Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Slovenský herec (†45) sa obesil: Pár dní pred smrťou ešte stál na javisku...

Peter Mankovecký Zobraziť galériu (7)
Peter Mankovecký (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Smutné výročie! 5. mája 2013 bol bez známok života vo svojom byte nájdený herec, režisér a skladateľ Peter Mankovecký (†45). Z tohto sveta odišiel dobrovoľne - obesil sa. Nikto z jeho okolia pritom nemal pocit, že sa blíži katastrofa. Niekoľko dní pred svojou smrťou stál dokonca na javisku Slovenského národného divadla.

Herec, režisér, pedagóg a najmä hudobný skladateľ Peter Mankovecký sa narodil 16. februára 1968. Po absolutóriu herectva na Vysokej škole múzických umení získal v roku 1992 angažmán v Divadle SNP v Martine, kde odohral tri sezóny. Práve s týmto divadlom sa spájal aj jeho režijný debut hry Slawomira Mrožka Dom na hranici.

Od roku 1995 pôsobil ako umelec v slobodnom povolaní. V tom istom čase vstúpil prvýkrát na pole akademické. Najprv v rokoch 1995 až 1998 ako doktorand a od roku 1996 až do roku 2002  ako pedagóg hereckej tvorby. Práve so svojimi študentmi pripravil oceňovanú inscenáciu G. Görgeya Na koho to slovo padne, ktorá je dodnes jednou z najúspešnejších inscenácií Divadla Astorka.

Peter Mankovecký bol napríklad pedagógom Lukáša Latináka a Juraja Kemku.
Zobraziť galériu (7)
Peter Mankovecký bol napríklad pedagógom Lukáša Latináka a Juraja Kemku.


Druhý vstup Petra Mankoveckého na pedagogickú pôdu sa začal v roku 2010 a už v roku 2011 sa stal vedúcim Katedry herectva na Divadelnej fakulte VŠMU. Jeho pôsobenie bolo síce krátke, ale veľmi intenzívne. Na katedre realizoval výrazné zmeny, režijne naštudoval niekoľko inscenácií a k ďalším pripravil hudbu.

S Činohrou  Slovenského  národného  divadla  bol  spätý  intenzívne  už  od  začiatkov  svojej hereckej  kariéry. Už ako študent sa objavil v postave Romea v inscenácii Romeo a Júlia (1992). 
Ďalšia shakespearovská rola prišla so Zurvalcom v Skrotení zlej ženy (2008). Tiež skomponoval hudbu k päťdesiatim trom inscenáciám Činohry SND. 

Peter Mankovecký
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR)

Peter Mankovecký bol jedným z najvýraznejších a najvyhľadávanejších skladateľov scénickej a filmovej hudby, ktorého pôsobnosť prekračovala hranice Slovenska. Napísal hudbu k vyše osemdesiatim inscenáciám pre rôzne slovenské, české i zahraničné divadlá. 

Hral aj v niekoľkých filmoch. Napríklad v populárnej Fontáne pre Zuzanu 2, kde stvárnil menšiu úlohu bodyguarda Maroša Kramára. Okrem toho sa objavil v snímkach Slepý Geronimo a jeho brat, Zurvalec či seriáli Štúrovci. 

Matej Landl, Ľubomír Paulovič a Peter Mankovecký
Zobraziť galériu (7)
Matej Landl, Ľubomír Paulovič a Peter Mankovecký  (Zdroj: RTVS)

Pred 7 rokmi však prišla veľmi smutná správa. Mankoveckého našli v jeho byte bez známok života. Pripravil sa oň obesením. Nikto si vtedy nevedel vysvetliť, čo sa stalo. „Je to veľmi smutná vec, nikto z nás to nečakal. Je nám všetkým veľmi smutno. Žiadne veci sme nezachytili, žiadne náznaky problémov...” povedal nám vtedy Juraj Kemka. 

K tragédii došlo vo štvrtok a len pár dní predtým Peter stál na divadelných doskách a nik nemal pocit, že by mal nejaké problémy. „Ešte minulú nedeľu som s ním hrala v predstavení Skrotenie zlej ženy. Som absolútne šokovaná, vôbec som to nečakala. Neviem si to poriadne uvedomiť, že tu už nie je. Vôbec som nemala pocit, že by niečo nebolo v poriadku,” uviedla pre Topky herečka Diana Mórová.  

Diana Mórová, Petra Humeňanská a Peter Mankovecký v Skrotení zlej ženy
Zobraziť galériu (7)
Diana Mórová, Petra Humeňanská a Peter Mankovecký v Skrotení zlej ženy

Po umelcovi zostala manželka a tri deti. 

Viac o téme: Peter Mankovecký
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu