmestí sýrskej metropoly boli v noci z nedele počuť "dlhšie výbuchy ako zvyčajne".

Viac o téme: Vojnaútok IzraelPalestínaGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu