Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Britský veľvyslanec sa obul do Fica: Vo VIDEU ho kritizuje za jeho vyjadrenia, neskrýva prekvapenie!

Robert Fico Zobraziť galériu (2)
Robert Fico (Zdroj: Topky/Vlado Anje, X/UK in Slovakia)

BRATISLAVA - Britský veľvyslanec na Slovensku Nigel Baker ostro kritizoval postoj Bratislavy k ruskej vojne proti Ukrajine. Nepriamo sa ohradil predovšetkým proti vyjadreniam premiéra Roberta Fica. Prekvapili ho vraj vyjadrenia o tom, že Západ nepodporuje mier na Ukrajine.

Slovensko odmieta poskytovať Ukrajine vojenskú pomoc. Slovenský premiér Robert Fico pri stretnutí premiérov visegrádskej skupiny v Prahe tento týždeň napríklad označil za "militantný" pondelkový summit v Paríži o pomoci Ukrajine. "Nepočul som tam jediné slovo o mieri a mierových rokovaniach," povedal.

archívne video

Robert Fico reaguje na stretnutie Juraja Blanára s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom (Zdroj: Facebook/Robert Fico)

Veľvyslanec Baker vo videu zverejnenom na sieti X povedal, že ho v posledných dňoch prekvapili vyjadrenia o tom, že Západ nepodporuje mier na Ukrajine. Pripomenul tiež, že Slovensko je súčasťou Západu, vrátane NATO a EÚ.

"Tvrdiť, že my alebo Západ nemáme záujem na mieru, je nesprávne. Je to nepravdivé. Prosto a jednoducho. Povedzme si celkom jasne, že mier je možné dosiahnuť veľmi ľahko, ak sa Rusko stiahne za medzinárodne uznávané hranice Ukrajiny. Táto podmienka nie je a nemala by byť kontroverzná. Pán premiér Fico jasne povedal, že Slovensko tieto hranice uznáva,"  pripomenul Baker.

Diplomat sa vyslovil za spravodlivý a udržateľný mier

Ukrajina by podľa neho nemala byť tlačená na rokovania o prímerí, pretože to by vojnu len zmrazilo a odmenilo ruskú agresiu. Pripomenul tiež, že samotná Ukrajina zvolala širokú skupinu krajín, aby s nimi na poslednom ekonomickom fóre v Davose prediskutovala dôležitosť spravodlivého a udržateľného mieru založeného na Charte OSN. Veľvyslanec pripomenul, že aj Fico pred niekoľkými týždňami mierový plán ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského podporil. "Je to Rusko, kto neprejavil záujem o mier," zdôraznil Baker.

Viac o téme: VeľvyslanecRobert FicoSlovenskoUkrajinaNigel Baker
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu