Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Bude to boj až do konca: Voľby vo veľkom lákajú aj tipujúcich! Stávky za tisíce eur, ako je na tom váš favorit?

(Zdroj: TASR / František Iván, Getty Images)

BRATISLAVA - Voľby sú v plnom prúde, od 7. hodiny ráno sú otvorené volebné miestnosti, kde si budeme voliť zástupcov samospráv a vyšších územných celkov na najbližšie roky. Každé mesto, obec či kraj má svojho kandidáta a kampaň bola nabitá rôznymi udalosťami. Slováci si mohli na svojich favoritov aj staviť. Ako to vyzerá v tej-ktorej samospráve?

Od 7. hodiny ráno do 20. hodiny večer si volíme zástupcov samospráv. Súčasné voľby sú jedinečné, keďže sa prvýkrát spojili komunálne voľby s voľbami do vyšších územných celkov. Okrem toho sa počas nich mení letný čas na zimný. Počas posledných týždňov a mesiacov sme mohli spoznať kandidátov na starostov, županov, primátorov či poslancov zastupiteľstiev a teraz sa rozhodne, kto ľudí zaujal najviac. Na to, kto vyhrá v tom-ktorom meste či župe, si ľudia dokonca mohli staviť. Práve kurzové stávky totiž neraz pokladajú základy toho, ako voľby skončia. 

VIDEO Začali sa spojené komunálne a župné voľby

Začali sa spojené komunálne a župné voľby (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

Kým vo väčšine miest sú favoriti jasný, v Nitre to je inak. Tam to zrejme vyzerá na súboj až do konca. "V Nitre to vyzerá na veľký boj a poradie kandidátov aj kurzy sme už niekoľkokrát menili. Naši tipujúci však najviac veria trojici Marek Hattas, Igor Kršiak a Pavol Obertáš. Momentálne druhý Igor Kršiak sa mohol ako prvý pochváliť aj najvyššou stávkou v tomto súboji – na jeho víťazstvo si tipujúci stavil až 250 eur,“ uviedol Juraj Zvonár, riaditeľ oddelenia bookmakingu z Fortuny. Informoval o tom portál pravda.sk.

Podľa kurzov a stávok má najväčšiu šancu v hlavnom meste súčasný primátor Matúš Vallo, na ktorého si dokonca niekto stavil až 2-tisíc eur. Na jeho hlavného protikandidáta Rudolfa Kusého je v súčasnosti najvyššia stávka na úrovni 600 eur. „Podľa našich odhadov zvíťazí Matúš Vallo. Tento názor majú aj naši tipujúci, ktorí sa svojimi stávkami vyjadrujú v prospech súčasného primátora. Až 70 percent z nich verí Matúšovi Vallovi,“ konštatuje Zvonár s tým, že na zvyšných kandidátov nestavil nik. Pomerne vysoké stávky sú aj v ďalších mestách, napríklad v metropole východu niekto stavil na súčasného primátora Jaroslava Polačeka 1800 eur, na jeho protikandidáta 500 eur. 

A ako vidí stávková kancelária volebnú účasť? Podľa slov Zvonára sa účasť na župných voľbách zrejme konečne priblížili k 50 percentnám, keďže ide o spojené voľby. "Tá v roku 2017 dosiahla len 29,95 %. Očakávame, že tento rok bude okolo 46,5 %,“ konštatoval. V komunálnych voľbách očakávajú mierne vyššiu účasť, a to na úrovni 49 percent. 

 

Viac o téme: Komunálne voľbyStávkyStávkové kancelárieŽupné voľbyVoľby2022Spojené voľby 2022
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu