Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VOĽBY 2022 v Košickom kraji ONLINE: Je rozhodnuté! Východnú metropolu povedie Polaček, vyhrala aj kontroverzná starostka Fekišoviec

Jaroslav Polaček Zobraziť galériu (30)
Jaroslav Polaček (Zdroj: TASR/František Iván)

KOŠICE - Oblasť východného Slovenska patrí už dlhodobo k tým viac sledovaným z hľadiska komunálnych a župných volieb 2022. Výsledky hlasovania a aj to, ako sa poradilo jednotlivým kandidátom Košického kraja a obcí či miest v ňom presvedčiť svojich voličov o svojom programe, sledujeme pre vás online.

 


  • v Košickom kraji sa uskutočnili spojené komunálne a župné voľby 2022
  • volebné miestnosti sa zatvorili o 20.00 h
  • župan Rastislav Trnka obhájil svoj post
  • primátorom Košíc sa opäť stal Jaroslav Polaček

Vyjadrenie primátora Košíc Jaroslava Polačeka po komunálnych voľbách (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Slovensko odvolilo. Sledujte s nami výsledky a reakcie na voľby 2022

8:55 Jedna zaujímavosť - starostka obce Fekišovce, ktorá sa pred pár rokmi neslávne preslávila tým, ze mala šikanovať miestnych poslancov, obhájila svoj post. Získala 100 percent získaných hlasov, čo činí päťdesiat hlasov. Kandidovala s podporou Smeru-SD. 

8:30 Výsledky v Košiciach

 V Kavečanoch bude ďalšie štyri roky starostom Martin Balčík (66,45 %), v mestskej časti Sever František Ténai (46,16 %). Košičania si v Starom Meste zvolili Igora Petrovčika (59,35 %) a v Lorinčíku so 70,30 % Damiána Exnera. Košická mestská časť Myslava bude mať za starostu Františka Beera (54,20 %), v Poľove to bude Roland Lacko (42,53 %) a na Sídlisku KVP Ladislav Lörinc (92 %). Daniel Petrík s 34,98 % bude starostom v mestskej časti Šaca. V košickej časti Západ vyhral Marcel Vrchota (46,6 %) a starostom Dargovských hrdinov bude Dominik Babušík so 62,47 %. Košice-juh povedie Anna Súkeníková (30,87 %) a Krásnu Peter Tomko (79,59 %). So ziskom 66,49 % vyhrala v mestskej časti Nad jazerom Lenka Kovačevičová. Časť Vyšné Opátske bude mať na čele Viktora Mikluša (27,43 %).
 

2:34 Niektoré košické mestské časti už poznajú svojich starostov. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR. V Košiciach-Barci bol zvolený Gabriel Krištof, získal 33,02 %. V košickej Džungli získala stopercentnú podporu starostka Adriana Šebeščáková Balogová. Michala Krcha s 89,19 % zvolili za starostu košickej mestskej časti Košická Nová Ves.

Na Luníku IX vyhral Marcel Šaňa (87,36 %) a v mestskej časti Pereš Peter Kavuľa (64,36 %). Moniku Puzderovú s 55,26 % hlasov zvolili na čelo košických Šebastoviec. Stopercentne zvolený bol za starostu Ťahanoviec Ján Nigut.

1:56 Polaček vo svojom štábe už vo veľkom oslavuje.

VOĽBY 2022 v Košickom
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

VOĽBY 2022 v Košickom
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

1:55 Primátorom Košíc zostane súčasný šéf samosprávy Jaroslav Polaček, ktorý má po sčítaní 88 percent okrskov má 36,8 percenta hlasov. Druhý skončil Milan Lesňák, ktorý má aktuáne 21 percent hlasov.

VOĽBY 2022 v Košickom
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: Topky.sk)

 

ĎAKUJEM ZA KAŽDÝ JEDEN HLAS 🙏 VEĽMI SI TO VÁŽIM KOŠIČANIA 👏

Posted by Jaro Polaček on Saturday, October 29, 2022

0:03 V týchto chvíľach sa už čaká na výsledky komunálnych volieb. Tie ešte nie sú zverejnené a boli sčítavané nezávisle od volieb do VÚC.

23:37 Pravdepodobný víťaz VÚC volieb z hľadiska výkonu župana sa prihovára novinárom a verejnosti. "Chcel by som poďakovať za dôveru všetkým východniarom, ktorí prejavili svoju vôľu a ukázali, ako by sa mal aj naďalej vyvíjať kraj," povedal pravdepodobný víťaz volieb Rastislav Trnka.

VOĽBY 2022 v Košickom
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

23:19 Trnka v štábe už vo veľkom oslavuje. Trnka má už viac ako 70-tisíc spočítaných hlasov, pričom jeho konkurent Viliam Záhorčák má takmer 22-tisíc.

VOĽBY 2022 v Košickom
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

22:20 Ďalší nárast počtu hlasov len potvrdi Trnkovu pozíciu. Spočítaných je už viac ako 31 % všetkých hlasov, terajší župan vedie pred Viliamom Záhorčákom o tisíce hlasov. "Musím povedať, že je to oveľa náročnejšia kampaň, keďže popritom všetkom, čo musíte robiť, ešte aj kampaňujete. Samozrejme, súperi majú plno nábojov, pretože hocičo sa dá otočiť proti vám. Takže po tejto stránke to bolo náročnejšie, niekoľkonásobne náročnejšie na tlaky, nervy a čas," povedal Trnka.

VOĽBY 2022 v Košickom
 (Zdroj: Topky.sk)

20:56 Štatistický úrad začína zverejňovať predbežné výsledky. Spočítaných je niečo cez 20 % všetkých hlasov, výrazne vedie doterajší župan Rastislav Trnka.

VOĽBY 2022 v Košickom
 (Zdroj: Topky.sk)

Výsledky môžete sledovať na tomto linku.

20:40 Väčšina volebných miestností je už uzavretá.

20:26 Spojené voľby sa v sobotu konali aj v obci Ruskov v okrese Košice-okolie. V komunálnych voľbách v nej za starostu kandiduje jediný uchádzač a na deväť obecných poslancov pripadá deväť kandidátov. Každému tak stačí na zvolenie jeden hlas. Vo vedení obce pritom dôjde k zmene, keďže doterajší starosta už nekandiduje. "Priebeh volieb je pokojný a bez problémov, účasť je priebežná, zatiaľ málinko slabšia ako po iné voľby, ale ešte sa to môže dohnať, takže uvidíme. Máme aj protipandemické opatrenia, vstup je cez jedny dvere a výstup cez druhé," povedala predsedníčka miestnej volebnej komisie Oľga Sabadošová.

20:25 V obci Žehra v Spišskonovoveskom okrese budú volebné miestnosti otvorené dlhšie. Dôvodom je vysoký záujem miestnych voličov. Potvrdila to zapisovateľka miestnej volebnej komisie Tatiana Brandoburová s tým, že aj teraz ešte stoja voliči v rade v jednom z volebných okrskov. "Zatiaľ nevieme povedať definitívne, dokedy bude volebná miestnosť otvorená, zrejme ale asi až do 22.00 h. My jednoducho musíme dať možnosť voliť všetkým, ktorí o to prejavia záujem," skonštatovala Brandoburová.

19:33 Na odvolenie majú občania Košického kraja už iba necelú polhodinu. Volebné miestnosti sa zatvárajú o 20:00.

18:25 Bizarné voľby v Ruskove pri Košiciach. V Ruskove stačí kandidátom v komunálnych voľbách jeden hlas. V komunálnych voľbách v nej za starostu kandiduje jediný uchádzač a na deväť obecných poslancov pripadá deväť kandidátov. Každému tak stačí na zvolenie jeden hlas.

17:57 Viceprezident Policajného zboru Damián Imre na tlačovej besede potvrdil, že v Jasove zaevidovali chýbajúce hlasovacie lístky. "Vyšetrovateľ prevzal do svojej kompetencie aj volebnú korupciu," informoval.

Viceprezident policajného zboru Damián Imre
Zobraziť galériu (30)
Viceprezident policajného zboru Damián Imre  (Zdroj: Ján Zemiar)

17:26 V súvislosti s chýbajúcimi hlasovacími lístkami v sobotňajších voľbách prijala polícia trestné oznámenie pre podozrenie trestného činu marenia prípravy a priebehu volieb a referenda. Uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach Jana Mésarová. "Preverované to bolo v okrese Košice-okolie," uviedla.  Malo sa to stať v obci Jasov. Samotné spojené samosprávne voľby sú podľa jej slov pokojné, doposiaľ nezaznamenali žiadne narušenie verejného poriadku.

VOĽBY 2022 v Košickom
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: Polícia SR - Trenčiansky kraj)

15:48 V jednom z košických volebných okrskov evidujú potrebu vysvetliť, ako voliť v spojených voľbách najmä u starších voličov. Povedal to Miroslav Perháč, predseda jednej z okrskových volebných komisií v priestoroch základnej školy na Trebišovskej ulici v mestskej časti Západ. "Voľby sú u nás veľmi pokojné, miestami až veľmi nudné, ale asi to je doména nášho okrsku," uviedol s tým, že do vedľajších volebných miestností chodilo viac ľudí. "Vraj to tak bolo aj po minulé roky, takže to nie je prekvapenie," dodal.

VOĽBY 2022 v Košickom
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

15:23 Predseda okresnej volebnej komisie pre miestne samosprávy v Spišskej Novej Vsi Stanislav Lorko dodal, že situáciu boli na mieste skontrolovať a kapacitu problémovej volebnej miestnosti zvýšili. "Zabezpečili sa tam ďalšie dve plenty, aby sa to pohlo. V Bystranoch bol tiež chvíľu nával, ale tam sa to upokojilo. Inak je priebeh volieb v okresoch Spišská Nová Ves a Gelnica pokojný, iné narušenia sme hlásené nemali," dodal.

15:03 V obci Žehra v Spišskonovoveskom okrese sa bude zrejme termín sobotňajších volieb predlžovať. Dôvodom je vysoký záujem miestnych voličov. Potvrdila to zapisovateľka miestnej volebnej komisie Tatiana Brandoburová s tým, že problém majú len v jednom z dvoch volebných okrskov, v ktorom je zapísaných 1100 oprávnených voličov.

14:20 Sobotňajšie spojené voľby prebiehajú v Košiciach zatiaľ bez problémov. Uviedol to zapisovateľ mestskej volebnej komisie Stanislav Takáč s tým, že v niektorých volebných miestnostiach v najväčšej mestskej časti (MČ) Západ pridávali volebné zásteny. "Nemáme vedomosti o tom, že by boli nejaké problémy, robíme aj obchôdzky. Sem-tam sa môže stať, že sa tvoria rady, keď sa voliči zdržia pri vypĺňaní lístkov, ale komisie to vedia aj v súčinnosti s danou mestskou časťou operatívne vyriešiť vytvorením ďalšej volebnej zásteny, čo sa aj udialo," uviedol.

13:31 Značná účasť sprevádza spojené voľby v rómskej osade v Trebišove. "Je veľký záujem voličov. Nie sú žiadne problémy, zatiaľ všetko prebieha pokojne, voliči sú disciplinovaní," uviedol predseda okrskovej volebnej komisie Róbert Mergeš.

13:17 Hlasovalo sa vo veľkom aj na známom košickom sídlisku Luník IX. Pozrite si video.

Aj na Luníku IX. v Košiciach sa dnes vo voľbách 2022 vo veľkom hromadili voliči (Zdroj: TASR/František Iván)

13:02 Svoj hlas už ráno odovzdal aj Richard Raši z Hlasu-SD. Ten pôsobil kedysi ako primátor mesta Košice.

 

Dobré ráno, ja som už voliť bol. Prosím, choďte aj vy, pretože rozhodnúť môže aj jeden hlas.

Posted by Richard Raši on Friday, October 28, 2022

12:08 Pozrite sa na priebeh volieb v Trebišove.

Aj v rómskej osade v Trebišove je o voľby veľký záujem (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

11:59 Voľby na košickom rómskom sídlisku Luník IX sprevádza zvýšený záujem občanov. Pred miestnym komunitným centrom, kde sú dve volebné miestnosti, sa od rána tvorí rad voličov. Niektorí z nich pritom chcú odvoliť len v komunálnych voľbách, v ktorých si volia aj starostu a poslancov tejto mestskej časti, a o krajské voľby nemajú záujem. "Je to rozhodnutie daného občana. Sú aj takí, ktorí modrú obálku jednoducho nechcú. Občania z Luníka IX sú zvyknutí, že si volia starostu a miestnych poslancov, viac-menej sú voľby županov pre nich, nechcem povedať, že niečo cudzie, ale vzdialené," povedal podpredseda miestnej volebnej komisie Milan Balog.

11:23 Medzitým sa v košickej mestskej časti Sever tvoria aj rady voličov.

VOĽBY 2022 v Košickom
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

11:21 Na východe Slovenska v Trebišove sa volilo aj v blízkosti rómskej osady. Hlasovanie prebiehalo na ZŠ Ivana Krasku.

VOĽBY 2022 v Košickom
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Galéria: Volebné ráno v Trebišove v rómskej osade

11:01 Volebnú sobotu si nenechal újsť ani bývalý prezident SR Rudolf Schuster. Ten hlasovacie lístky vhodil do volebnej schránky pre komunálne voľby vo volebnom okrsku v Košiciach v mestskej časti Sever.

VOĽBY 2022 v Košickom
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

VOĽBY 2022 v Košickom
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

10:31 Pri sobotňajších spojených voľbách v obci Drienovec v okrese Košice-okolie ráno zaevidovali aj rady voličov. Ako povedal predseda miestnej volebnej komisie Peter Lukács, zvládajú to bez problémov. V tejto obci sa po komunálnych voľbách v roku 2018 konali ešte ďalšie dve doplňujúce voľby. Starostu si tu tak od roku 2020 volia tretíkrát. "Voľby zatiaľ prebiehajú bez akýchkoľvek problémov, komplikácií. Ľudia skutočne chodia. Vysvetľujeme im, čo majú robiť, keďže prvýkrát máme na Slovensku spojené voľby. Prichádzajú s tým, že majú vedomosti. Napriek tomu im znova opakujeme, čo majú robiť," povedal Lukács.

9:22 Ako uviedol predseda okresnej volebnej komisie v Rožňave Jozef Pisarčík, volebné miestnosti boli včas otvorené vo všetkých 60 obciach okresu i v mestách Rožňava a Dobšiná. "Máme 87 volebných okrskov a päť špeciálnych volebných komisií," dodal Pisarčík. Doplňujúce voľby sa budú konať v obci Hrhov, o sedem kresiel v obecnom zastupiteľ stve sa totiž aktuálne uchádza len päť kandidátov.   

9:12 Na východe sa voľby rozbehli aj v prípade izolovaných osôb s covidom. Členovia špeciálnej volebnej komisie vybavení osobnými ochrannými pracovnými prostriedkami kráčajú so špeciálnymi volebnými schránkami za voličom v izolácii pre Covid-19 do domácnosti v Košiciach v mestskej časti Sever.

VOĽBY 2022 v Košickom
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: TASR – František Iván)

8:10 Hlásenia nezaevidovala ani okresná volebná komisia Košice-okolie. "Všetko je otvorené, začalo sa hlasovať," povedala jej predsedníčka Marcela Havašiová.

VOĽBY 2022 v Košickom
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

7:53 V Košiciach a ich okolí pri otváraní volebných miestností nezaznamenali žiadne problémy. Ppotvrdili to obe okresné volebné komisie. Pokojný začiatok sobotňajších spojených volieb potvrdila aj polícia. "Žiadna okrsková ani miestna volebná komisia nám neoznámili, že by neboli otvorené volebné miestnosti. Máme tak za to, že sú otvorené všetky," povedala predsedníčka okresnej volebnej komisie Košice Štefánia Olšavská.

VOĽBY 2022 v Košickom
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: TASR – František Iván)

7:00 Východniari v Košickom kraji začínajú voliť. Brány volebných miestostí spojených volieb 2022 sa začínajú otvárať. V oblasti komunálnej či VÚC politiky sa objavuje viacero kandidátov. Občania si vyberajú najvhodnejších z nich na nasledujúce roky.

6:55 Urobte si kvíz o tom, ako dobre sa vyznáte v komunále a v župách.

6:30 Pozrite si zoznam kandidátov na primátora Košíc a na župana Košického samosprávneho kraja.

6:00 Takto si počínali počas posledných prieskumov primátori v jednotlivých mestách. 

Voľby 2022: Volí sa krúžkovaním viacerých čísel kandidátov, v prípade županov len jedného

Kandidátom v sobotných spojených voľbách 2022 budeme odovzdávať hlas tým, že na hlasovacom lístku zakrúžkujeme ich poradové číslo. V prípade voľby starostu obce, primátora mesta, predsedu kraja a starostu mestskej časti krúžkujú voliči poradové číslo len jedného kandidáta.

Pri voľbe poslancov môže volič na hlasovacom lístku zakrúžkovať aj viac kandidátov, najviac však toľko, koľko poslancov má byť v príslušnom volebnom obvode zvolených. Počet poslancov, ktorý sa volí vo volebnom obvode, bude uvedený na hlasovacom lístku. Týka sa to voľby krajských poslancov, ako aj poslancov obecného, respektíve mestského zastupiteľstva i poslancov miestneho zastupiteľstva.

Obálky budú odlíšené farebne

Hoci ide o spojené voľby, volič ich bude odlišovať farebne. Po hlasovaní vloží lístky do obálky a schránky s farbou, ktorá prislúcha konkrétnym voľbám. Komunálne voľby budú mať bielu farbu, voľby do vyšších územných celkov (VÚC) modrú farbu. Ak vloží lístok do nesprávnej obálky, jeho hlas bude neplatný. Neplatný bude aj vtedy, keď vloží obálku do nesprávnej schránky.

Hlas bude platný aj v prípade, ak hlasovací lístok bude zašpinený, natrhnutý, pokreslený, alebo na ňom budú dopísané či prečiarknuté mená. Musí z neho však byť jasné, ako volič hlasoval. Spojené voľby budú v sobotu (29. 10.). Voliči môžu hlasovať len v mieste svojho trvalého bydliska. Volebné miestnosti budú otvorené od 7.00 do 20.00 h.

Viac o téme: KošiceVoľbyKošický krajKomunálne voľbyŽupné voľbyVoľby do VÚCVoľby 2022Výsledky voliebVýsledky komunálnych voliebVýsledky VÚC voliebVýsledky volieb 2022Výsledky volieb do VÚC 2022
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu