Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VOJNA na Ukrajine Deň stoosemdesiaty druhý (24. august 2022)

Ruský útok na železničnú stanicu má 15 obetí a 50 zranených Zobraziť galériu (4)
Ruský útok na železničnú stanicu má 15 obetí a 50 zranených (Zdroj: Twitter/NEXTA)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal zákon, na základe ktorého budú v každej novopostavenej budove povinné protibombové kryty. Situáciu na Ukrajine sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 181

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 181 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:58 Ukrajinské partizánske hnutie „Ľudový odpor Ukrajiny“ vylepilo v dočasne okupovaných ukrajinských mestách letáky s gratuláciami ku Dňu nezávislosti Ukrajiny. Na letákoch sú slová z ukrajinskej hymny.

21:45 Podľa Zelenského ruské rakety na stanici v Čaplynom zasiahli vlak. "Horia štyri osobné vozne," povedal Zelenskyj. "Na mieste sú záchranári; žiaľ, počet mŕtvych zrejme ešte porastie. Takýto je náš každodenný život," skonštatoval ukrajinský prezident. Ako pokračoval, na inom mieste v Dnepropetroveskej oblasti v stredu zahynulo pri ruskej delostreleckej paľbe 11-ročné dieťa. K útokom ruských síl došlo v deň, keď si Ukrajina pripomína Deň nezávislosti. V ten istý deň zároveň uplynulo šesť mesiacov od začiatku ruskej invázie.

21:10 Ministerstvo obrany Ukrajiny ponúka Ruskej federácii kapituláciu. "Nepremárni svoju šancu, hodiny tikajú... tik-tak, tik-tak."

20:35 Pätnásť ľudí zahynulo a 50 utrpelo zranenia počas stredajšieho ruského útoku na železničnú stanicu v ukrajinskej obci Čaplyne, nachádzajúcej sa v Dnepropetrovskej oblasti. Oznámil to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, na ktorého sa odvolávajú agentúry AFP a DPA.

"Práve som dostal informáciu o ruskom raketovom útoku na železničnú stanicu v Dnepropetrovskej oblasti... Najmenej 15 ľudí bolo zabitých a okolo 50 zranených," povedal Zelenskyj v prejave k Bezpečnostnej rade OSN v New Yorku. K útoku ruských síl došlo v deň, keď si Ukrajina pripomína Deň nezávislosti. V ten istý deň zároveň uplynulo šesť mesiacov od začiatku ruskej invázie.

Ruský útok na železničnú stanicu má 15 obetí a 50 zranených
Zobraziť galériu (4)
Ruský útok na železničnú stanicu má 15 obetí a 50 zranených  (Zdroj: Twitter/NEXTA)
Ruský útok na železničnú stanicu má 15 obetí a 50 zranených
Zobraziť galériu (4)
Ruský útok na železničnú stanicu má 15 obetí a 50 zranených  (Zdroj: Twitter/NEXTA)

20:10 Ruský raketový útok na Dnepropetrovskú oblasť zabil dieťa. Podľa zástupcu vedúceho prezidentskej kancelárie Kyryla Tymošenka bolo 24. augusta zabité 11-ročné dieťa pri ruskom raketovom útoku na okres Synelnykivskyi neďaleko mesta Dnepro.

19:32 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu vo videopríhovore na mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku vyhlásil, že Rusko by malo "bezpodmienečne zastaviť jadrové vydieranie" a "úplne sa stiahnuť" zo Záporožskej jadrovej elektrárne na juhovýchode Ukrajiny. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

19:25 Ruský prezident Vladimir Putin nariadil vyplatenie jednorazového finančného príspevku vo výške 10.000 rubľov (170 eur) pre rodičov detí vo veku šesť až 18 rokov žijúcich v Moskvou okupovaných častiach Doneckej, Luhanskej a Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny, ako aj v Záporožskej a Chersonskej oblasti na juhu.

S odvolaním sa na stredajšie vyhlásenie Kremľa o tom informuje agentúra DPA. Kremeľ tento krok ohlásil v deň, keď uplynulo šesť mesiacov od začiatku invázie na Ukrajinu, ktorú Moskva nazýva "špeciálnou vojenskou operáciou". Ukrajina si navyše 24. augusta pripomína Deň nezávislosti.

19:10 Väzneného ruského opozičného politika a blogera Alexeja Navaľného potrestali päťdňovým pobytom v trestnej cele za porušenie väzenských predpisov. Oznámil to v stredu samotný Navaľnyj, ktorý si za mrežami odpykáva 11,5-ročný trest, informuje agentúra Reuters. Alexej Navaľnyj podľa vlastných slov skončil v cele disciplinárneho trestu už po druhý raz v priebehu augusta.

Najnovšie ho potrestali za to, že počas presunu v rámci väznice nemal niekoľko sekúnd ruky za chrbtom, čím porušil platné predpisy. Navaľnyj to uviedol prostredníctvom svojho právnika na svojich účtoch na Twitteri a Instagrame, ktoré sledujú milióny ľudí. "Ak to takto pôjde ďalej, (trestná cela) sa stane mojím trvalým obydlím," napísal 46-ročný kritik Kremľa, ktorý je väznený v trestaneckej kolónii so sprísneným režimom nachádzajúcej sa v stredoruskej Vladimirskej oblasti.

18:53 Generálny tajomník OSN António Guterres v stredu pri príležitosti pol roka od začiatku vojny na Ukrajine hovoril o "smutnom a tragickom míľniku". Vyjadril sa tak počas mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN. TASR informuje na základe správy prevzatej z agentúry AFP. "Následky tejto nezmyselnej vojny je cítiť ďaleko za hranicami Ukrajiny," povedal Guterres a poukázal na globálny rast cien potravín a palív. "Ak v roku 2022 nezastabilizujeme trh s hnojivami, v roku 2023 jednoducho nebude dostatok potravín," varoval.

18:35 Achmed Zakajev, predseda vlády Čečenskej republiky Ičkeria v exile, zablahoželal obyvateľom Ukrajiny k ich štátnemu sviatku.

18:08 Pomoc Ukrajine v jej zápase o prežitie je historickým testom a závisí od nej budúcnosť Európy, vyhlásil v stredu v Rakúsku slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok. V Alpbachu sa zúčastnil na tradičnej medzinárodnej konferencii European Forum, venovanej aktuálnym výzvam Európy. TASR o tom informoval komunikačný odbor ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

17:55 Putinovi trestatelia brutálne zadržiavajú v Jekaterinburgu ľudí, ktorí vyšli do ulíc na podporu Jevgenija Roizmana.

17:25 Európska únia by mala zaviesť cenový strop na plyn dovážaný z Ruska, čo by pomohlo zmierniť tlak na podniky a domácnosti spôsobený rastúcimi cenami energií. Povedal to v stredu taliansky premiér Mario Draghi. Informovala o tom agentúra Reuters.

16:55 Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov v stredu vyzval Nemecko, aby schválilo dodávku tankov Leopard vo vlastníctve iných krajín na Ukrajinu. Reznikov tiež žiada od Berlína viac "skutočných zbraní, ako napríklad raketometov MARS II". TASR správu prevzala z agentúry DPA. "Nemcov žiadame: Dajte nám nástroje a my už prácu vykonáme," povedal Reznikov v stredu pre nemeckú stanicu ARD. Pripomenul, že ukrajinská armáda má k dispozícii tri raketomety MARS II, ale ak by ich mala 12, "bolo by to ešte lepšie".

16:10 Britský premiér Boris Johnson pricestoval v stredu neohlásene na Ukrajinu, ktorá si pripomína Deň nezávislosti a šesť mesiacov od začiatku ruskej vojenskej agresie. "U Ukrajincov sa prejavuje silná vôľa k odporu. A toto (šéf Kremľa Vladimir) Putin nepochopil," povedal Johnson novinárom v Kyjeve. Informovala o tom agentúra AFP. Dosluhujúci predseda britskej vlády zdôraznil, že obyvatelia Ukrajiny vo vojne s Ruskom bojujú len o svoje právo žiť v mieri a slobode. Vyjadril preto presvedčenie, že ich zápas bude napokon úspešný.

16:00 Ruský prezident Vladimir Putin zahodil pred šiestimi mesiacmi mier v Európe a vybral si vojnu. Uviedol to predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) pri príležitosti Dňa nezávislosti Ukrajiny. "Vladimir Putin je priamo zodpovedný aj za svetové následky vojny, ako inflácia, nárast cien energií a potravín," zdôraznil premiér. Slovensko sa podľa jeho slov Ukrajine neotočilo chrbtom. "Od začiatku ruskej invázie má v nás silnú oporu," skonštatoval a pripomenul materiálnu a humanitárnu pomoc.

15:50 Ukrajinský veľvyslanec vo Vatikáne Andrij Juraš kritizoval v stredu pápeža Františka za jeho označenie Darie Duginovej, zabitej dcéry ruského ultranacionalistu Alexandra Dugina, ako nevinnej obeti vojny. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters. "Za vojnu platia nevinní," uviedol v stredu pápež na generálnej audiencii, pričom spomenul aj "úbohé dievča, ktoré vyhodila v Moskve do vzduchu bomba pod sedadlom auta".

Juraš bol podľa vlastných slov z Františkovho vyhlásenia sklamaný. "Ako sa dá jedna z hlavných ideologičiek (ruského) imperializmu označiť za nevinnú obeť? Zabili ju Rusi," uviedol na Twitteri Juraš. Zároveň dodal, že nemožno do jednej kategórie zaradiť agresora aj obeť.

15:15 V Avdiivke ukrajinská armáda zo svojich pozícií vypustila do neba vlajku.

14:25 Ruská agresia na Ukrajine je "brutálna" a odpor Kyjeva proti invázii je oprávnený, uviedol taliansky prezident Sergio Mattarella v stredu v posolstve ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému pri príležitosti Dňa nezávislosti. Informovala o tom tlačová agentúra ANSA.

"Znova je nutné povedať, že pre začiatok rokovacieho procesu zameraného na mierové, spravodlivé a udržateľné riešenie situácie na Ukrajine je potrebné okamžite zastaviť nepriateľské operácie," odkázal taliansky prezident. "V tejto dramatickej chvíli chcem Ukrajinu znova čo najviac ubezpečiť o solidarite, blízkosti a podpore Talianskej republiky, lebo Ukrajina čelí brutálnej a neospravedlniteľnej agresii Ruskej federácie, proti ktorej sa oprávnene bránite. Taliansko pevne podporuje územnú celistvosť, nezávislosť a slobodu vašej krajiny a ubezpečuje vás o svojom záväzku pomáhať ukrajinskému ľudu aj v humanitárnej oblasti a pri obnove," napísal Mattarella Zelenskému.

14:20 Litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis navrhol, aby Rusi mohli vstúpiť do krajiny až po odpovedi na otázku: „Čí je Krym?“ a nevpúšťať tých, ktorí hovorili Rusku.

13:40 Najvyšší predstavitelia Európskej únie a NATO vyjadrili v stredu Ukrajine pri príležitosti jej Dňa nezávislosti svoju podporu v boji za slobodnú, nezávislú a európsku budúcnosť. Informuje o tom spravodajca v Bruseli. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová sa dopoludnia zúčastnila na podujatí na Hlavnom námestí v Bruseli, ktoré pripravili Stála misia Ukrajiny pri EÚ, Združenie Ukrajincov v Belgicku a Centrum ukrajinskej občianskej spoločnosti.

Počas slávnostného podujatia na námestí vyvesili 30 metrov dlhú ukrajinskú vlajku. Šéfka eurokomisie pripomenula, že v noci z 23. na 24. augusta bola budova Berlaymont, sídlo Európskej komisie v Bruseli, osvetlená farbami ukrajinskej vlajky, žltou a modrou, aby EÚ aj touto cestou ukázala podporu Ukrajine.

13:25 Spolkový kancelár Olaf Scholz v stredu Kyjev ubezpečil o nemeckej podpore a Ukrajinu podporil aj turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu.Scholz pripomenul, že Ukrajina získala 24. augusta 1991 nezávislosť od bývalého Sovietskeho zväzu. Dnešný sviatok si však Ukrajinci pripomínajú za hrozivých okolností. "Presne šesť mesiacom musia odvážne brániť svoju nezávislosť proti ruským útokom. Naše srdcia sú pri vás," napísal Schoz.

13:11 Od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu 24. februára bolo zabitých alebo zranených najmenej 972 detí, oznámil v stredu Detský fond OSN (UNICEF). Správu priniesol portál americkej televízie CNN.

"A to sú len údaje, ktoré mohla OSN overiť. Sme presvedčení, že skutočné číslo je oveľa vyššie," uviedla vo vyhlásení výkonná riaditeľka UNICEF Catherine Russellová. Poukázala aj na to, že mnoho detí zrejme po vojnových násilnostiach zažíva hlboký stres a strach. Situáciu im ešte zhoršuje ničivý vplyv vojny na školský systém v krajine.

Viac o téme: InváziaRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu