Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Voľby v USA: Totálne víťazstvo trumpovcov sa nakoniec nekoná!

Donald Trump Zobraziť galériu (4)
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci, File)

FLORIDA – Bývalý prezident USA sa už pomaly pripravoval na oslavy. Prezidentské voľby však nebudú mať zrejme až tak jednoznačný priebeh, ako sa bývalá hlava USA spočiatku domnievala. Po jeho účinkovaní v Bielom dome nastala zmena politických postojov, ktoré ho skôr oslabili, ako posilnili. Výsledok sa zrejme prejavil aj v tzv. midterms.

Po štyroch rokoch si Spojené štáty americké budú opäť voliť prezidenta. Súčasnej hlave štátu Joeovi Bidenovi sa pomaly končí jeho prvé funkčné obdobie. Republikánov by opäť rád zastupoval Donald Trump, ktorý sa pre rok 2024 rozhodol opäť kandidovať. Keďže ako hlava štátu pôsobil len jedno funkčné obdobie, Ústava USA mu povoľuje si to ešte raz zopakovať. Portál Politico však uvádza, že včerajšia noc bola pre jeho stranu plná premárnených príležitostí a sklamaní.  

Voľby do senátu (midterms) priniesli prvé výsledky, s ktorými republikáni zjavne vôbec nerátali. Donald Trump strávil utorkový večer (8. november) vo svojom klube v Palm Beach, kde usporiadal okázalú predvolebnú párty pre elitu MAGA a reportérov z niektorých popredných médií. Po prvých výsledkoch sa atmosféra v klube zmenila. Republikáni boli podľa predpovedí presvedčení, že v kobgrese Demokratov úplne prevalcujú. Opak bol však pravdou. 

Donald Trump usporiadal počas volebnej noci večierok.
Zobraziť galériu (4)
Donald Trump usporiadal počas volebnej noci večierok.  (Zdroj: SITA/AP/Andrew Harnik)

Koniec politického vodcu?

Republikánom sa v konečnom dôsledku podarilo získať dostaočné množstvo hlasov, aby prevzali kontrolu nad Snemovňou reprezentantov, no ani zďaleka to nebolo také jednoznačné víťazstvo, v aké dúfali. Trump sa ohľadom včerajšej noci vyjadril, že bola zaujímavá. "Budú to ešte dlhé a ťažké preteky," povedal novinárom na večierku. Bývalý americký prezident vystupoval posledný rok so statusom "politického vodcu", ktorý si už vyberal svojich preferovaných kandidátov. Pred voľbami podporil viac ako 300 politikov a usporiadal vyše 30 stretnutí. Utorkový večer sa preto považoval za ukážku jeho sily. 

Niekoľko prominentných kandidátov z radov republikánov, od ktorých sa očakávalo jasné víťazstvo, prehralo jasným rozdielom. Politico spomína Douga Mastriana v Pensylvánii a Dana Coxa v Marylande, J.R. Majewskiho v Ohiu, Karoline Leavittovú v New Hampshire a Yesli Vegovú vo Virgínii.

Krutá prehra 

Najväčšia rana počas včerajšej noci prišla v Pensylvánii, kde demokrat John Fetterman porazil Mehmeta Oza. Vysokí predstavitelia Republikánskej strany hlásali, že príliš mnoho Trumpových kandidátov sa nachádzalo ďaleko od hlavného prúdu. Po tomto výsledku sa preto začali objavovať špekulácie, že to nenechajú len tak.

John Fetterman vyhral voľby do Senátu za štát Pensylvánia.
Zobraziť galériu (4)
John Fetterman vyhral voľby do Senátu za štát Pensylvánia.  (Zdroj: SITA/AP/Gene J. Puskar)

Nový líder?

Vo vzduchu visí otázka, či si republikáni pre nadchádzajúce prezidentské voľby nevyberú spomedzi seba nového lídra. Mohol by sa ním stať aj Ron DeSantis, ktorému sa podarilo vyhrať na Floride. Len pár hodín predtým Trump vystrelil na svojho potenciálneho rivala varovný výstrel a povedal, že prezidentská kandidatúra DeSantisa by bola chybou. Vo svojom víťaznom prejave DeSantis akoby reagoval, že boj sa ešte len začína. 

Ron DeSantis
Zobraziť galériu (4)
Ron DeSantis  (Zdroj: SITA/AP Photo/Rebecca Blackwell)

O tom, ako bude Trump interpretovať výsledky, nebolo pochýb. Pred voľbami sa vyjadril, že ak republikáni zvíťazia, pripíše si zásluhy, no ak prehrajú, nebude za to nikoho viniť. Počas včerajšej noci sa na sociálnej sieti naposledy vyjadril nasledovne: "174 víťazstiev a 9 prehier. Úžasný večer! Fake News Media spolu so svojím partnerom v zločine, demokratmi, robia všetko pre to, aby výsledky volieb zbagatelizovali. Skvelá práca od niektorých kandidátov!" 

Viac o téme: VoľbyVýsledkyUSADonald TrumpMidterms
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu