Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Rusko by malo prestať s jadrovým vydieraním, tvrdí Zelenskyj: Musí sa zodpovedať za zločiny

Volodymyr Zelenskyj
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

NEW YORK - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu vo videopríhovore na mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku vyhlásil, že Rusko by malo "bezpodmienečne zastaviť jadrové vydieranie" a "úplne sa stiahnuť" zo Záporožskej jadrovej elektrárne na juhovýchode Ukrajiny. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Zelenskyj požaduje, aby kontrolu nad touto ruskými silami okupovanou elektrárňou čo najskôr a natrvalo prevzala Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE). Návšteva jej expertov však zatiaľ nedostala zelenú od strán konfliktu, ktoré sa navzájom obviňujú z ostreľovania elektrárne. Zelenskyj vo svojom príhovore ďalej zdôraznil globálny význam obrany Ukrajiny pred ruskou inváziou.

archívne video

V dôsledku nedostatočného rozvoja mostov v Doneckej oblasti sa stali pre Rusov bariérou (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

"Naša krajina dnes oslavuje Deň nezávislosti a každý vidí, ako veľmi je svet závislý od našej nezávislosti," poznamenal. Dodal, že ak sa Rusko nepodarí zastaviť, "prídu ruskí vrahovia zrejme do ďalších krajín - v Európe, Ázii, Afrike, Latinskej Amerike". Vyzval, aby sa Rusko zodpovedalo za zločiny a vojenskú agresiu voči Ukrajine.

Moskva sa predtým neúspešne pokúsila zabrániť Zelenskému vystúpiť v BR OSN. S jeho príhovorom však súhlasilo 13 z 15 členov, Čína sa zdržala. Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia svoju námietku zdôvodnil tým, že Zelenskyj by mal svoj prejav predniesť osobne.

Viac o téme: RuskoOSNVolodymyr ZelenskyjZáporozská jadrová elektráreň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu