Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Veľké VAROVANIE pred horúčavami! Teploty sa môžu vyšplhať na 35 až 36 stupňov Celzia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Teplota na západnom a časti stredného Slovenska môže v utorok miestami dosiahnuť 35 až 36 stupňov Celzia. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto pre viaceré lokality vydal výstrahu druhého stupňa pred vysokými teplotami.

 

🌡 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča udržiavať v interiéri teplotu pod 32 °C počas dňa, v noci by izbová...

Posted by Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky on Monday, August 21, 2023

Výstraha platí od 13.00 h do 17.00 h. Týka sa všetkých okresov Bratislavského a Trnavského kraja, väčšiny okresov Nitrianskeho kraja, ale aj Krupiny, Veľkého Krtíša a Žarnovice. Vysoké teploty sa očakávajú aj vo väčšine okresov Košického, Trenčianskeho a Banskobystrického kraja či v okrese Turčianske Teplice. Meteorológovia pre dané lokality vydali výstrahu prvého stupňa. Platí od 13.00 h do 17.30 h.

archívne video Napriek vysokým horúčavám ľudia k vode minulý týždeň nešli: Zlaté piesky zívali prázdnotou!

Napriek vysokým horúčavám ľudia k vode minulý týždeň nešli: Zlaté piesky zívali prázdnotou! (Zdroj: Topky.sk / Maarty)

Deti treba chrániť pred škodlivými vplyvmi horúčav

Deti treba chrániť pred škodlivými vplyvmi horúčav. Ich telo nie je schopné regulovať teplotu tak rýchlo ako telo dospelých. Neodporúča sa im preto pobyt na slnku najmä v čase od 10.00 do 15.00 h. Deti mladšie ako jeden rok by sa slnečnému žiareniu nemali vystavovať vôbec. Vyplýva to z odporúčaní Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na sociálnej sieti. 

 

Počas letných horúčav by sme pri malých deťoch mali dodržiavať zvýšenú opatrnosť. Prinášame vám odporúčania a tipy ako...

Posted by Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky on Saturday, August 19, 2023

Počas pobytu v exteriéri treba deti podľa neho chrániť pokrývkou hlavy. "Vhodné je, aby aj deti používali slnečné okuliare s účinným UV filtrom," doplnil. Apeluje tiež na správny výber oblečenia dieťaťa. "Letné oblečenie by malo byť ľahké, vzdušné, voľnejšieho strihu, skôr svetlých farieb a z prírodných materiálov," odporučil. 

Leto
Zobraziť galériu (2)
Leto  (Zdroj: Getty Images)

Treba zaistiť dostatok tekutín

Úrad podotkol, že deťom treba počas horúčav tiež zaistiť dostatok tekutín. Tie im treba podľa neho neustále ponúkať, pretože v zápale hry sa môžu zabudnúť napiť. "Vhodné sú pitná voda, neperlivá minerálna voda, nesladené ovocné čaje, prípadne riedené ovocné šťavy," povedal. Deťom treba v lete umožniť častejšie sprchovanie a kúpanie. "S ochladzovaním môže narýchlo a krátkodobo pomôcť aj prikladanie vlhkého uteráka či vlhčené utierky," priblížil úrad.

Deťom nad šesť mesiacov treba podľa neho opakovane natierať pokožku s vysokým ochranným faktorom. "Tie do šiestich mesiacov nenatierať krémami s ochranným faktorom, keďže na slnko vôbec nepatria. Chrániť ich je vhodné slnečníkom alebo clonou, nie plienkou prehodenou cez striešku kočiara, pretože bez prúdiaceho vzduchu im hrozí prehriatie," dodal.

Viac o téme: HorúčavyVýstrahaSHMU
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu