Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Kenský prezident William Ruto otvoril Africký klimatický summit

Africký klimatický summit
Africký klimatický summit (Zdroj: TASR/Brian Inganga)

NAIROBI - Kenský prezident William Ruto v pondelok v Nairobi otvoril Africký klimatický summit. Informuje agentúra AFP. "Ústrednou témou je jedinečná príležitosť, ktorú konanie v oblasti klímy predstavuje pre Afriku," povedal. Zaistenie prosperity pre rastúcu populáciu je podľa jeho slov reálna a vedecky potvrdená možnosť. "Zelený rast musíme vnímať nie len ako nevyhnutnú klimatickú požiadavku, ale aj ako prúd hospodárskych príležitostí v hodnote mnohých miliárd dolárov, ktoré sú Afrika a svet pripravené využiť," povedal.

Afrika má podľa jeho slov potenciál byť energeticky úplne sebestačná prostredníctvom obnoviteľných zdrojov energie a Keňa samotná má za cieľ vyrábať do roku 2030 všetku energiu z takýchto zdrojov. Medzinárodné spoločenstvo však musí pomôcť uvoľniť pre kontinent financie a zmierniť dlhové zaťaženie v mnohých afrických krajinách.

Predstavitelia vlád 54 krajín Afriky majú na trojdňovom summite (4. - 6. septembra) rokovať o spôsoboch, ako znížiť emisie skleníkových plynov a zároveň sa prispôsobiť narastajúcim dôsledkom klimatickej krízy. Na summit sa podľa úradov registrovalo 30.000 účastníkov a v Nairobi boli posilnené bezpečnostné opatrenia. V okolí konania sa očakávajú protesty organizácií, ktoré kritizujú program summitu a jeho zameranie sa na záujmy bohatých krajín.

Viac o téme: SummitKlímaAfrika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu