Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Pre viaceré okresy vydali meteorológovia výstrahu druhého stupňa pred búrkami

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR(Boris Roessler/dpa via AP))

BRATISLAVA - Na strednom a východnom Slovensku sa môžu vo štvrtok vyskytnúť búrky. Meteorológovia vydali pre okresy Brezno, Rimavská Sobota, Revúca a Rožňava výstrahu druhého stupňa. Pre viaceré ďalšie okresy naďalej platí výstraha prvého stupňa. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na webe.

archívne video

Zimná sezóna v Tatrách sa pomaly končí, ovplyvnilo ju teplé počasie (Zdroj: TASR/Adriána Hudecová)

Výstraha druhého stupňa pre okresy Brezno, Rimavská Sobota, Revúca a Rožňava platí do 16.25 h. Búrky tam môže sprevádzať prudký lejak s intenzitou 30 až 50 milimetrov za 30 minút, nárazový vietor do 85 kilometrov za hodinu či krúpy. "Výskyt sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblastiach zriedkavý, ich intenzita je nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia materiálnych škôd je vysoká," upozornili meteorológovia.

Pre viaceré okresy vydali
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: shmu.sk)

Výstraha prvého stupňa pred búrkami sa týka celého Košického a Prešovského kraja, väčšiny Banskobystrického kraja a okresu Liptovský Mikuláš. Platí do 21.00 h. V okresoch Zvolen, Detva, Banská Bystrica, Brezno, Veľký Krtíš, Krupina, Lučenec, Poltár, Levice - východ, Rimavská Sobota, Revúca a Rožňava zase platí hydrologická výstraha prvého stupňa pred povodňou.

Pre viaceré okresy vydali
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: shmu.sk)

S búrkami treba v piatok počítať na celom Slovensku

V piatok (24. 5.) sa môžu na celom Slovensku vyskytnúť búrky. Meteorológovia preto vydali výstrahu prvého stupňa pre všetky okresy. Platí v piatok od rána do 21.00 h. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na webe.Búrky môže sprevádzať prudký lejak s intenzitou 20 až 30 milimetrov za 30 minút, nárazový vietor do 85 kilometrov za hodinu a krúpy. "Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblastiach bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. Pri búrkach môžu byť obmedzené ľudské aktivity a ohrozené zdravie," upozornili meteorológovia.

 Intenzívny dážď môže vyvolať prechodný vzostup vodných hladín. Hydrologická výstraha prvého stupňa pred povodňou aktuálne platí v lokalitách Banská Štiavnica, Zvolen, Detva, Banská Bystrica, Brezno, Veľký Krtíš, Krupina, Lučenec, Poltár, Levice - východ, Rimavská Sobota, Revúca, Rožňava, Košice okolie - Hornád, Košice okolie - Bodva, Levoča, Košice, Michalovce, Trebišov bez Roňavy aj Trebišov - Roňava.

Viac o téme: PočasieBúrkyVýstrahySHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu