Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Predpovedal svoju smrť, napísal si scenár pohrebu: Český seriálový vyšetrovateľ podľahol rakovine

Michal Pešek Zobraziť galériu (4)
Michal Pešek (Zdroj: CT)

PRAHA - Kedysi bol benjamínkom známeho televízneho vyšetrovacieho tímu a lámačom ženských sŕdc. Neskôr však na neho zaútočila rakovina, oslepol a skončil na vozíku. Michal Pešek zomrel len pár dní po 53. narodeninách. Sám si predpovedal, že sa ich asi ani nedožije...

Michal Pešek sa narodil 4. mája 1959. Už ako dieťa sa zaujímal o herectvo a neskôr vyštudoval konzervatórium. V roku 1977 dokonca absolvoval stáž v Hollywoode, konkrétne v Universal Studios.

Galéria: Michal Pešek

V druhej polovici 70. rokov sa predstavil pred kamerami, v divadle začal kariéru v roku 1980. Známym sa stal najmä vďaka seriálom Zkoušky z dospělosti a Malý pitaval z velkého města – tam si zahral najmladšieho člena vyšetrovacieho tímu po boku napríklad Pavla Zedníčka a Jiřího Krampola. 

S hraním prestal po roku 1989, potom sa už objavoval v seriáloch či filmoch len výnimočne. Venoval sa podnikaniu a neskôr odišiel do Holandska. 

Predpovedal svoju smrť, napísal
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: CT)

Ako mladý začínajúci herec mal svojím nevinným vzhľadom úspech u žien – bol vraj veľkou láskou Veroniky Žilkovej a randil aj s Dagmar Veškrnovou, neskôr Havlovou. Svojmu kamarátovi vraj žartom hovoril, že presný počet žien, s ktorými mal románik, mu radšej ani neprezradí, aby mu nezávidel. 

Pešek bol ženatý a mal dve deti, neskôr sa rozviedol. Naposledy žil v Holandsku s priateľkou Martinou, ktorá pri ňom stála aj v boji s rakovinou. Hoci nebol fajčiarom, zistili mu rakovinu pľúc. Lekári mu chceli časť orgánu odobrať, no iný mu poradil nechať nádor zapuzdriť. Zdalo sa, že postup bol úspešný, no po 5 rokoch sa choroba ozvala opäť. 

V priebehu liečby bývalý herec oslepol a to nebola jediná rana. „Michal mal na konci života metastázy všade. Aj na mozgu. Bohužiaľ skončil na invalidnom kresle,” povedala v roku 2012 pre denník Aha! Veronika Žilková, ktorá telefonovala so svojou dávnou láskou ešte 14 dní pred jeho smrťou. 

Michal Pešek si zahral aj s Martinom Stropnickým, ktorý je aktuálne manželom Veroniky Žilkovej.
Zobraziť galériu (4)
Michal Pešek si zahral aj s Martinom Stropnickým, ktorý je aktuálne manželom Veroniky Žilkovej.  (Zdroj: CT)

Do poslednej chvíle bol v kontakte aj s kamarátom Václavom Upírom Krejčím. „Mám od neho smutné esemesky – Žijem, ale stojí to za hovno,” prezradil český zabávač, ktorý dostal od Peška aj poslednú neľahkú úlohu, a to urobiť na jeho pohrebe niečo veselé. Hoci ho premohli emócie, v závere smútočnej reči si aspoň nasadil klaunský nos. 

Aj „podklady” pre svoj pohreb si pripravil Michal sám. Zostrihal ukážky z filmov a programov, v ktorých účinkoval. Ku koncu proste tušil, že už mu veľa času nezostáva. „Moje narodeniny už nezažiješ, staraj sa o môj pohreb. A ešte mi diktoval požiadavky,” spomínal Krejčí. Michal Pešek sa nakoniec svojich 53. narodenín dožil, no zomrel len pár dní po nich – 7. mája 2012. 

Predpovedal svoju smrť, napísal
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: CT)

Viac o téme: Michal Pešek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu