Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Pamätáte si ho zo starých slovenských filmov: Známy herec zomrel sklamaný a zatrpknutý

Július Vašek Zobraziť galériu (3)
Július Vašek (Zdroj: CT)

BRATISLAVA - Bol obsadzovaným hercom s charakteristickým výzorom a hlasom, hral v mnohých českých a slovenských filmoch.

Július Vašek sa narodil sa 29. decembra 1926. Jeho rodným mestom boli Nové Zámky. Herectvo vyštudoval na bratislavskom konzervatóriu a potom dlhé roky pôsobil v bratislavskom divadle Nová scéna. Pre svoj charakteristický zjav bol priam predurčený na stvárňovanie negatívnych postáv. 

Galéria: Herec Július Vašek

Pamätať si ho môžeme napr. ako Ondra Onču v Drevenej dedine (1954), Miša v Pachovi Hybskom zbojníkovi (1975) alebo Pančuchu vo filme Červené víno (1976). Hral aj vo filmoch Pieseň o sivom holubovi (1961), Námestie svätej Alžbety (1965), Medená veža (1970), Orlie pierko (1971). Naposledy stvárnil postavu starca v českom filme Posledný presun (1995).

Ivan Mistrík, Július Vašek a Ivan Rajniak
Zobraziť galériu (3)
Ivan Mistrík, Július Vašek a Ivan Rajniak  (Zdroj: SFÚ)


Po smrti svojej manželky žil Július Vašek uzavreto a odmietal herecké ponuky. Začiatkom februára 2009 však neodmietol pozvanie od svojho českého hereckého kolegu Jaromíra Hanzlíka, s ktorým si zahral vo filme Otakara Vávru Romance pro krídlovku (1966) zaspomínať si na staré časy a tiež zaspievať si v relácii Slovenskej televízie Takí sme boli.

Herec Július Vašek zomrel po dlhej a ťažkej chorobe 1. mája 2009 v Bratislave vo veku 82 rokov.

Július Vašek a Martin Hollý ml.
Zobraziť galériu (3)
Július Vašek a Martin Hollý ml.  (Zdroj: Mediálny inštitút)

Ku koncu života už Vašek kontakty s umeleckou obcou neudržiaval, s kolegami sa nestretával. „Načo? Už sme si povedali všetko. Najlepších priateľov som mal Krivosudského, Polónyiho a Müllera, ktorý už však nežije. Zasiahlo ma množstvo rán. Už sa nemám prečo smiať,” vyjadril sa v roku 2005 pre denník 24 hodín zatrpknuto Vašek. Herec sa nikdy nevyrovnal so sklamaním, ktoré mu pripravil vyhadzov z Novej scény. „To sa ma, samozrejme, veľmi dotklo,” netajil v spomínanom rozhovore. 

Okrem psychických rán na duši mal ale aj veľké zdravotné problémy. Hovorilo sa o osteoporóze, kvôli ktorej mal ťažkosti s chôdzou. Pred smrťou mal tiež problémy s dýchaním a pľúcami. Nakoniec to nevydržalo jeho srdce. 

Viac o téme: Július Vašek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu