Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Eritrejskí vojaci v etiópskom Tigraji kradnú potravinovú pomoc

Etiópska oblasť Tigraj
Etiópska oblasť Tigraj (Zdroj: SITA/AP Photo/Nariman El-Mofty)

ADDIS ABEBA - Eritrejskí vojaci v etiópskom regióne Tigraj kradnú potravinovú pomoc a blokujú prístup k nej. Vyplýva to z vládnych dokumentov, ktoré získala agentúra AFP.

V jednom dokumente z 23. apríla sa uvádza, že príslušníci eritrejskej armády vytlačili z viacerých oblastí Tigraja humanitárnych pracovníkov, ktorí komunitám poskytovali potravinovú pomoc. Vojaci následne začali opustené distribučné strediská drancovať, píše sa v dokumente.

Medzinárodné spoločenstvo je čoraz viac znepokojené situáciou v Tigraji a úlohou eritrejských vojakov pri jej zhoršovaní, komentuje AFP. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v pondelok opísal dianie v tomto regióne ako hroziacu humanitárnu "katastrofu". Tieto obavy vyjadrilo v dokumentoch pre humanitárne organizácie aj núdzové koordinačné stredisko dočasnej tigrajskej vlády, ktorú vymenoval etiópsky premiér Abiy Ahmed. Práve kópie týchto dokumentov získala agentúra AFP.

Dlhodobé napätie v Tigraji sa vystupňovalo vlani v novembri, keď vláda etiópskeho premiéra Abiya Ahmeda vojensky zasiahla proti jednotkám Tigrajského ľudovo-oslobodzovacieho frontu (TPLF). Vojenskej operácii predchádzali regionálne voľby, ktoré sa konali napriek nesúhlasu federálnej vlády.

Premiér Abiy 4. novembra 2020 oznámil začiatok vojenskej operácie proti jednotkám TPLF, pri ktorej prišli o život stovky ľudí a vyše 50.000 ich ušlo do susedného Sudánu. Abiy 28. novembra deklaroval víťazstvo vládnych jednotiek nad vzbúrencami. TPLF však vyhlásil, že je odhodlaný pokračovať v boji. Tie v oblasti stále pokračujú, čo tvrdia aj pozorovatelia z OSN, USA a skupiny G7.

Eritrejské jednotky vstúpili na územie Tigraja zrejme už v polovici decembra, aby podporili etiópske vládne sily. Etiópska vláda však ich prítomnosť v Tigraji de facto priznala až začiatkom apríla, keď avizovala ich stiahnutie.

Viac o téme: PomocVojaciPotravinováEtiópiaTigraj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu