Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

YouTube obnovil Donaldovi Trumpovi prístup k používateľskému účtu

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik)

WASHINGTON - Spoločnosť YouTube opätovne umožnila bývalému prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi prístup na jeho používateľský kanál. Urobila tak viac než dva roky po jeho zablokovaní po útoku na Kapitol z januára 2021. TASR správu prevzala v piatok z agentúry AFP.

YouTube a ďalšie on-line platformy zablokovali Trumpove účty po tom, ako priaznivci exprezidenta 6. januára 2021 vtrhli do priestorov washingtonského Kapitolu. Ako dôvod uviedli hrozbu ďalšieho násilia.Exprezident nemohol na YouTube zverejňovať žiadny obsah a jeho 2,6 milióna odberateľov nemohlo jeho už predtým zverejnené videá komentovať.

Twitter Trumpove účty odblokoval ešte vlani v novembri po tom, ako túto spoločnosť prevzal miliardár a podnikateľ Elon Musk. Spoločnosť Meta, ktorá prevádzkuje Facebook i Instagram, obnovenie exprezidentových účtov oznámila koncom januára. Trump v novembri 2022 oznámil svoju kandidatúru na post prezidenta USA vo voľbách v roku 2024. Obnovené účty na on-line platformách však zatiaľ nepoužíva.

Trump v októbri 2021 spustil vlastnú sociálnu sieť Truth Social

Spoločnosť YouTube uviedla, že Trumpov účet obnovuje po dôkladnom zvážení rizika a v úsilí dať všetkým hlavným kandidátom pred voľbami vyrovnané šance oslovovať voličov.Priaznivci Trumpa 6. januára 2021 zaútočili na políciu, prerazili barikády a vstúpili do Kapitolu v neúspešnej snahe zabrániť Kongresu v potvrdení volebného víťazstva súčasného prezidenta Joea Bidena v roku 2020.

Trump pre možné podnecovanie svojich podporovateľov k útoku čelil ústavnej žalobe (impeachmentu), americký Senát ho však vo februári 2021 v hlasovaní oslobodil. Incident zo 6. januára, pri ktorom prišlo o život viacero ľudí, vyšetroval i výbor Snemovne reprezentantov amerického Kongresu.

Viac o téme: PrístupDonald TrumpYouTube
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu