Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Vážna choroba alebo otrava novičokom? Blízky Putinov človek skončil paralyzovaný v nemocnici

Vladimir Putin a Anatolij Čubajs Zobraziť galériu (3)
Vladimir Putin a Anatolij Čubajs (Zdroj: profimedia.sk)

COSTA SMERALDA - Jedného z najbližších poradcov ruského prezidenta Vladimira Putina museli po vážnej chorobe hospitalizovať na Sardínii. Náhle príznaky sa u ekonóma objavili na dovolenke v Costa Smeralda. Do opatery lekárov sa dostal po paralýze celého tela.

Ruský ekonóm Anatolij Čubajs (66), človek kedysi veľmi blízky Vladimirovi Putinovi, na dovolenke v talianskom letovisku Costa Smeralda vážne ochorel, uvádza taliansky portál Open.online. "Už si necítim ruky ani nohy, nemôžem sa hýbať," povedal svojej manželke Avdotyi Smirnovovej predtým, ako ho hospitalizovali v nemocnici. 

Podľa prvotných informácií mu diagnostikovali Guillain-Barrého syndróm. Existuje ale podozrenie, že môže ísť o otravu. Čubajs sa totiž odlúčil od Ruska po Putinovej invázii na Ukrajinu. V súčasnosti je na úteku. Medzi otrávenými boli v minulosti aj Navaľnyj či Juščenko. Počas rokovaní v Istanbule mala vážna choroba postihnúť dokonca aj ruského oligarchu Romana Abramoviča. 

Vysoké postavenie v Kremli

Čubajs utiekol do Talianska v marci 2022 po tom, čo sa verejne postavil proti invázii na Ukrajinu. Bol najvyšším vládnym predstaviteľom, ktorý v posledných mesiacoch opustil Rusko. Figuroval ako zástanca privatizácie v Rusku v 90. rokoch. Počas vlády Borisa Jeľcina zastával post podpredsedu vlády a bol to práve on, kto dosadil Putina do Kremľa. Prezident Ruskej federácie mu to v roku 2020 vrátil tým, že ho vymenoval za osobitného vyslanca pre klímu v Rusku. V Toskánsku vlastní Čubajs niekoľko nehnuteľností. Až do včerajšieho dňa nemal nikdy vážne zdravotné problémy. 

Vážna choroba alebo otrava
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

"V jednom momente som začal mať ťažkosti s pohybom nôh a rúk," povedal lekárom. Vzhľadom na príznaky bola povolaná aj talianska polícia, ktorá sa pustila do vyšetrovania. Po začatí terapie sa stav pacienta zlepšil. V súčasnosti je mimo ohrozenia života. Správu o jeho chorobe priniesla ruská agentúra Tass, ktorú informovala Čubajsova manželka. 

Nahnevaná Cigániková po hlasovaní o Ficovi vtrhla na tlačovku OĽaNO a začala po Matovičovi kričať (archívne video)

Nahnevaná Cigániková po hlasovaní o Ficovi vtrhla na tlačovku OĽaNO a začala po Matovičovi kričať (Zdroj: Topky/Maarty)

"Práve som hovorila s Avdotyou. Čubajsove podmienky sú nestabilné. Náhle sa začal cítiť zle a necítil si ruky ani nohy. Guillain Barrého syndróm je zriedkavé ochorenie, ktoré poškodzuje periférne nervy. Ide o najčastejšiu formu rýchlo sa rozvíjajúcej neuropatie," napísala ruská novinárka Xénia Sobčaková na sieti Telegram. 

Vážna choroba alebo otrava
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Nežiadúce účinky 

Minulý rok vydala americká Správa potravín a liečiv (FDA) varovanie o potenciálne nežiaducej reakcii súvisiacej s touto chorobou, ktorú mala vyvolávať vakcína proti koronavírusu Johnson & Johnson. Talianska štúdia o vedľajších príznakoch covidu-19 zaradila syndróm Guillain Barré medzi neurologické príznaky choroby. Objavil sa u 5,1 percentách prípadov.

Viac o téme: ChorobaOtravaVladimir PutinSardínaAnatolij Čubajs
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu