Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Meta odštartovala v stredu tretie a posledné veľké kolo prepúšťania

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Meta- Facebook)

SAN FRANCISCO - Meta Platforms, materská spoločnosť sociálnej siete Facebook, odštartovala v stredu tretie a posledné kolo veľkého prepúšťania. Uviedol to zdroj oboznámený s touto záležitosťou. Je to súčasť plánu, ktorý zverejnila v marci a počíta so zrušením 10.000 pracovných miest.

Meta sa začiatkom tohto roka stala prvou z veľkých technologických firiem, ktoré oznámili druhé kolo hromadného prepúšťania. Spoločnosť pritom už vlani na jeseň zrušila viac ako 11.000 pracovných miest. Po prvých dvoch kolách prepúšťania klesol počet jej zamestnancov na úroveň, ktorú mala Meta v polovici roka 2021 po prudkom nábore, keď od roku 2020 zdvojnásobila počet zamestnancov. Niekoľko zamestnancov z marketingu, náboru či techniky a podnikovej komunikácie už v stredu na sieti LinkedIn oznámili, že boli prepustení.

Akcie Meta následne vzrástli o 0,5 %

Akcie Meta následne vzrástli o 0,5 %. V tomto roku sa ich hodnota viac ako zdvojnásobila a patria medzi najlepšie z hľadiska výkonnosti v indexe S&P 500, vďaka znižovaniu nákladov a zameraniu sa spoločnosti na umelú inteligenciu.Generálny riaditeľ Meta Mark Zuckerberg v marci uviedol, že prevažná časť prepúšťania sa uskutoční v troch kolách v priebehu niekoľkých mesiacov, pričom z veľkej časti sa skončí v máji. Niektoré menšie kolá by mohli pokračovať aj potom, dodal.

Meta odštartovala v stredu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Rušenie pracovných miest zasiahlo najviac "netechnické" pozície. Zuckerberg v marci sľúbil, že "výrazne reštrukturalizuje obchodné tímy a vráti sa k optimálnejšiemu pomeru technikov k iným pozíciám". Aj pri škrtoch v technologických tímoch sa spoločnosť zamerala na "netechnické pozície", ako je dizajn obsahu či výskum užívateľských skúseností. V rámci najnovšieho kola prepúšťania zruší Meta približne 490 miest v jej zahraničnej centrále v Dubline, čiže takmer 20 % írskej pracovnej sily. Prepúšťanie v spoločnosti Meta nasledovalo po mesiacoch slabnúcich tržieb, vysokej inflácie a poklesu digitálnych reklám, keď sa skončil rozmach elektronického obchodu počas pandémie ochorenia COVID-19.

Viac o téme: PrepúšťanieTretie koloMeta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu