Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Etiópčania zažívajú vojnové peklo: Slováci sa spájajú na pomoc

PR článok Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Archív Nadácie Integra, © Food for the Hungry )

BRATISLAVA/MEKELLE - Päť slovenských humanitárnych organizácií spojilo koncom marca sily a vytvorilo iniciatívu Spolu pre Etiópiu. V tejto africkej krajine zúri už od konca minulého roka ozbrojený konflikt a Slováci pomáhajú ľuďom na mieste zabezpečiť základné potreby na prežitie. K pomoci sa pridávajú mnohí vrátane známych osobností, prispeje aj Ministerstvo zahraničných vecí Slovenskej republiky.

Etiópčan Fissuh Hailu, žijúci na Slovensku, pochádza z vojnou zasiahnutého regiónu Tigraj. Keď kvôli nepokojom v krajine zo dňa na deň vypli internet a zablokovali komunikačné siete netušil, čo sa deje a či je jeho rodina v poriadku. „Nevedel som, či sú nažive alebo nie. Aj keď sa mi podarilo spojiť s jednou časťou rodiny, o druhej nemám žiadne informácie, ” povedal Hailu. Z jeho slov cítiť strach. Podľa jeho slov vojaci zabíjajú najmä mužov. Ženy skôr znásilnia.

Po mesiacoch neistoty sa vďaka obnovenému kontaktu dozvedel od niektorých blízkych, aká je situácia v krajine. „Etiópia a hlavne môj región čelí nepredstaviteľnej humanitárnej katastrofe,” povedal Hailu. Ako človek, ktorého sa táto situácia dotýka, by chcel apelovať na všetkých, aby iniciatívu podporili a zachránili tak mnohé životy.

Násilné boje v celom regióne prinútili státisíce obyvateľov utiecť zo svojich domovov. Do hlavného mesta regiónu Tigraj - Mekelle - denne prichádzajú vysídlení a traumatizovaní ľudia v núdzi. Sú medzi nimi aj deti bez sprievodu, ktoré stratili rodičov.

Aj preto sa charitatívne organizácie eRko-Dobrá novina, Nadácia Integra,  Mary’s Meals Slovensko,  SAVIO a Slovenská katolícka charita rozhodli vytvoriť platformu, cez ktorú Slováci pomáhajú ľuďom v Etiópii. Tí pre vojnu, ktorá v tejto krajine zúri, boli nútení opustiť svoje domovy a hľadať útočisko v rámci regiónu Tigraj, častokrát bez jedla a strechy nad hlavou. Kampaň Slovákov informuje o konflikte a vďaka zbierke pomáha obetiam vojny. Finančné príspevky sú určené na zabezpečenie potravín, pitnej vody, hygienických potrieb, prikrývok, prístreškov a ostatných nevyhnutných potrieb pre vnútorných vysídlencov v Tigraji. 

Matky s deťmi v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Mary’s Meals)

Pomáhajú známe osobnosti

Iniciatívu podporili známe osobnosti ako speváčka Janais či Ondrej Kandráč. Janais v Etiópii podporuje vzdelanie mladučkej Betele. Teraz, keď vojenský konflikt ohrozuje životy miliónov ľudí, celých rodín vrátane detí, sa Janais zveruje: „Neviem sa zmieriť s touto situáciou. Už len predstava, že sa táto hrôza dotkne Betele, je desivá. Preto som vďačná za pomoc Slovákov, ktorá sa Etiópčanom dostane v podobe jedla, vody a prikrývok.

Pomáha aj známy komik Fero Joke, ktorý zabáva na internete státisíce ľudí svojimi vtipnými videami. „Pomôcť ľuďom v Etiópii cez overené organizácie, ktoré už roky pomáhajú ľuďom po celom svete, je pre mňa samozrejmosť,“ hovorí Fero Joke. 

Humanitárna pomoc podporená Slovákmi
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Mary’s Meals )

Zapojilo sa ministerstvo zahraničia aj slovenské deti

Okrem neziskových organizácií pomôže Etiópii aj slovenská diplomacia. Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Ingrid Brocková na svojom Facebooku v pondelok 12. apríla informovala, že Slovensko poskytne humanitárnym projektom v Etiópii finančný príspevok vo výške 20 000 eur na zabezpečenie urgentných humanitárnych potrieb obetiam vojny, zníženie dopadov humanitárnej krízy a stabilizáciu regiónu.

 „Konflikt v severoetiópskom regióne Tigraj predstavuje jednu z najrozsiahlejších humanitárnych kríz súčasnosti, kedy podľa OSN akútnu humanitárnu pomoc potrebuje až 4,5 milióna ľudí z celkovo 6 miliónov obyvateľov regiónu,” povedala Brocková.

Humanitárna pomoc podporená prostredníctvom slovenskej iniciatívy Spolu pre Etiópiu sa už začala na mieste realizovať a reálne pomáha ľuďom v núdzi. Prispieť sa dá ešte do nedele 25 apríla. Dobrá novina a eRko iniciovali tiež detskú kampaň Mier pre Tigraj. Zapájajú sa do nej deti z celého Slovenska a vymaľovávajú pierka, ktoré sa spoja do veľkých anjelských krídel. Tie symbolizujú posolstvo mieru a pokoja. Krídla by chceli odovzdať prezidentke Zuzane Čaputovej a ministrovi zahraničia Ivanovi Korčokovi.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu