Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Bielorusko zaviedlo trest smrti: Týkať sa má pokusu o teroristický čin

Alexandr Lukašenko
Alexandr Lukašenko (Zdroj: SITA/Sergei Shelega/BelTA Pool Photo via AP)

MINSK - Bielorusko zaviedlo trest smrti za pokus podniknúť teroristický čin, informovali v stredu ruské tlačové agentúry. Citovala ich agentúra AFP, podľa ktorej takýmto obvineniam čelí v bývalej sovietskej republike niekoľko opozičných aktivistov.

Bielorusko, blízky spojenec Ruska, je jedinou krajinou v Európe, ktorá stále vykonáva popravy - aj napriek výzvam na zavedenie moratória. "Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko podpísal zákon umožňujúci trest smrti za pokus o teroristický čin," napísala ruská agentúra RIA Novosti a odvolala sa pritom na vládny internetový portál určený informáciám o zákonoch. Agentúra dodala, že zákon vstúpi do platnosti desať dní po jeho zverejnení.

Dvanásť aktivistov je obvinených z prípravy teroristických činov

Bieloruský súd v meste Grodno začal v stredu za zatvorenými dverami pojednávať v prípade proti 12 aktivistom obvineným z "prípravy teroristických činov", informovala bieloruská organizácia na ochranu ľudských práv Vjasna. Medzi súdenými osobami je aj dlhoročný ostrieľaný aktivista Nikolaj Avtuchovič, ktorý si už za mrežami odpykal vyše sedem rokov. Tento 59-ročný muž čelí celému radu ďalších obvinení vrátane vlastizrady.

Aktivisti sú obvinení z podpálenia domu a auta policajta v októbri 2020 a z podpálenia auta ďalšieho policajta v novembri 2020. V týmto činom došlo po historických protestoch, ktoré vypukli v Bielorusku po spochybnenom znovuzvolení autoritárskeho Lukašenka za prezidenta.

Bieloruskí aktivisti sú presvedčení, že skutočným víťazom prezidentských volieb v auguste 2020 je Sviatlana Cichanovská, ktorá teraz vedie bieloruskú opozíciu z exilu v Litve. Vlani v marci obvinili bieloruskí prokurátori Cichanovskú z "prípravy teroristických činov v rámci organizovanej skupiny", ako napísala bieloruská štátna tlačová agentúra BelTA.

Viac o téme: Trest smrtiBieloruskoAlexandr Lukašenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu