Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

VOĽBY 2022 v Banskobystrickom kraji ONLINE: Novým županom je Lunter! Americkú základňu na Sliači ľudia jasne odmietli

Kandidát na post predsedu BBSK Ondrej Lunter vo volebnej centrále očakáva výsledky volieb do samosprávnych krajov v Banskej Bystrici Zobraziť galériu (8)
Kandidát na post predsedu BBSK Ondrej Lunter vo volebnej centrále očakáva výsledky volieb do samosprávnych krajov v Banskej Bystrici (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

BANSKÁ BYSTRICA – V Banskej Bystrici a jej okolí, rovnako ako v iných slovenských mestách či obciach, si dnes obyvatelia v spojených komunálnych a župných voľbách 2022 vyberajú nové vedenie na najbližšie roky. Zatiaľ to vyzerá na tesný súboj. To, ako sa jednotlivým kandidátom podarí osloviť miestnych voličov, sledujeme online.

 


  • v Banskobystrickom kraji sa konali spojené komunálne a župné voľby 2022
  • novým predsedom BBSK sa stal Ondrej Lunter
  • väčšina hlasujúcich v referende bola proti zriadeniu americkej vojenskej základne na Sliači
  • Lunterov súper Adrián Polóny uznal porážku 
  • voľby sa konali od 07.00 h do 20.00 h

 

Sledujte s nami komunálne a župné voľby v Banskobystrickom kraji

12:45 Primátorom Zvolena bude Vladimír Maňka (NEKA). V komunálnych voľbách vyhral s prevahou, keď získal 59,43 %. Maňka bol primátorom Zvolena aj v rokoch 1999 až 2005. V Krupine sa opätovne stal primátorom Radoslav Vazan (NEKA), ktorý získal 52,61 %. Aj Banskú Štiavnicu bude viesť doterajšia primátorka Nadežda Babiaková (Smer-SD, Hlas-SD, SNS, Strana moderného Slovenska, Sme rodina, Republika) s 56,11-percentnou podporou voličov. Novú primátorku majú v Žarnovici, kde sa ňou stala doterajšia viceprimátorka Alena Kazimírová (NEKA). Hlasovalo za ňu 52,72 % voličov. V Novej Bani obhájil primátorsky post Branislav Jaďuď (SNS, Smer-SD, Hlas-SD) s 58,89 % hlasmi voličov. V Poltári vyhral s výraznou prevahou Peter Sitor (NEKA), keď získal 65,39 %. V meste Sliač sa opätovne stala primátorkou Ľubica Balgová (NEKA) so 41,09 %. V ďalšom kúpeľnom meste Dudince bude aj naďalej primátorom Dušan Strieborný (Hlas-SD), ktorý nemal protikandidáta. 

12:37 Takmer 40-percentnú účasť voličov v meste Banská Bystrica označil v nedeľu primátor Ján Nosko za reálny obraz toho, ako sa ľudia venujú komunálnej politike. "Výsledok vnímam ako odpočet predchádzajúceho aj posledného volebného obdobia. Väčšina Banskobystričanov sa stotožnila s naším programom, ktorý chceme v ďalšom období v meste realizovať. Máme pripravené množstvo projektov," konštatoval Nosko. Posledná predvolebná kampaň, ktorá útočila aj na jeho rodinu, bola podľa neho najintenzívnejšia v porovnaní s predchádzajúcimi dvoma. "Náš tím zaujal pokojné stanovisko, na nikoho sme neútočili. Ak niekto nemá argument, používa útok, ale tak to už asi v spoločnosti chodí," reagoval Nosko.

11:50 Výsledok referenda v Sliači neznamená nič pre Slovensko, vládu, rezort obrany ani mesto Sliač, uvádza minister obrany Jaroslav Naď na sociálnej sieti. Deklaroval, že americká základňa na miestnom letisku nebola, nie je a nebude. "Opakujem, žiadne úvahy či rozhovory sa o americkej základni na Sliači nevedú, a to na žiadnej úrovni." Pripomenul, že miestne referendum nie je právne záväzné pre vládu. Žiadny význam podľa neho nemá ani pre rezort obrany. Verí, že kompetentní na mestskom úrade budú k Sliačanom féroví a nebudú ich zavádzať tak ako pred voľbami, keď hrali na obe strany, ale budú poctivo vysvetľovať, že sa ľudia nemajú čoho báť. Rezort a Sliačania boli podľa Naďa zneužití na čiusi predvolebnú kampaň.

 

ČO ZNAMENÁ VÝSLEDOK REFERENDA NA SLIAČI❓ ▪️ Pre Slovensko? NIČ, pretože americká základňa na letisku nebola, nie je a...

Posted by Jaro Naď - minister obrany SR, OĽANO on Sunday, October 30, 2022

Väčšina hlasujúcich v referende bola proti zriadeniu americkej vojenskej základne na jeho území. Z 1513 voličov, ktorí sa na referende zúčastnili, takto hlasovalo 1127 občanov, čo je takmer 75 % všetkých zúčastnených voličov. Možnosť hlasovať malo 4082 oprávnených voličov. O výsledku referenda budú v pondelok (31. 10.) rokovať poslanci na mimoriadnom zasadnutí mestského zastupiteľstva. Mesto referendum vyhlásilo na základe petície, ktorú podpísalo 1343 obyvateľov Sliača.

11:15 Mesto Detva bude mať po viac ako 20 rokoch zmenu na poste primátora, Jána Šufliarského vystrieda súčasný mestský poslanec Branislav Baran. Ako uviedol, 29. október 2022 je deň, keď sa v Detve začala písať nová história. "Občania ukázali, že chcú, aby sa Detva uberala novým smerom," povedal novozvolený primátor mesta pod Poľanou. Dodal, že ho čaká veľa tvrdej práce. "Možno nebudú výsledky badateľné hneď. Od začiatku však do toho pôjdem s plným nasadením a tak, aby sme sa nemuseli hanbiť," zdôraznil s tým, že jeho cieľom je, aby boli ľudia na svoje mesto hrdí.

10:48 Nového primátora si zvolili obyvatelia Hnúšte, Martin Pliešovský (SNS) presvedčil 62,50 % voličov. Vo voľbách porazil doterajšieho primátora Romana Lebedu. K zmene dôjde aj v meste Tisovec, kde sa so ziskom 45,04 % hlasov stal primátorom Ján Vengrín (Sme rodina). Doterajšia primátorka Irena Milecová svoj post vo vedení mesta neobhajovala.

10:45 V okresných mestách Revúca a Rimavská Sobota uspeli všetci súčasní primátori. K zmene na primátorských stoličkách došlo na Gemeri v mestách Tornaľa, Hnúšťa a Tisovec. Vo funkcii primátora Revúcej bude pokračovať Július Buchta (nezávislý), ktorý od voličov získal 65,90 % hlasov. So ziskom 68,37 percenta hlasov svoj post obhájil aj primátor Jelšavy Milan Kolesár (KDH, Hlas-SD). V Tornali sa primátorkou stala Erika Győrfiová (Hlas-SD, Aliancia, Sme rodina), vo voľbách získala 42,74 %. V Revúcej a Jelšave volebná účasť presiahla 39 %, v Tornali volilo viac ako 45 %. Post primátora Rimavskej Soboty bude aj štvrté funkčné obdobie zastávať Jozef Šimko (nezávislý). Pri volebnej účasti 38,58 % získal 45,47 % hlasov. 

9:20 V obci Ostrý Grúň vyhral Ján Adamov (NEKA) so 44,41 %, v Kľakove so 85,83 % zvíťazil Ľuboš Haring (NEKA).

8:15 Primátormi v kraji sa stali: Banská Bystrica: Ján Nosko (NEKA) 66,17 %, Banská Štiavnica: Nadežda Babiaková (Smer, Hlas, SNS) 56,12 %, Brezno: Tomáš Abel (NEKA) 83,93 %, Detva: Branislav Baran (NEKA) 43,16 %, Krupina: Radoslav Vazan (NEKA) 52,61 %, Lučenec: Alexandra Pivková (Za ľudí, SaS, Sme rodina) 42,17 %, Poltár: Peter Sitor (NEKA) 65,39 %, Revúca: Július Buchta (NEKA) 66,91 %, Rimavská Sobota: Jozef Šimko (NEKA) 45,48 %, Veľký Krtíš: Dalibor Surkoš (Smer, Sme rodina, Aliancia) 56,92 %, Zvolen: Vladimír Maňka (NEKA) 59,44 %, Žarnovica: Alena Kazimírová (NEKA) 52,73 %, Žiar nad Hronom: Peter Antal (NEKA) 81,94 %.

Podrobnejšie výsledky nájdete na tomto linku.

3:00 Ján Nosko po gratuláciách vyhlásil, že ďakuje svojmu tímu, ktorý s ním v posledných rokoch pracoval. Spomenul, že obyvatelia mesta dali vysvedčenie nielen jemu, ale aj celému tímu, ktorý s ním pracuje. Podľa neho dokázali spolu uskutočniť mnoho projektov. Predvolebnú kampaň hodnotí Nosko pozitívne, páči sa mu to, že z jeho strany nezazneli žiadne agresívne slová alebo činy. "Viedli sme slušnú kampaň, pracovali sme s faktami, s informáciami, s programom a chceli sme ich odovzdať čo najširšiemu okruhu obyvateľov," zhodnotil s tým, že sa to podľa neho aj podarilo.

2:24 Banskobystričania si zvolili za primátora Jána Noska. Získal 66,16 %. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR. Volebná účasť v meste bola vyše 39 %.

2:19 Neoficiálnemu víťazovi volieb na post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ondrejovi Lunterovi prišiel počas volebnej noci zablahoželať aj Peter Pellegrini, predseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD, ktorá ho ako nezávislého kandidáta vo voľbách podporovala. Podľa neoficiálnych výsledkov Štatistického úradu SR Lunter získal po sčítaní všetkých okrskov 47,53 % hlasov. "Bolo to rozumné rozhodnutie nadviazať na kontinuitu v BBSK a podporiť ho. Stal sa jasným víťazom volieb a dúfam, že bude pokračovať v rozvoji kraja tak, ako to ukazovali so svojím otcom päť rokov. Tu nebolo treba výraznú zmenu, ale tam, kde sa žiadala, sme prišli s novým kandidátom," reagoval Pellegrini.

1:43 Väčšina hlasujúcich v sobotňajšom (29. 10.) referende v meste Sliač bola proti zriadeniu americkej vojenskej základne na jeho území. Z 1513 voličov, ktorí sa na referende zúčastnili, takto hlasovalo 1127 občanov, čo je takmer 75 percent všetkých zúčastnených voličov. TASR o tom informovala primátorka mesta Ľubica Balgová.

23:57 Vyhrala pozitívna kampaň, vyhral program spolupráce a jej princípy. Vyhlásil to neoficiálny víťaz volieb na post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ondrej Lunter po zverejnení priebežných výsledkov Štatistickým úradom SR. Po sčítaní 93,46 % okrskov získal 46,75 % hlasov, za ním skončil Adrian Polóny so ziskom 15 %.

23:22 Banskobystrický samosprávny kraj by mal viesť Ondrej Lunter. Po sčítaní 93,46 % okrskov získal 46,75 % hlasov. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

23:13 Nezávislý kandidát na predsedu BBSK Adrián Polóny uznal porážku vo voľbách. Uviedol to pre TASR po sčítaní vyše 88 % okrskov. Podľa priebežných výsledkov získal 14,88 % hlasov, súčasný podpredseda BBSK Ondrej Lunter vedie s 46,33 %.

23:11 Ondrej Lunter (46,33 %) naďalej vedie po spočítaní 88,23 % okrskov v Banskobystrickom kraji pred Adrianom Polónym (14,88 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

22:40 Ondrej Lunter (46,22 %) naďalej vedie po spočítaní 75,16 % okrskov v Banskobystrickom kraji pred Adrianom Polónym (14,81 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

Kandidát na post predsedu BBSK Ondrej Lunter vo volebnej centrále očakáva výsledky volieb do samosprávnych krajov v Banskej Bystrici
Zobraziť galériu (8)
Kandidát na post predsedu BBSK Ondrej Lunter vo volebnej centrále očakáva výsledky volieb do samosprávnych krajov v Banskej Bystrici  (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

22:31  V Banskobystrickom samosprávnom kraji po spočítaní 61,22 % okrskov vedie naďalej Ondrej Lunter (45,18 %) pred Adrianom Polónym (14,55 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.

22:12  V Banskobystrickom samosprávnom kraji po spočítaní viac ako 40 % okrskov vedie naďalej Ondrej Lunter (44,37 %) pred Adrianom Polónym (14,47 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.

21:53 Súčasný primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko je optimista a verí, že v sobotňajších komunálnych voľbách uspel. Pre TASR to povedal vo svojej volebnej centrále v Banskej Bystrici po zatvorení volebných miestností.

Verí, že občania majú dobrú pamäť a že obdobie, ktoré má primátor za sebou, prinieslo mestu rozvoj. Podľa neho uskutočnili veľa projektov, a to aj počas pandémie nového koronavírusu. Myslí si, že je za ním dobrá práca. "Uvidíme však, ako to vyhodnotia obyvatelia. Tím, ktorý je okolo mňa a trávi so mnou aj sobotnú volebnú noc, je dobre vyskladaný," zdôraznil s tým, že sú v ňom aj mladí politici, ktorí sú aktívni vo svojich mestských častiach. Ako dodal, predvolebné prieskumy sledoval, žiadny si však pre seba urobiť nedal. "Sú odrazom momentálnej nálady obyvateľov," tvrdí Nosko s tým, že tí, ktorí sledujú dianie v komunálnej politike vedia, čo sa v meste chystá. Výsledky prieskumov podľa jeho slov môžu potešiť, ľudia sa však často rozhodujú na základe emócií. "Verím, že v Banskej Bystrici je dosť ľudí, ktorí komunálnu politiku sledujú a rozhodli sa správne," ukončil.

 

Večerné čakanie na výsledky v spoločnosti výnimočného Človeka Vladka Strmeňa. Ďakujem vám všetkým, ktorí ste dnes prišli voliť. Nech ste volili kohokoľvek, ukázali ste, že vám na Banskej Bystrici záleží. ❤️

Posted by Ján Nosko on Saturday, October 29, 2022

21:57 "Som pyšný na celý kraj, pretože za posledných päť rokov a päť mesiacov kampane sme dali do toho všetko. Každý, kto prispel k výsledkom kraja, ktoré sú za nami, môže byť právom hrdý. Môžeme mať čisté svedomie bez ohľadu na to, ako dopadnú voľby," reagoval ešte stále úradujúci podpredseda BBSK Ondrej Lunter. Špeciálne poďakoval svojmu otcovi Jánovi Lunterovi, ktorý na poste šéfa kraja dosluhuje a zdôraznil, že "bez neho by nebolo nič".

21:55 V BBSK už odhlasovali všetci voliči, ktorí využili svoje právo rozhodnúť o tom, kto sa stane novým šéfom kraja a poslancom Zastupiteľstva BBSK. Kandidát na predsedu BBSK Ondrej Lunter musel preto v sobotu počas volebnej noci v Banskej Bystrici čakať so svojim vyhlásením, kým neodvolia aj tí poslední, ktorí prišli do volebných miestností do 20.00 h. Večer niekde zaznamenali veľký nápor hlasujúcich.

21:52 Výsledky volieb do orgánov samosprávnych krajov ukážu, či ľudia chcú zmenu vo vedení Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK). Pre TASR to uviedol nezávislý kandidát na predsedu BBSK Adrian Polóny. Ako uviedol Polóny, volebný deň aj celú volebnú kampaň vníma veľmi pozitívne, a to najmä pre to, že mal možnosť stretnúť sa s množstvom dobrých ľudí. "Z názorov, ktoré som počul, zmenu ľudia chcú. Či tú zmenu chcú až do takej miery, že sa vymení komplet celé vedenie na kraji, to uvidíme za malú chvíľu," skonštatoval Polóny.

21:41 V Banskobystrickom samosprávnom kraji po spočítaní viac ako desiatich percent okrskov vedie Ondrej Lunter (40,59 %) pred Adrianom Polónym (13,37 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.

21:15 Zhruba hodinu od zatvorenia volebných miestností a začiatku zrátavania hlasov v banskobystrickej župe vedie Onrej Lunter. 

VOĽBY 2022 v Banskobystrickom
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Štatistický úrad SR)

20:04 Volebné miestnosti sa zatvorili. Začínajú sa spočítavať hlasy.

19:35 Voľby vo Zvolene, Detve a Krupine sú bez problémov. "Porušenia pri priebehu volieb nezaznamenali. Komisia zaznamenala pomerne veľký záujem voličov o hlasovanie," uviedla Alena Filová z organizačnej skupiny pre voľby na Okresnom úrade vo Zvolene pre TASR. Už dopoludnia sa zrealizovalo aj špeciálne hlasovanie, určené pre osoby s ochorením COVID-19. V obvodoch Zvolen, Detva a Krupina sa pre tento spôsob hlasovania rozhodlo 42 voličov.

17:25 Adrian Polóny, kandidát na predsedu BBSK, tiež už bol voliť.

 

ODVOLENÉ PRE SKUTOČNÚ ZMENU ✅

Posted by Adrian Polóny on Saturday, October 29, 2022

17:19 Voliť bola aj kandidátka na primátorku Banskej Bystrice Diana Javorčíková.

 

Hotovo. Pekný deň s rodinkou môže pokračovať ❤️

Posted by Diana Javorčíková - kandidátka na primátorku Banskej Bystrice on Saturday, October 29, 2022

17:05 V obci Potok v okrese Rimavská Sobota, ktorá je podľa výsledkov Sčítania obyvateľov, domov a bytov 2021 najmenšou obcou Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), prišla k volebným urnám do 16.00 h viac ako polovica voličov. Pre TASR to uviedla zapisovateľka miestnej volebnej komisie Adriana Brťková. Podľa SODB 2021 má obec Potok 21 obyvateľov, pre sobotné spojené voľby je v obci zapísaných 19 voličov. "Doposiaľ prišlo 11 ľudí. O špeciálnu formu hlasovania nepožiadal nikto," povedala Brťková.

16:20 Pacienti hospitalizovaní v senior centre a v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici už odovzdali svoj hlas v sobotňajších spojených voľbách do orgánov mestských a obecných samospráv a do vyšších územných celkov. S prenosnou urnou prišli za nimi členovia volebného okrsku číslo jeden na Univerzite Mateja Bela, ktorý patrí medzi väčšie s počtom okolo 1300 oprávnených voličov.

15:55 Odvolené má už aj súčasný primátor Banskej Bystrice Ján Nosko. 

 

Pekný volebný víkend vám prajeme, Banskobystričania. My už máme odvolené. Držme si palce. ✊🏻

Posted by Ján Nosko on Saturday, October 29, 2022

15:05 K referendu o americkej základni sa vyjadril aj šéf Smeru Robert Fico. "Želám organizátorom referenda v Sliači úspech. Organizátori tohto referenda majú viac rozumu a úcty k suverénnemu Slovensku ako celá pomätená vláda," odkázal.

Robert Fico sa vyjadril k referendu o americkej základni na Sliači (Zdroj: Facebook/Robert Fico)

14:50 Účasť na referende o americkej základni v Sliači je vysoká. Zhruba v polovici času, ktorý je určený na konanie referenda, prišli k hlasovacej urne v tamojšej základnej škole vyjadriť svoj postoj už stovky obyvateľov tohto kúpeľného mestečka. "Záujem je taký veľký, že sme museli požiadať o ďalšiu urnu na vhadzovanie obálok," uviedla zapisovateľka tejto komisie Janka Mašlejová. V listinách s menami obyvateľov mesta, ktorí patria do tohto obvodu, je viac ako 2000 mien.

14:28 Sobotnými samosprávnymi voľbami i blížiacim sa Sviatkom všetkých svätých ľudia žijú a hovoria aj pred kvetinárstvom v obci Kriváň v Detvianskom okrese. Parkovisko bolo v sobotu napoludnie zaplnené autami s rôznymi evidenčnými značkami. Okrem kupovania živých kvetov a sviečok na hroby sa však návštevníci rozprávali aj o voľbách. Niektorí z nich sa voliť nechystajú, ďalší by zas aj chceli, na rad sa však ešte nedostali. Ako pre TASR povedal Ján zo Zvolena, pred volebnou miestnosťou na zvolenskom sídlisku Západ bol ráno dlhý rad. Podľa neho sa tvoril pre spojené voľby a voliči tak pri krúžkovaní kandidátov trávili viac času. Dodal, že do volebnej miestnosti sa tak vráti neskôr. S kvetmi pre zosnulých vyšiel z kvetinárstva aj Vojtech z Detvy, ktorý sa na cintorín chystá v nedeľu. Poznamenal, že voliť v sobotu nejde, pretože nemá kedy. Podľa neho budú zvolení tí istí kandidáti, ktorí sú v súčasnosti, a je s nimi spokojný.

 

DNES NENECHAJME NIČ NA NÁHODU. JA SOM UŽ ODVOLIL Boli sme dnes s manželkou voliť tak, ako chodíme voliť pravidelne pri...

Posted by LUNTER pre dobrý kraj on Saturday, October 29, 2022

14:20 Obec Čierny Balog v okrese Brezno s vyše 5000 obyvateľmi bude mať po 16 rokoch nového starostu. V najväčšej obci BBSK si obyvatelia nové vedenie vyberajú spomedzi pätice kandidátov. V Čiernom Balogu je pre spojené komunálne voľby vytvorených päť volebných okrskov. Ľudia volia na obecnom úrade, na základnej škole v miestnej časti Jánošovka a v materských školách v miestnych častiach Krám a Dobroč. O kreslo v 13-člennom obecnom zastupiteľstve sa uchádza 18 kandidátov. "Volebná miestnosť bola otvorená o 7.00 h, 7.01 h sme mali prvého voliča. Priebeh volieb je pokojný, účasť sa mi doposiaľ zdá trochu nižšia ako v roku 2018," uviedol pre TASR predseda okrskovej volebnej komisie zriadenej na obecnom úrade Peter Ambros. V najväčšej obci BBSK sa doterajší starosta František Budovec rozhodol po štyroch funkčných obdobiach viac nekandidovať. "Už aj pred štyrmi rokmi som zvažoval, či ešte pokračovať. Vtedy boli rozrobené nejaké projekty, hlavne kanalizácia bola tesne po dokončení a bolo to treba ešte celé dotiahnuť," uviedol pre TASR Budovec s tým, že po 16 rokoch vo funkcii sa cítil vyčerpaný a rozhodol sa vrátiť k svojej pôvodnej profesii. Od nového vedenia očakávajú obyvatelia Čierneho Balogu najmä nový impulz či viac energie. "Myslím si, že už to bolo skôr jednotvárne. Nemyslím si, že pán starosta viedol obec zle, ale už to chce nejaký nový impulz. Možno to už aj on tak cítil, že táto obec potrebuje zmenu," povedal pre TASR obyvateľ obce Matúš Vozár.

14:15 Spojené voľby do orgánov mestských a obecných samospráv a do vyšších územných celkov v jednom z volebných okrskov v Detve sú pokojné a bez incidentov. Pre TASR to v sobotu uviedol predseda volebnej komisie Igor Závodný. Pripomenul, že podľa jeho odhadov bolo v Základnej škole na ulici Obrancov mieru v Detve voliť približne 20 percent voličov. Všetko je podľa neho v poriadku a so žiadnym problémom sa nestretli. Veľké skupiny voličov pred volebnými miestnosťami podľa jeho slov zatiaľ nie sú. "Na hroboch sa pália sviečky a chodí sa po cintorínoch, je teda otázne, či sa skôr vyberú tam alebo voliť," zhrnul.

12:50 Nezávislý kandidát na primátora Anton Minárik už volil.

 

Všetci viete komu patrí môj hlas🔈 Daniel Karas a Adrian Polóny 🔈Nezabudnite ísť voliť aj vy 👍🙏 SPÁJAME SA, ABY SME DOSIAHLI VIAC ✌️

Posted by Anton Minarik on Saturday, October 29, 2022

12:40 Kandidát na primátora Daniel Karas má odvolené, informuje na svojej FB stránke.

 

ODVOLENÉ 🙂 Ja už mám za tým . Pridite voliť , pre Banskú Bystricu pre lepšiu budúcnosť . Ďakujem za každý Váš hlas 👍👌

Posted by Daniel Karas on Saturday, October 29, 2022

 12:29 V Brezne otvorili volebné miestnosti o 7.00 h bez problémov vo všetkých 22 okrskoch. Obyvatelia mesta volia v priestoroch základných či materských škôl i na stredných školách. Volebné okrsky sú zriadené aj na zimnom štadióne, v pohostinstve či v hoteli.

12:25 Kandidát na poslanca BBSK Roman Malatinec, HLAS - sociálna demokracia, volil v KD Korytárky.

11:35 V obci Michalková volia len do VÚC, z 38 voličov prišli zatiaľ traja. Je to jedna z mála obcí na Slovensku, kde sa pre nezáujem kandidovať na starostu a poslancov konajú iba voľby do vyššieho územného celku. "Doposiaľ prišli traja, ktorí ale spojili návštevu volebnej miestnosti s návštevou blízkeho cintorína. Predpokladám, že voliť ešte prídu práve takí, ktorí pôjdu sem neďaleko, na hroby svojich blízkych," povedal TASR predseda okrskovej volebnej komisie Michal Hričina.

11:25 Predseda strany HLAS – sociálna demokracia Peter Pellegrini odvolil na ZŠ Bakossova v Banskej Bystrici.

9:48 Voľby do orgánov mestských a obecných samospráv a do vyšších územných celkov sú v okrese Banská Bystrica zatiaľ bez problémov. V Banskobystrickom okrese sa volí v 41 obciach a jednom meste v 131 okrskoch. Z toho najviac, 77, je v meste Banská Bystrica. "Všetko je v poriadku, nevyskytli sa žiadne komplikácie alebo neprístojnosti. Volebné miestnosti boli otvorené načas o 7.00 h, nikde sa ich otvorenie nemuselo posúvať," uviedol Ivo Novák, predseda okresnej volebnej komisie pre TASR.

9:41 Spojené voľby sú v Sliači v okrese Zvolen spojené aj s referendom. Obyvatelia sa majú možnosť vyjadriť k tomu, či sú za umiestnenie americkej vojenskej základne v areáli letiska. Ako sa uvádza na stránke mesta, hlasuje sa o otázke "Súhlasím s tým, aby mestské zastupiteľstvo mesta Sliač podniklo všetky zákonné opatrenia k tomu, aby zabránilo umiestneniu vojenskej základne Spojených štátov amerických v akejkoľvek forme na území letiska Sliač a v jeho okolí?" Na Sliači sa k tejto otázke vyjadrujú občania v troch okrskoch. Obyvatelia s trvalým pobytom v časti Hájniky majú volebný okrsok v obradnej sieni mestského úradu, obyvatelia z časti Sampor môžu využiť okrsok zriadený v tamojšej požiarnej zbrojnici a obyvatelia časti Rybáre a tí, ktorí majú trvalé bydlisko v kúpeľoch a pod kúpeľmi, sa v referende môžu vyjadriť v Základnej škole A. Sládkoviča.

9:30 Spojené voľby v okresoch Rimavská Sobota a Revúca má na starosti okresná volebná komisia v Rimavskej Sobote. Ako pre TASR uviedla predsedníčka komisie Karina Rosiarová, v oboch okresoch boli volebné miestnosti otvorené včas a bez problémov. V okrese Rimavská Sobota je v 104 obciach a mestách Rimavská Sobota, Hnúšťa a Tisovec vytvorených 151 volebných okrskov. V okrese Revúca s 39 obcami a mestami Revúca, Jelšava a Tornaľa ich je 66. Doplňujúce voľby na Gemeri sa budú musieť konať aj v obci Petrovce v okrese Rimavská Sobota. Do obecného zastupiteľstva, ktoré má mať päť členov, kandidujú len traja uchádzači.

9:01 V okresoch Lučenec a Poltár sa voľby začali bez problémov. Volebné miestnosti boli otvorené vo všetkých 57 obciach okresu Lučenec a 22 obciach okresu Poltár. "Všetky miestnosti boli otvorené včas. Pre okres Lučenec je vytvorených 98 volebných okrskov, pre okres Poltár 37 okrskov," uviedla predsedníčka okresnej volebnej komisie v Lučenci Zuzana Lengyelová, ktorá má na starosti aj voľby v okrese Poltár.

8:25 vo všetkých obvodoch spadajúcich pod okres Veľký Krtíš, uviedol predseda okresnej volebnej komisie vo Veľkom Krtíši Jaroslav Filip. Pripomenul, že pri otváraní volebných miestností nezaznamenali žiadne problémy. Podľa komisie má Veľkokrtíšsky okres 84 okrskov. Špeciálny spôsob hlasovania určený pre osoby s ochorením COVID-19 si v stanovenej lehote nahlásilo 31 voličov. S urnou určenou na tento spôsob hlasovania pôjdu za nimi členovia volebných tímov, ktoré sú na to určené.

7:50 Voľby sa načas začali vo všetkých 169 okrskoch obvodov Zvolen, Detva a Krupina, spadajúcich pod okres Zvolen. "V okrsku Lešť volia vojaci iba kandidátov do samosprávneho kraja podobne ako v obci Michalková v okrese Zvolen, kde sa komunálne voľby pre nezáujem občanov kandidovať na posty starostu a poslancov nekonajú," informovala vedúca organizačnej skupiny pre voľby Okresného úradu vo Zvolene Alena Filová. Špeciálny spôsob hlasovania určený pre osoby s ochorením COVID-19 si v týchto troch obvodoch v stanovenej lehote nahlásilo 42 voličov. S urnou určenou na tento spôsob hlasovania pôjdu za nimi členovia volebných tímov zo siedmich okrskov na to určených.

VOĽBY 2022 v Banskobystrickom
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Getty Images)

7:30 Voliť v jesenných komunálnych voľbách sa v sobotu chystajú aj obyvatelia domovov sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK). V domove dôchodcov (DD) a domove sociálnych služieb (DSS) v Hriňovej v Detvianskom okrese má záujem o voľby do prenosnej urny priamo v zariadení 11 klientov. Potvrdila to hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková s tým, že niektorí pôjdu voliť aj mimo zariadenia. "Časť z nich s príbuznými, sebestační klienti pôjdu voliť sami," zhrnula. Podľa nej presný počet seniorov, ktorí pre voľby opustia počas soboty zariadenie, sa určiť nedá. "Ľudia sa však o voľby aktívne zaujímajú, sledujú televíziu, počúvajú rozhovory v rozhlase a aj medzi sebou o voľbách diskutujú," priblížila. Ako ďalej informovala, do prenosnej urny priamo v zariadení DD a DSS Terany v Krupinskom okrese má záujem voliť päť klientov. "Pre voľby vycestuje zo zariadenia do miesta svojho trvalého bydliska predbežne osem ľudí," uzavrela.

7:00 Brány volebných miestností v Banskobystrickom kraji sa otvárajú. Občania si v spojených voľbách 2022 začínajú vyberať vedúce osobnosti do komunálu a do vyšších územných celkov na najbližšie obdobie.

6:50 Ako dobre sa vyznáte v komunále a župách? Urobte si kvíz.

6:40 Zoznam kandidátov na primátora Banskej Bystrice si môžete pozrieť TU.

6:30 V Banskej Bystrici sa o post primátora uchádza šesť kandidátov. Z prieskumu, ktorý realizovala pre SME a TV Markíza agentúra Focus, vyšiel ako víťaz súčasný primátor Ján Nosko, ktorého podporilo 67 percent voličov. Druhú Dianu Javorčákovú by podporilo 25 percent opýtaných. Tretí Daniel Karas má na svojej strane 4,7 percenta voličov, štvrtý Anton Minárik 1,8 percenta. Peter Podhorský a Jozef Sásik dostali menej ako jedno percento. 

Voľby 2022: Rozhodnúť môže aj počmáraný či inak deformovaný hlasovací lístok

Hlas voliča v sobotných spojených voľbách 2022 bude platný aj v prípade, že jeho hlasovací lístok bude zašpinený, natrhnutý, pokreslený, alebo na ňom budú dopísané či prečiarknuté mená. Musí z neho však byť jasné, ako volič hlasoval.

"Hlas je neplatný, ak nie je zakrúžkované žiadne meno kandidáta, alebo ak je pre voľby do zastupiteľstva zakrúžkovaných viac mien, ako je počet poslancov, ktorý sa má zvoliť do zastupiteľstva. Takisto je neplatný napríklad pri voľbe starostu, ak je zakrúžkovaných viac mien ako jedno. Na ostatné úpravy hlasovacieho lístka sa neprihliada," uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Zuzana Eliášová.

Hlasuje sa krúžkovaním čísla kandidátov

Kandidátom volič odovzdá hlas tým, že na hlasovacom lístku zakrúžkuje ich poradové číslo. Pri voľbe poslancov môže volič na hlasovacom lístku zakrúžkovať aj viac kandidátov, najviac však toľko, koľko poslancov má byť v príslušnom volebnom obvode zvolených. Pokiaľ sa pri hlasovaní pomýli, lístky vhodí do určenej schránky a okrsková volebná komisia mu vydá nové.

Hoci ide o spojené voľby, volič ich bude odlišovať farebne. Po hlasovaní vloží lístky do obálky a schránky s farbou, ktorá prislúcha konkrétnym voľbám. Komunálne voľby budú mať bielu farbu, voľby do vyšších územných celkov (VÚC) modrú farbu. Volebné miestnosti budú otvorené od 7.00 do 20.00 h. Hlasovať sa môže len v mieste svojho trvalého bydliska. V jeden deň si voliči budú vyberať starostov, respektíve primátorov, poslancov zastupiteľstiev, ako aj predsedov krajov a poslancov krajských zastupiteľstiev.

Viac o téme: Banská BystricaVoľbyBanskobystrický krajKomunálne voľbyŽupné voľbyVoľby do VÚCVoľby 2022Výsledky voliebVýsledky komunálnych voliebVýsledky VÚC volieb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu