Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Spotrebiteľské ceny boli v novembri o 6,2 % vyššie ako pred rokom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Medziročná inflácia deviaty mesiac pokračovala v spomaľovaní svojho tempa, spotrebiteľské ceny boli v novembri o 6,2 % vyššie ako pred rokom. Rast cien sa v poslednom období každý mesiac utlmuje v priemere o jeden percentuálny bod. V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny tovarov a služieb vzrástli o 0,2 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Najväčší vplyv na medzimesačný vývoj malo zdraženie potravín v súhrne o 0,8 %. Druhý najvýznamnejší vplyv na medzimesačnú zmenu cien malo zdraženie novín, kníh a kancelárskych potrieb z odboru rekreácia a kultúra. Ceny najdynamickejšie vzrástli pri novinách a periodikách vrátane predplatného online periodík.

Spotrebiteľské ceny boli v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Potraviny boli medziročne drahšie o 7,6 %, tempo rastu ich cien spomaľovalo už ôsmy mesiac po sebe. Aktuálne sa toto spomaľovanie v novembri prejavilo v šiestich spomedzi deviatich zložiek potravín. Dvojciferne vyššie ceny ako pred rokom mali stále štyri položky, chlieb a obilniny, zelenina, cukor a cukrovinky a koreniny a pochutiny. Naopak, za oleje a tuky platili spotrebitelia menej o 7,8 %.

Rast cien v odbore bývanie a energie medziročne klesol na úroveň 5,2 %, čo je najnižšia hodnota od konca roka 2021. Váhovo najvýznamnejšia zložka bývania - elektrina, plyn a ostatné palivá - spomaľuje medziročný rast každý mesiac už od februára, aktuálne v novembri boli ceny tejto položky vyššie o 8 %. Ovplyvnilo to pribrzďovanie rastu cien pevných palív a tepelnej energie.

Jediný odbor, v ktorom sa medziročne zaznamenal pokles cien, bol odbor doprava (o 0,2 %) - hlavne vplyvom pokračujúceho zníženia cien pohonných látok, ktoré boli v novembri o 7,5 % lacnejšie ako pred rokom.Index spotrebiteľských cien sa v novembri 2023 medziročne zvýšil za domácnosti zamestnancov o 6,3 %, za nízkopríjmové domácnosti o 6,4 % a za domácnosti dôchodcov o 6 %.Spolu za jedenásť mesiacov roka 2023 sa spotrebiteľské ceny medziročne zvýšili o 11 % (za domácnosti zamestnancov o 10,9 %, za nízkopríjmové domácnosti o 11,6 % a za domácnosti dôchodcov o 11,4 %).

Viac o téme: EkonomikaInfláciaŠÚSRSpotrebiteľské ceny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu