Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Výstraha expertov: Katastrofálny scenár pre Európu! TIETO lyžiarske svahy sa môžu stať minulosťou

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

GRENOBLE – Zimnú dovolenku si bez poriadnej lyžovačky ani nevieme predstaviť. Pokiaľ prišla sezóna málo bohatá na prírodný sneh, majiteľov lyžiarskych vlekov to neodradilo, pretože využili umelé zasnežovanie. V počiatkoch to bol skvelý nápad, no postupom času sa táto technológia stala pre našu Zem toxickou. Navyše vplyvom globálneho otepľovania to môže byť s lyžovaním ešte horšie.

archívne video

Lyžiarske stredisko na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách (Zdroj: TASR/ František Iván)

Pokiaľ sa situácia okolo zmeny klímy bude vyvíjať podobným tempom ako doteraz, Európa sa musí pripraviť na priam katastrofický scenár. Športovo naladení dovolenkári sa podľa expertov na počasie budú musieť v budúcnosti presunúť mimo európskeho kontinentu.

Klimatické zmeny výrazne ovplyvnia turizmus v celej Európe. Výskumníci naprieč celým kontinentom v poslednej dobe riešili otázky, ktoré lyžiarske strediská vplyvom zmeny počasie pravdepodobne zaniknú. Ako informuje štúdia Nature Climate Change, vedci predpokladajú, že vysoké riziko nedostatku snehových prehánok sa dá v budúcnosti očakávať približne v polovici lyžiarskych stredísk v 28 európskych krajinách. 

Umelé zasnežovanie 

Pre nedostatok snehu sa už dlhé roky používa umelé zasnežovanie. Má to však jeden problém. Pokiaľ bude ľudstvo čoraz častejšie využívať túto techniku, zvýšia sa aj nároky na energiu a vodu. "Kapacity samozrejme zvýšime, lenže do ovzdušia sa potom dostane viac škodlivých emisií. V konečnom dôsledku teda ešte viac zrýchlime proces globálneho otepľovania. Je preto dôležité prehodnotiť, či v niektorých regiónoch má vôbec zmysel udržiavať vysokú mieru turistiky aj počas zimných mesiacov," vyjadril sa vedec Samuel Morin z Centre National de Recherches Météorologiques v Grenoble.  

Výstraha expertov: Katastrofálny scenár
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Európa kraľuje

Európa je pre lyžovanie veľmi dôležitou lokalitou. Podľa nemeckého Focusu sa tu nachádza približne polovica všetkých lyžiarskych stredísk na svete, pričom cez 80 percent má za jednu sezónu viac ako milión návštevníkov. Výskum sa zameriava na 2 234 svahov v Európe s oteplením vzduchu do štyroch stupňov Celzia, pretože pri tejto hranici hrozí, že už nepomôže ani zasnežovanie.  

Výstraha expertov: Katastrofálny scenár
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Vo výskume sa uvádza, že pokiaľ by bol nárast teploty obmedzený "len" na 1,5 stupňa Celzia, ohrozilo by to zhruba 32 percent európskych lyžiarskych svahov. S použitím umelého zasnežovania tu hovoríme o úrovni do 26 percent. Podľa klimatológov je však číslo 1,5 stupňa Celzia len zbožné prianie, "pretože ho presiahneme, aj keby sme teraz hneď zaviedli tvrdé opatrenia," tvrdia na záver.  

Viac o téme: ZimaŠtúdiaTuristikaGlobálne otepľovanieVýstrahaEurópaZmena klímyLyžovanieLyžiartske strediská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu