Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Hackeri sa dva dni po začiatku ruskej invázie zamerali na Bielorusko: Terčom boli železnice! Používali zastaralé systémy

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages)

KYJEV – Dva mesiace. Toľko už trvá vojna na Ukrajine. Za ten čas sa udialo mnoho, milióny Ukrajincov utiekli zo svojich domovov do bezpečia západu a západných krajín. Čoraz častejšie sa odhaľujú zverstvá, ktoré sa dejú u našich východných susedov. Okrem toho však hackeri uskutočnili viacero hackerských útokov, ktoré odhalili ďalšie zaujímavé skutočnosti.

24. február bude navždy v histórii Európy napísaný čiernymi písmenami. Presne v tento deň totiž začala na Ukrajine invázia Ruska, ktorá trvá už dva mesiace. Odvtedy sa udiali viaceré hackerské útoky na ruské portáli, k mnohým sa prihlásila skupina Anonymous. Práve hackerské útoky boli podľa portálu Washington Post jedným z kľúčových faktorov, ktoré ovplyvnili vývoj bojov na Ukrajine.

Archívne VIDEO V Rusku horel kľúčový sklad paliva pre ofenzívu na Donbase

V Rusku horí kľúčový sklad paliva pre ofenzívu na Donbase (Zdroj: Facebook )

Teraz sa však na povrch dostal ďalší hackerský útok, ktorý sa udial len dva dni po začiatku invázie na Ukrajine. A práve jedným z dôležitých faktorov bolo vyradenie železničnej dopravy v Bielorusku. A to v prvých dňoch invázie. Rusko sa totiž spoliehalo na rýchle a plynulé zásobovanie vojakov a vojsk, ktoré vyslalo na Ukrajinu, využívať na to chceli práve bieloruské železnice. Nepodarilo sa to z dôvodu hackerského útoku – hackeri totiž prenikli do IT systémov bieloruského správcu železničnej infraštruktúry a podarilo sa im odstaviť a znefunkčniť svetelnú signalizáciu. Z toho dôvodu vlaky alebo nejazdili, alebo jazdili veľmi pomaly a zásobovanie sa presunulo na bežné cestné komunikácie a vznikol tak 64-kilometrov dlhý konvoj, ktorý sa však rovnako hýbal veľmi pomaly a pre bojujúcich Ukrajincov tak predstavoval ľahkú korisť.

To, ako sa hackerom podarilo vyradiť systém signalizácie, nie je známe. Podľa portálu však železnice využívali zastaralé operačné systémy a spoliehali sa na Windows XP, ktorý však nedostáva bezpečnostné aktualizácie do roku 2014. Z toho dôvodu nebolo pre hackerov ťažké dostať sa do systému. Celkovo mali hackeri spraviť päť samostatných útokov, ktoré vyradili bieloruské železnice na viacerých miestach.

Ku Kyjevu smeruje ruský vojenský konvoj dlhý 27 kilometrov.
Zobraziť galériu (2)
Ku Kyjevu smeruje ruský vojenský konvoj dlhý 27 kilometrov.  (Zdroj: SITA/Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP)

Za samotným útokom však stálo niekoľko skupín odporcov vojny – prvú skupinu tvorili zamestnanci železníc, ktorí nesúhlasia s vojnou a zverejňovali informácie o pohybe vlakov. Druhú skupinu tvorili pracovníci bieloruských bezpečnostných zložiek, ktorí sa podieľali na partizánskych operáciách, treťou skupinou boli IT špecialisti, pôvodom z Bieloruska, ktorí zo svojej rodnej domoviny emigrovali. Nazývajú sa Cpartisans, čo v preklade znamená kybernetickí partizáni.

Viac o téme: ŽelezniceHackeriHackerský útokUkrajina v krízeVojna na UkrajieBieloruské železnice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu