Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

OSN bude v roku 2024 potrebovať na pomoc vyše 46 miliárd dolárov

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres
Generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaer)

ŽENEVA - Organizácia Spojených národov (OSN) v pondelok oznámila, že budúci rok potrebuje 46,4 miliardy dolárov na poskytnutie humanitárnej pomoci pre približne 180 miliónov ľudí na celom svete. Správu sme prevzali z agentúry AFP.

archívne video

Zelenskyj v BR OSN: Ruské útoky na energetickú sieť sú zločinom proti ľudskosti (Zdroj: Facebook/Офіс Президента України )

Zatiaľ čo globálna pozornosť sa v súčasnosti sústreďuje na konflikt v Pásme Gazy, podľa OSN medzinárodnú humanitárnu pomoc potrebujú aj širšia oblasť regiónu Blízkeho východu, Sudán a Afganistan. "Humanitárni pracovníci zachraňujú životy, bojujú proti hladu, chránia deti, potláčajú epidémie a poskytujú prístrešie a hygienické potreby v neľudských podmienkach na mnohých miestach vo svete," uviedol námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Martin Griffiths.

OSN v roku 2023 požiadala o finančnú pomoc 56,7 miliardy dolárov

OSN v roku 2023 požiadala o finančnú pomoc 56,7 miliardy dolárov, ale z tejto sumy dostala len 35 percent, čo znamená jeden z najhorších výpadkov financií za posledné roky. Pravdepodobne prvý raz od roku 2010 dôjde k zníženiu humanitárnych príspevkov v porovnaní s predchádzajúcim rokom. OSN preto tentoraz žiada nižšiu sumu na financovanie medzinárodnej humanitárnej pomoci, a to 46,4 miliardy dolárov, pričom sa zameria na tých, ktorí to najviac potrebujú.

Viac o téme: PomocOSNPeniaze
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu