Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nemecko vyšetruje veľmi závažné úniky armádnej komunikácie o Ukrajine

Nemecký kancelár Olaf Scholz pri vystupovaní z auta. (archívna snímka)
Nemecký kancelár Olaf Scholz pri vystupovaní z auta. (archívna snímka) (Zdroj: profimedia.sk)

BERLÍN - Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu uviedol, že krajina vyšetruje "veľmi závažné" úniky z armády a prisľúbil rýchle objasnenie po zverejnení nahrávky z diskusie vysokopostavených predstaviteľov nemeckej vzdušných síl o podpore Ukrajiny na ruských sociálnych médiách. Informuje agentúa AFP a DPA.

Scholz, ktorý je na návšteve Ríma, zároveň hovoril o "veľmi závažnej záležitosti". "Preto to bude teraz veľmi dôkladne, veľmi intenzívne a veľmi rýchlo objasnené. Je to aj nevyhnutné," odpovedal nemecký kancelár na otázku DPA o možných zahraničnopolitických dôsledkoch pre Berlín.

archívne video

Rokovanie slovenskej a ukrajinskej vlády 11. apríla bude v Michalovciach, avizuje premiér Fico (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Manažérka prokremeľského média Russia Today (RT) Margarita Simonjanová v piatok zverejnila 38-minútovú zvukovú nahrávku, o ktorej tvrdí, že na nej predstavitelia nemeckej armády diskutujú o vojenských úderoch na Moskvou anektovaný ukrajinský Krymský polostrov.

Diskusie vysokopostavených predstaviteľov

Diskusie vysokopostavených predstaviteľov nemeckých vzdušných síl zachytené na nahrávke sa týkali možného použitia striel Taurus nemeckej výroby ukrajinskými silami a jeho možných dôsledkov, spresňuje AFP. Medzi ďalšími témami bolo cielenie týmito strelami na kľúčový most spájajúci Ruskom okupovaný Krym s ruskou pevninou nad Kerčským prielivom.

Podľa informácií DPA, ktorá sa odvolala na nemenované zdroje, je uniknutá nahrávka autentická. Agentúra zároveň potvrdila aj informáciu predtým zverejnenú časopisom Der Spiegel, podľa ktorej sa spomenutá videokonferencia nekonala prostredníctvom utajenej armádnej siete, ale na platforme WebEx.

Kyjev dlhodobo žiada od Nemecka dodanie striel Taurus s doletom do 500 kilometrov. Nemecký kancelár Olaf Scholz to doteraz odmietal pre obavy, že by to mohlo viesť k eskalácii konfliktu. "Ak je tento príbeh pravdivý, tak to bude veľmi problematická záležitosť," podotkol pre stanicu RND politik zo strany Zelených Konstantin von Notz. Otázkou podľa neho je, či išlo o jednorazový incident, alebo o štrukturálny bezpečnostný problém. Ozvali sa aj hlasy, podľa ktorých je zverejnenie nahrávky účelové, aby sa aj takýmto spôsobom zabránilo prípadnému dodaniu striel Taurus na Ukrajinu, píše DPA.

Viac o téme: KomunikáciaDiskusiaúnikyNemeckoUkrajinaOlaf Scholz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu