Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

ANALÝZA V porovnaní s obdobím pred pandémiou stúpli ceny na Slovensku najpomalšie vo V4

Bratislavský samit V4
Bratislavský samit V4 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Ceny merané harmonizovaným indexom (HICP) vzrástli na Slovensku od decembra 2019 do októbra 2023 o necelú tretinu (31 %). S výnimkou Rakúska (22 %), kde sa inflácia vyvíjala takmer rovnako ako priemer EÚ (21 %), ceny v susedných krajinách rástli v tomto období ešte rýchlejšie. V Poľsku a Česku to bolo o 36 %, v Maďarsku až o 46 %. V aktuálnom ekonomickom prehľade na to upozornil Inštitút pre stratégie a analýzy (ISA).

"V európskom porovnaní bola kumulatívna inflácia v rokoch 2019 - 2023 jednoznačne najvyššia v Maďarsku. Nasledujú pobaltské štáty, Rumunsko a zvyšok V4. Slovensko skončilo nad priemerom EÚ aj eurozóny. Najmenší rast cien zaznamenalo Fínsko," priblížil inštitút.

archívne video

Rast cien nehnuteľností výrazne predbieha príjmy domácností, hovorí Vladimír Dvořáček (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Na Slovensku infláciu ovplyvnili najmä drahšie ceny potravín, ktoré postupne rástli už počas roka 2021, najvýraznejšie však od roka 2022. Výdavky na potraviny sú v SR najväčšou položkou v spotrebnom koši spomedzi všetkých okolitých štátov a na celkovom raste cien sa podieľali až 58 %. "Druhým rozhodujúcim faktorom boli energie, tie sa však aj pod vplyvom štátnej pomoci podieľali na raste cien iba 12 %. Ostatné segmenty boli menej významné," vyčíslil ISA.

Vo svojej analýze priblížil, že v Maďarsku infláciu ťahali zo začiatku najmä ceny potravín, neskôr, najmä od januára 2023 ceny motorových palív. Ďalšou významnou položkou zdražovania boli reštauračné služby. V Poľsku išlo zo začiatku o náklady na energie a palivá, ktoré sa na prelome rokov 2021 a 2022 postupne preliali do cien potravín. V Česku ceny rástli najmä kvôli deregulovanému trhu s energiami pre domácnosti a v Rakúsku išlo o širšiu kombináciu spotrebných segmentov najmä bývania, potravín, stravovacích služieb a dopravy.

Slovensko sa umiestnilo v strede porovnávaných štátov

Pri pohľade aktuálny vývoj je Slovensko podľa ISA v strede porovnávaných štátov. Ku koncu októbra ceny v SR rástli medziročne o 7,8 %. "V Česku však rástli o 9,5 % a v Maďarsku o 9,6 %. Naopak, pomalší rast zaznamenali v Rakúsku (4,9 %) a Poľsku (6,3 %). Najčerstvejšie údaje sú z novembra 2023, keď medziročná inflácia v eurozóne spomalila z 2,9 na 2,4 % a na Slovensku zo 7,8 na 6,9 %," doplnil inštitút. Za štáty mimo eurozóny zatiaľ novembrové čísla nie sú dostupné.

Viac o téme: CenyPorovnanie VývojInfláciaV4
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu