Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pellegrini ovládol ďalší prezidentský PRIESKUM: Podpora narastá, takto vyzerajú aktuálne čísla

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Ramon Leško, TASR/Jakub Kotian, Median SK)

BRATISLAVA – Šéf parlamentu Peter Pellegrini z Hlasu-SD ešte stále oficiálne neoznámil, či bude kandidovať v blížiacich sa prezidentských voľbách. Motivovať ho ale môže aj najnovší volebný model. V prieskume v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom jeho podpora narástla, pričom spomedzi potenciálnych kandidátov má stále za sebou najviac voličov.

Výsledky volebného modelu prezentovala agentúra Median SK. Ak by sa prezidentské voľby konali na prelome novembra a decembra 2023, najviac hlasov by získal predseda parlamentu Pellegrini a to 30,3%. Mierny nárast podpory zaznamenal aj Ivan Korčok, ktorého by volilo 23,3% opýtaných. Tretím v poradí je Robert Fico s viac ako 15 % podporou.

Prezidentský volebný model (december 2023)
Zobraziť galériu (3)
Prezidentský volebný model (december 2023)  (Zdroj: Median SK)

Nasleduje veľký percentuálny odstup a na štvrtom mieste je Jozef Banáš s 5,5%. Nad 2% získali aj expremiér úradníckej vlády Ľudovít Ódor, šéf strany Republika a europoslanec Milan Uhrík, šéf Sme rodina Boris Kollár, vedec Robert Mistrík, europoslankyňa Miriam Lexmann a generálny prokurátor Maroš Žilinka. Viacerí spomenutí však kandidatúru neohlásili a tak treba tieto mená brať s určitou rezervou.

Voliť by nešla ani polovica voličov

Avizovaná účasť na prezidentských voľbách v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom poklesla. Ochota zúčastniť sa na voľbách aktuálne dosahuje úroveň 42 %. "Ochota zúčastniť sa na prezidentských voľbách je výrazne nižšia ako účasť v posledných parlamentných voľbách. V porovnaní s predchádzajúcimi prezidentskými voľbami je však deklarovaná ochota zúčastniť sa na voľbách porovnateľná," uvádza Median SK. 

Prezidentský volebný model (december 2023)
Zobraziť galériu (3)
Prezidentský volebný model (december 2023)  (Zdroj: Median SK)

Agentúra MEDIAN SK volebný model vykonávala na vzorke 1 086 respondentov v termíne o 13. novembra 2023 do 17. decembra 2023.

Viac o téme: Robert FicoPeter PellegriniIvan Korčok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu