Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Voľby 2022 na Slovensku MIMORIADNY ONLINE: Reakcia prezidentky Čaputovej: Som rada, že ľudia odmietli populizmus a extrémizmus

voľby 2022 Zobraziť galériu (16)
voľby 2022 (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič, František Iván, Jaroslav Novák, Ján Krošlák)

BRATISLAVA - Včera sa po dlhých mesiacoch volebných kampaní konali voľby 2022. Výnimočné boli tým, že boli spojené. Volili sa v nich zástupcovia samospráv, ale aj vyšších územných celkov. To, ako voľby dopadli, sledujeme ONLINE.

 

MINÚTA PO MINÚTE PODĽA KRAJOV A MIEST

 


  • Volebné miestnosti sa na Slovensku zatvorili
  • Slováci si včera volili zástupcov samospráv na najbližšie 4 roky
  • V Bratislavskom kraji zvíťazil Droba, v Trnavskom Viskupič, v Trenčianskom Baška, Nitrianskom Becík, Banskobystrickom Lunter, Žilinskom Jurinová, Košickom Trnka a Prešovskom Majerský
  • V Bratislave obhájil pozíciu primátora Matúš Vallo, v Banskej Bystrici Ján Nosko, Košiciach Jaroslav Polaček. V Prešove majú nového primátora Františka Oľhu
  • Počas volieb pútali pozornosť niektoré incidenty z Trnavského či Prešovského kraja, kde dochádzalo k podozreniam z manipulácie s lístkami, či ich vynášaním
  • Polícia preveruje tieto podozrenia

Slovensko odvolilo: Sledujte s nami výsledky a reakcie na voľby 2022

22:00 Dnešný online sa končí.

19:27 Kandidát na bratislavského primátora Rudolf Kusý sa po neúspešnom výsledku volieb poďakoval na sociálnej sieti voličom. Výsledky zatiaľ viac nekomentoval. Post primátora Bratislavy obhájil Matúš Vallo so ziskom 86.981 hlasov, teda 60,20 percenta. Nasledoval Kusý, ktorý získal 40.063 hlasov, čo predstavuje 27,72 percenta.

Tlačová konferencia v súvislosti so záchranou polikliniky Tehelná.
Zobraziť galériu (16)
Tlačová konferencia v súvislosti so záchranou polikliniky Tehelná.  (Zdroj: Topky/Maarty)

17:37 Hlas-SD je víťazom volieb s najväčším počtom získaných starostov a primátorov volených pod politickou značkou. Vyhlásil to predseda mimoparlamentnej strany Peter Pellegrini na tlačovej konferencii v Banskej Bystrici. Hlas je podľa neho po spojených samosprávnych voľbách podstatne silnejší.

17:17 Mimoparlamentná Slovenská národná strana (SNS) verí, že komunálne voľby sú pre ňu novým reštartom k návratu do parlamentu v roku 2024. Aktuálne voľby označila za úspech. Informovala o tom riaditeľka kancelárie predsedu SNS Zuzana Škopcová.

15:33 Sobotné (29. 10.) komunálne voľby neboli platné v obci Krušovce (okres Topoľčany) z dôvodu pochybnosti o zápisnici. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Zuzana Eliášová. Voľby sa tam preto budú opakovať. "Do 30 dní je povinnosť voľby v tejto obci vyhlásiť a následne do 180 dní od vyhlásenia je povinnosť stanoviť termín na realizáciu volieb v tejto obci," ozrejmila Eliášová.

15:02 Trojkoalícia Team Bratislava, PS a SaS získala takmer všetky poslanecké miesta v miestnom zastupiteľstve bratislavského Nového Mesta. V 25-člennom poslaneckom zbore obsadia 23 miest. Za rovnakú koalíciu kandidoval aj nový starosta Nového Mesta Matúš Čupka. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov. 

14:51 Spojené voľby nepriniesli podľa Chmelovej úsporu výdavkov. Spojenie komunálnych volieb a volieb do vyšších územných celkov (VÚC) neprinieslo úsporu výdavkov. Myslí si to šéfka odboru volieb, referenda a politických strán Ministerstva vnútra SR Eva Chmelová. Polícia spojenie volieb víta. "Nemyslím si, že možno hovoriť o nejakej úspore finančných prostriedkov," povedala na nedeľnej tlačovej konferencii Chmelová.

Voľby 2022 na Slovensku
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

14:34 Do poslaneckých lavíc zasadne v Trenčianskom kraji 16 nováčikov. Do 44 poslaneckých lavíc Zastupiteľstva Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) zasadne v novom volebnom období 28 poslancov z dosluhujúceho krajského parlamentu. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR. 

14:11 Výsledky župných a komunálnych volieb na Slovensku potvrdili status quo, uviedla v nedeľu agentúra AP. Voliči podľa nej nevyužili sobotňajšie hlasovanie k tomu, aby potrestali koaličnú vládu premiéra Eduarda Hegera za vysokú infláciu vyvolanú rastúcimi cenami energií. 

Viac o téme: ObálkyKomunálne voľbyVýsledky voliebUrnyŽupné voľbyVoľby 2022Výsledky komunálnych voliebVýsledky VÚC volieb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu