Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Stane sa Trump opäť prezidentom? Po dlhých mesiacoch sa vrátil na čelo Republikánskej strany

Donald Trump sa vrátil na čelo Republikánskej strany Zobraziť galériu (3)
Donald Trump sa vrátil na čelo Republikánskej strany (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik)

NEW YORK – Po porážke so súčasným prezidentom USA Joeom Bidenom sa Donald Trump ako vtedajší vodca republikánov stiahol do ústrania. V posledných primárkach to s ním tiež nevyzeralo najlepšie. Zorganizoval veľkú párty, ale nedalo sa veľmi čo oslavovať. Najmä na Floride, kde vyhral síce republikán DeSantis, ale v prípade Trumpa išlo ešte o väčšieho súpera, akým bol Biden. Dnes sa situácia zmenila.

Prieskum agentúry YouGov, ktorého sa zúčastnilo 1516 respondentov z USA, sa zistilo, že náskok guvernéra z Floridy Rona DeSantisa oproti Donaldovi Trumpovi je už minulosčou, dokonca ho bývalý prezident USA predbehol a stal sa opäť lídrom republikánov. Hlasovanie dopadlo so skóre 47:39 percent v prospech Trumpa. Online hlasovania sa mohli v dňoch od 23. do 27. februára 2023 zúčastniť len osoby staršie ako 18 rokov. Podľa Yahoo boli respondenti vyberaní naprieč celými Spojenými štátmi. 

Najnovšie hlasovanie ukázalo, že Donald Trump sa možno opäť stane favoritom a kandidátom republikánov na prezidentské kreslo. V minulosti už niekoľkokrát spomenul, že nevylučuje svoju opätovnú kampaň. Keďže v prezidentskom kresle sedel 5 rokov, má nárok sa uchádzať ešte o jedno volebné obdobie. 

DeSantis výrazne stratil 

Podľa predošlých prieskumov sa rozdiel zo štyroch percent pre DeSantisa (45:41) obrátil teraz pre Trumpa, no o priepastných 12 percentuálnych bodov. Ako je vidieť, Trump má čoraz väčšie sympatie u Američanov. Prezidentské voľby v USA sa majú konať už budúci rok a januárové prognózy boli ešte naklonené k DeSantisovi, o ktorom sa hovorilo, ako o republikánskom lídrovi. 

Ron DeSantis
Zobraziť galériu (3)
Ron DeSantis  (Zdroj: SITA/AP Photo/John Locher)

Podľa analytikov je takýto prepad DeSantisa prekvapivý, ale nie nemožný. Trump sa 22. februára zastavil aj so svojím synom Donaldom Jr. vo Východnej Palestíne v štáte Ohio, kde sa 3. februára vykoľajil vlak. Okrem toho boli prerušené viaceré vyšetrovania Trumpových obchodov, ako aj neochota ostatných republikánov, ktorí zrejme odmietli proti Trumpovi bojovať. Yahoo uviedlo, že jediná situácia, ktorá môže v tejto chvíli uškodiť Trumpovi je obvinenie z trestného činu, alebo enormný nárasr sympatií u iných republikánov. 

Vyzerá to tak, že jediným možným súperom v republikánskej strane bude pre Trumpa guvernér Floridy. Za DeSantisom skončili v prieskume kandidáti, ktorých sympatie sa pohybovali pod desať percent. Zvýšenie popuarity zaznamenal len Trump. Ako sme už spomenuli, u DeSantisa to bol pokles oproti poslednému prieskumu o štyri percentá (Z 35 na 31 percent) a tretia, guvernérka Južnej Karolíny a veľvyslankyňa OSN, zaznamenala pokles o tri percentá (z 11 na 8 percent). Guvernér Floridy svoju prezidentskú nomináciu ešte neoznámil, Haleyová už áno. 

Nikki Haleyová
Zobraziť galériu (3)
Nikki Haleyová  (Zdroj: SITA/AP Photo/Julie Jacobson)

Predbehol aj Bidena

Napriek tomu, že Trump je opäť najväčším favoritom medzi republikánmi, jeho terajšie sympatie (47 percent) sú stále nižšie, ako tomu bolo v septembri minulého roku (54 percent). Začiatkom tohto mesiaca viedol Biden (47 percent) nad Trumpom (41 percent) o 6 percentuálnych bodov. V tejto chvíli sa však situácia zmenila aj v tejto štatistike. Trump už predbehol aj súčasného amerického prezidenta Bidena, a to o dva percentuálne body. 
 

Viac o téme: PrieskumRepublikániUSADonald TrumpPrezident USAJoe BidenRon DeSantis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu