Sobota27. júl 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Nad Európou zúri KATINKA: V Česku padali krúpy o veľkosti 4 cm, POZOR búrlivé počasie neobíde ani Slovensko!

V Česku východne od Prahy padali krúpy o veľkosti 4 cm, blesky nad Európou sú mimoriadne silné
V Česku východne od Prahy padali krúpy o veľkosti 4 cm, blesky nad Európou sú mimoriadne silné (Zdroj: ČHMÚ, blesky.bourky.cz)

BRATISLAVA – Nad územím Európy sa na dlhšie obdobie usadila tlaková níž KATINKA. Priniesla teplý a vlhký vzduch, ktorý je ideálny pre tvorbu búrkových mračien a bleskov. Koniec mája, ale podľa najnovších predpovedí zrejme aj začiatok júna bude tak naďalej búrlivý.

14:30 Búrky na východe Slovenska naberajú na sile a sú sprevádzané krupobitím. Voda zaplavuje cesty a nestíha odtekať. Aktuálne sú búrky nad Prešovom, Rožňavou aj Trebišovom, informuje imeteo.sk.

Teplejší vzduch z juhu, ktorý prináša vyššie teploty, no zároveň sa nad Európou stále nachádza oblasť nižšieho tlaku vzduchu, ktorá sa zrejme ešte nejaký ten deň zdrží. Podľa odborníkov by tlaková níž KATINKA mohla ovplyvňovať počasie až do začiatku júna, informuje imeteo.sk.

Kľúčové je zastaviť rastúcu vlnu nenávisti, napätia a nevraživosti, uvádza Šimečka (Zdroj: Progresívne Slovensko)

Je ideálna na vytvorenie kopovitej oblačnosti a následnej búrkovej činnosti. Nad Európou sa v týchto dňoch objavilo už viac ako štvrť milióna bleskov, ktoré zaznamenali od Atlantického oceána až po Rusko. V Českej republike sa dokonca objavila supercela, ktorá priniesla krúpy o veľkosti 4 cm a mimoriadne silný vietor. Najkritickejšia situácia bola východne od Prahy a krúpy poškodili aj niekoľko áut. Na severe Poľska zase vyčíňal tzv. landspout, teda druh tornáda a najviac utrpela budúca úroda čerešní. V Nemecku a Taliansku bojovali so záplavami.

Búrkové mračná môžu svojou aktivitou aj naďalej prekvapiť, pretože podľa predpovedí môžu byť mimoriadne explozívne a objaviť sa doslova z minúty na minútu. Práve teploty vzduchu, ktoré na niektorých miestach na Slovensku môžu v týchto dňoch dosiahnuť aj +25 stupňov Celzia tvoria ideálne podmienky na lokálne mimoriadne silné búrky. Najviac búrok by malo byť popoludní a podvečer na viacerých miestach. Niektoré by dokonca mohli prerásť aj do multiciel, prípadne superciel a priniesť okrem prívalových zrážok aj mimoriadne silný vietor.

Viac o téme: PočasieKrúpyTlaková nížSupercelaKATINKA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu