Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

MIMORIADNY ONLINE Tvrdé varovanie Hamasu: Žiadny rukojemník nevyviazne živý, musia byť splnené podmienky!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Mohammed Dahman)

TEL AVIV - Palestínska radikálna ozbrojená skupina Hamas v nedeľu varovala, že žiadny z rukojemníkov zadržiavaných v palestínskom Pásme Gazy nevyviazne živý "bez vyjednávania a bez reakcie na požiadavky" vznesené palestínskym "odbojom".

Naživo z Gazy

VIDEO Sily izraelského obranného systému lokalizovali a zneškodnili infraštruktúru Hamasu, niekoľko teroristických tunelov a desiatky teroristov

Sily izraelského obranného systému lokalizovali a zneškodnili infraštruktúru Hamasu, niekoľko teroristických tunelov a desiatky teroristov (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

ONLINE

21:10 Izrael podniká masívne útoky na ciele Hizballáhu v južnom Libanone.

20:20 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu vyzval militantov z palestínskeho radikálneho hnutia Hamas, aby zložili zbrane. "Vojna stále pokračuje, ale je to začiatok konca Hamasu," vyhlásil izraelský premiér, ktorý "teroristom Hamasu" odkázal: "Je koniec. Neumierajte za (vodcu Hamasu Jahju) Sinwára. Vzdajte sa hneď teraz!"

18:21 Výkonná rada Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) prijala uznesenie vyzývajúce na okamžitú humanitárnu pomoc pre palestínske Pásmo Gazy. Ako v nedeľu vo svojej správe napísala agentúra AFP, kým Bezpečnostná rada OSN v piatok kvôli vetu USA neprijala rezolúciu na prímerie medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas, všetkých 34 členských krajín Výkonnej rady WHO jednomyseľným schválením uznesenia žiada "okamžitý, udržateľný a nerušený prísun humanitárnej pomoci" do Pásma Gazy.

18:00 Podľa správy agentúry AFP hovorca ozbrojeného krídla hnutia Hamas Abú Ubajdá vo videu zverejnenom v nedeľu vyhlásil, že "ani fašistický nepriateľ a jeho arogantné vedenie, ani jeho podporovatelia nebudú môcť získať svojich väzňov živých bez výmeny a vyjednávania a bez toho, aby reagovali na požiadavky (palestínskeho) odboja". Izraelská armáda v nedeľu vyslovila predpoklad, že v Pásme Gazy je naďalej zadržiavaných 137 rukojemníkov z približne 240 unesených z kibucov a obcí na juhu Izraela 7. októbra pri vpáde palestínskych kománd.

17:43 Rozpočtový deficit Izraela v novembri 2023 prudko vzrástol pre skokové zvýšenie výdavkov na financovanie dva mesiace trvajúceho konfliktu s militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

17:11 Cyperské úrady zadržali dvoch Iráncov, ktorí sú podozriví z plánovania útoku na izraelských občanov. Podľa agentúry DPA o tom v nedeľu informovali nemenovaní úradníci cyperskej vlády, ktorí dodali, že zadržaní Iránci budú deportovaní. Cyperské úrady údajne nemajú informáciu o tom, čo malo byť terčom útoku. Na možnú hrozbu ich upozornili západné tajné služby.

17:05 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu v rozhovore s ruským prezidentom Vladimirom Putinom tlmočil "nespokojnosť" svojej krajiny v súvislosti s hlasovaním Ruska v prospech rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN vyzývajúcej na prímerie v Pásme Gazy. Informovala o tom agentúra AFP.

16:30 Pri útoku s použitím dronov vyslaných z Libanonu bolo v nedeľu v libanonsko-izraelskom pohraničí zranených niekoľko vojakov izraelskej armády. Podľa agentúry AFP o tom informovali izraelské ozbrojené sily aj libanonské šiitské hnutie Hizballáh, ktoré útok podniklo.

15:04 Agentúra OSN pre pomoc a prácu v prospech palestínskych utečencov (UNRWA) obvinila Izrael, že pripravil pôdu pre masové vyhnanie obyvateľov Gazy cez hranice do Egypta. TASR informuje podľa nedeľňajšej správy agentúry AFP. Viac než dva mesiace od začiatku vojny medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas, ktorá vypukla po smrtiacich útokoch palestínskych militantov na územie Izraela, zostala väčšina obyvateľov Gazy vysídlená; enklávu však väčšina z nich opustiť nemôže.

13:40 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu uviedol, že Spojené štáty poskytli Izraelu "dôležitú muníciu" pre pokračovanie vojny v Gaze, informovala agentúra DPA.Na začiatku zasadania izraelského kabinetu v Jeruzaleme Netanjahu poďakoval americkému prezidentovi Joevi Bidenovi pre vojenskú pomoc a americké veto na pôde Bezpečnostnej rady OSN na rezolúciu vyzývajúcu na okamžité prímerie v Pásm

13:03 Premiér Benjamin Netanjahu viedol 50-minútový rozhovor s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, uviedla v nedeľu kancelária premiéra.

12:30 Delostrelecký zbor IDF po prvý raz vstúpil do pásma Gazy v rámci operácie Swords of Iron, kde pomáhali silám na zemi, oznámila v nedeľu izraelská armáda.

12:00 Vojna medzi Izraelom a Hamasom má katastrofálny dosah na zdravie a zdravotníctvo v Pásme Gazy, upozornil v nedeľu riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. WHO zvolala mimoriadne zasadanie svojej výkonnej rady s cieľom diskusií o podmienkach pre zdravie na palestínskych územiach. Tedros pri tejto príležitosti opísal kolabujúci zdravotnícky systém v Gaze a skutočnosť, že tamojší lekári čelia "nemožnej" úlohe.

11:05 Úsilie o vyjednanie nového prímeria v Pásme Gazy a o prepustenie ďalších rukojemníkov zadržiavaných palestínskym radikálnym hnutím Hamas pokračuje napriek izraelskému bombardovaniu tejto palestínskej enklávy, ktoré však "obmedzuje možnosti" pre jeho úspešný výsledok, uviedol v nedeľu katarský premiér šajch Muhammad bin Abdar Rahmán Sání. 

"Naše úsilie ako úsilie štátu Katar spolu s našimi partnermi pokračuje. Nevzdávame sa," povedal katarský premiér na fóre v Dauhe. Ako však podotkol, neustále bombardovanie Gazy zo strany Izraela im možnosti len obmedzuje.

10:12 Izraelské univerzity oficiálne začnú akademický školský rok 31. decembra, oznámili v nedeľu ráno po dvojmesačnom oneskorení uprostred vojny IDF v Gaze.

9:35 Generálny tajomník OSN António Guterres vyjadril v nedeľu ľútosť v súvislosti so zlyhaním Bezpečnostnej rady OSN požiadať o prímerie v Pásme Gazy. Odsúdil zároveň rozkol, ktorý "paralyzoval" radu.Bezpečnostná rada je podľa neho paralyzovaná "geostrategickými rozdielmi", a tie maria riešenie konfliktu medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas, ktorý vypukol 7. októbra.

9:12 Šéf UNRWA, agentúry OSN pre pomoc Palestínčanom, v nedeľu uviedol, že dehumanizácia Palestínčanov umožnila medzinárodnému spoločenstvu znášať pokračujúce izraelské útoky v Gaze.

8:00 Izraelská vojna v Gaze by sa mohla skončiť do februára.

7:09 Francúzska armáda v nedeľu uviedla, že jej fregata zostrelila v Červenom mori dva drony, ktoré k nej smerovali z pobrežia Jemenu. K zostreleniu došlo podľa Paríža v sobotu večer medzi 21.30 h a 23.30 h SEČ približne 110 kilometrov od Jemenu.

Iránom podporovaní jemenskí húsíovia v sobotu pohrozili, že zaútočia na každé plavidlo smerujúce do izraelských prístavov, ak nebudú vpustené dodávky potravín a liekov do obliehaného Pásma Gazy, v ktorom prebieha vojna medzi palestínskym militantným hnutím Hamas a Izraelom.

6:36 Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena schválila predaj 14.000 kusov tankovej munície Izraelu za vyše 106 miliónov dolárov bez predchádzajúceho posúdenia Kongresu. Vyplýva to zo sobotňajšieho vyhlásenia ministerstva obrany USA (Pentagón). Americké ministerstvo zahraničných vecí podľa vyhlásenia v piatok využilo takzvanú mimoriadnu právomoc na základe zákona o kontrole vývozu zbraní na okamžité dodanie tankovej munície.

6:15 Izraelčania umiestnili plyšových medvedíkov, aby svetu pripomenuli 137 rukojemníkov, ktorí sú stále zadržiavaní teroristami v Gaze.

Stovky Izraelčanov v Tel Avive vyzývali na prepustenie rukojemníkov

Na zhromaždení sa zúčastnili aj niektorí príbuzní zajatých rukojemníkov. Otec 19-ročnej rukojemníčky od izraelskej vlády a vojnového kabinetu žiadal vysvetlenie, čo presne je predmetom rokovaní medzi Izraelom a Hamasom v súvislosti s oslobodením zajatcov.Demonštranti držali v rukách transparenty so sloganmi "Veria nám, že ich dostaneme z pekla" a "Priveďte ich hneď domov."

Jeden z demonštrantov, ktorého 85-ročného otca odvliekli do palestínskej enklávy, kde o tri týždne neskôr zomrel, vyjadril presvedčenie, že vláda sa o rukojemníkov nezaujíma a ide jej len o pomstu za útoky Hamasu zo 7. októbra.Ďalší účastník sobotňajšej demonštrácie uviedol, že izraelská vláda by mala uprednostniť oslobodenie rukojemníkov pred pokračovaním vo vojne s Hamasom.

Vo videozázname, ktorý premietali na zhromaždení v Tel Avive, 77-ročná oslobodená rukojemníčka Margalit Mosesová tvrdila, že ju odvliekli do tunela pod Pásmom Gazy, kde jej militanti vzali prístroj, ktorý používala na dýchanie v noci."Štyridsaťdeväť dní som nespala. Mala som psychické aj fyzické ťažkosti. Každý ďalší deň to bolo ťažšie a ťažšie," povedala Mosesová.

Militanti z Hamasu uniesli do Pásma Gazy 7. októbra po útoku na Izrael približne 240 ľudí. V rámci dohody o prímerí, ktorá sa po týždni skončila 1. decembra, Hamas prepustil 105 rukojemníkov, najmä ženy a deti, výmenou za 240 Palestínčanov väznených v Izraeli. Podľa Izraela zostalo v zajatí militantov najmenej 137 osôb. Snahy na obnovenie dohody o prímerí však uviazli na mŕtvom bode, konštatovala AFP.

Viac o téme: VojnaIzraelPalestínaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu