Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Obavy z jadrovej katastrofy: Záporožská elektráreň pod paľbou, dokazujú satelitné snímky! Inšpektori sú na ceste

Na satelitnej snímke spoločnosti Maxar Technologies nedávne poškodenie strechy budovy susediacej s niekoľkými jadrovými reaktormi  Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorú okupuje ruská armáda na juhu Ukrajiny v pondelok 29. augusta 2022. Zobraziť galériu (4)
Na satelitnej snímke spoločnosti Maxar Technologies nedávne poškodenie strechy budovy susediacej s niekoľkými jadrovými reaktormi Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorú okupuje ruská armáda na juhu Ukrajiny v pondelok 29. augusta 2022. (Zdroj: TASR/Maxar Technologies via AP)

KYJEV/MOSKVA - Ruskom dosadená správa ukrajinského mesta Enerhodar a ruské ministerstvo obrany obvinili dnes ukrajinských vojakov z ďalšieho ostreľovania okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárne. Informovala o tom agentúra TASS, podľa ktorej dve strely explodovali neďaleko skladu vyhoreného paliva. Kyjev dlhodobo tvrdí, že za útokmi na zariadenie stojí ruská armáda.

"Dnes o 6:50 (miestneho času, 5:50 SELČ) ozbrojené sily Ukrajiny útočili na Záporožskú jadrovú elektráreň a pobrežnú líniu mesta (Enerhodaru). Použili veľkorážne delostrelecké zbrane. V dôsledku toho sme zaznamenali dva výbuchy neďaleko skladu vyhoreného paliva," napísal na telegrame zástupca ruskej okupačnej správy Enerhodaru.

Rusko tvrdí, že Ukrajina sa ostreľovaním snaží narušiť inšpekciu Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE). 

Na satelitnej snímke spoločnosti Maxar Technologies obrnené transportéry pred areálom Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorú okupuje ruská armáda na juhu Ukrajiny v pondelok 29. augusta 2022.
Zobraziť galériu (4)
Na satelitnej snímke spoločnosti Maxar Technologies obrnené transportéry pred areálom Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorú okupuje ruská armáda na juhu Ukrajiny v pondelok 29. augusta 2022.  (Zdroj: TASR/Maxar Technologies via AP)

O dvoch zásahoch ukrajinského delostrelectva na území elektrárne dnes hovorilo aj ruské ministerstvo obrany, podľa ktorého sa jeho silám podarilo zostreliť ukrajinské bezpilotné lietadlo. Dron dopadol na strechu budovy, kde je uskladnené jadrové palivo a jadrový odpad. Tieto správy nie je možné nezávisle overiť.

Ministerstvo obrany v Moskve zároveň uviedlo, že radiačná situácia v Záporožskej jadrovej elektrárni je normálna.

Satelitné snímky jadrovej elektrárne od spoločnosti Maxar Technologies, ktoré v pondelok večer zverejnila stanica CNN, ukazujú, že sa na streche budovy objavili štyri diery, zhruba 150 metrov od najbližšieho reaktora. Snímky na telegrame zdieľal aj člen okupačnej oblastnej správy Vladimir Rogov, podľa ktorého sú dôkazom, že Ukrajinci na zariadení útočia.

Obavy z jadrovej katastrofy:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Maxar Technologies via AP)

CNN sa podarilo overiť pravosť snímok, nemožno však zistiť, ktorá strana miesto ostreľovala. Na satelitných snímkach je okrem zasiahnutej strechy vidieť aj tri ruské obrnené transportéry, ktoré sú zaparkované v areáli. Rusko opakovane tvrdí, že v elektrárni nemá žiadnu ťažkú ​​techniku.

Na satelitnej snímke spoločnosti Maxar Technologies požiar kríkov pred areálom Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorú okupuje ruská armáda na juhu Ukrajiny v pondelok 29. augusta 2022.
Zobraziť galériu (4)
Na satelitnej snímke spoločnosti Maxar Technologies požiar kríkov pred areálom Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorú okupuje ruská armáda na juhu Ukrajiny v pondelok 29. augusta 2022.  (Zdroj: TASR/Maxar Technologies via AP)

Obavy z jadrovej katastrofy

Delegácia Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) pred inšpekciou Záporožskej jadrovej elektrárne na juhu Ukrajiny pricestovala do Kyjeva. Informovala o tom stanica CNN. Zariadenie je v posledných týždňoch pod paľbou, z ktorej sa navzájom viní Ukrajina aj Rusko, a panujú obavy o jeho bezpečnosť aj z možnosti jadrovej katastrofy.

Korešpondenti CNN v jednom z hotelov v ukrajinskej metropole uvideli niekoľko členov zo skupiny 14 odborníkov, ktorá v okupovanom zariadení tento týždeň vykoná inšpekciu. Misiu, ktorá má zistiť stav a zabezpečenie elektrárne vedie šéf MAAE Rafael Grossi.

Grossi v pondelok uviedol, že misia sa vydala na cestu. O prístupe do zariadenia MAAE vyjednávala v posledných týždňoch, podľa skorších informácií denníka The Wall Street Journal k finálnemu rozhodnutiu prispelo Rusko, ktoré zľavilo zo svojich - pre Kyjev a MAAE neprijateľných - požiadaviek.

Kontrola Záporožskej jadrovej elektrárne je v záujme Ruska, uviedol dnes Kremeľ a vyjadril nádej, že sa inšpekcia uskutoční podľa dohody. "Máme na misiu záujem a už dlho na ňu čakáme," uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Prevádzku zariadenia vedú stále ukrajinskí zamestnanci, sú však pod dohľadom ruských jednotiek a expertov.

Viac o téme: OstreľovanieRuskoUkrajinaZáporožská jadrová elektráreň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu