Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

MIMORIADNE Šok po rokovaní vlády: Lengvarský oznámil, že je pripravený skončiť vo funkcii!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky/Ramon Leško, TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA – Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský je pripravený skončiť vo funkcii. S týmto vyhlásením prišiel krátko po skončení rokovania vlády. Detaily jeho rozhodnutia nateraz známe nie sú.

Lengvarský oznámil, že je pripravený skončiť vo funkcii (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

„Vzhľadom k situácii a niektorým pochybnostiam pri výkone mojej práce som oznámil pred chvíľou pánovi premiérovi, že som pripravený podať žiadosť o ukončení môjho poverenia,“ povedal stručne Lengvarský v rámci krátkeho vyhlásenia bez možnosti klásť otázky. Bližšie podrobnosti chce komunikovať vo štvrtok po návšteve prezidentky.

Heger vytkol Lengvarskému zlyhanie

Viac svetla do toho,  čo viedlo k radikálnemu rozhodnutiu Lengvarského, priniesol premiér Eduard Heger. "Plán obnovy je pre mňa a pre celé Slovensko kľúčový dokument aj preto, že sú tam významné reformy, ktoré sa nám podarilo presadiť aj v parlamente a dnes ich implementujeme. Sú tam taktiež veľmi dôležité investície, ktoré sa týkajú každého rezortu a som veľmi rád, že za týmto účelom máme zriadenú práve aj agentúru NIKA,“ uviedol Heger.

Video: Heger si myslí, že Lengvarský v niektorých oblastiach zlyhal 

Heger si myslí, že Lengvarský v niektorých oblastiach zlyhal (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Práve táto agentúra mala v prípade rezortu zdravotníctva upozorniť na isté zdržanie, ktoré treba okamžite dobehnúť. „Mojim cieľom a veľkou prioritou je, aby sme odstránili všetky prekážky a začali rýchlo dobiehať zmeškané obdobie,“ uviedol. Viac však nateraz nechcel prezradiť ani on. Rovnako ako Lengvarský odkázal, že sa bližšie vyjadrí až po zajtrajšom stretnutí s Čaputovou.

Povedal však, že sú niektoré oblasti, v ktorých rezort pod vedením Lengvarského zlyháva. Vysvetlil, že to bol aj dôvod, preto schválili krízové riadenie. To, kto demisiu inicioval a kto by mohol byť Lengvarského nástupcom, známe nie je.  

Stretnutie v paláci

Prezidnetka Zuzana Čaputová svoj ďalší postup oznámi po stretnutí s Hegerom a Lengvarským. Hlava štátu ozrejmila, že s Hegerom je v posledných týždňoch v intenzívnom kontakte v témach, ktoré považuje za kľúčové. "Jednou z nich je, samozrejme, naplnenie míľnikov z plánu obnovy. Vnímam, samozrejme, isté výzvy v tejto oblasti, najmä pokiaľ ide o budovanie alebo projektovanie nemocnice Rázsochy. Požiadala som ešte pred niekoľkými dňami premiéra, aby k tejto veci pristúpil s veľkou pozornosťou, aby nedošlo k zlyhaniu v tejto oblasti," povedala.

VIDEO Prezidentka oznámi ďalší postup po štvrtkovom stretnutí s Hegerom a Lengvarským

Prezidentka oznámi ďalší postup po štvrtkovom stretnutí s Hegerom a Lengvarským (Zdroj: TASR/Michal Svítok, Henrich Mišovič)

Heger by mal podľa jej slov na štvrtkovom stretnutí predstaviť návrh riešení v súvislosti s Rázsochami. "Zároveň som dohodnutá aj s ministrom Lengvarským, s ktorým som bola v telefonickom kontakte, že zajtra ho prijmem na rokovanie a potom oznámim svoj ďalší postup," uviedla prezidentka. Pripomenula, že vedením rezortu môže poveriť iba existujúceho člena vlády.

MIMORIADNE Šok po rokovaní
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Pellegrini: Lengvarský urobil dobre

Podľa opozičného poslanca Petra Pellegriniho (Hlas-SD) Lengvarského rozhodnutie len potvrdzuje, že zdravotníctvo nikdy nebolo prioritou lídra OĽaNO Igora Matoviča ani dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera a Lengvarský urobil podľa neho dobre. Myslí si, že nemal podporu od OĽANO ani Matoviča a Hegera. "Je úplne logické, že minister, ktorý nemá podporu vlastnej politickej strany, ministra financií, predsedu vlády, nemôže vykonávať zodpovedne túto funkciu, preto si myslím, že pán minister urobil dobre, ale mal toto gesto urobiť oveľa skôr," povedal Pellegrini v stanovisku strany. "Boli sme svedkami toho, ako mu táto neschopná vláda pri každej možnej príležitosti hádzala polená pod nohy," doplnil.

Tento krok podľa neho len ukazuje, že predčasné parlamentné voľby sa mali konať skôr ako v septembri, pretože takýchto situácií môže nastať ešte veľa. Pellegrini chce pozorne sledovať, kto prevezme riadenie rezortu, keďže v ňom vníma množstvo problémov.

Kollára mrzí rozhodnutie Lengvarského

Predsedu Národnej rady (NR) SR a Sme rodina Borisa Kollára mrzí rozhodnutie dočasne povereného ministra Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO) podať žiadosť o ukončenie poverenia viesť rezort zdravotníctva. Argumentuje, že odborná verejnosť s ním bola spokojná. Predpokladá, že k tomuto kroku bol dotlačený okolnosťami a situáciou. "Neočakával som takýto krok zo strany ministra. Má našu plnú dôveru a podporu," uviedol. Kollár tvrdí, že odborníci, lekári a riaditelia nemocníc boli s prácou Lengvarského spokojní. "Z tohto pohľadu ma mrzí, že sa minister rozhodol k tomuto kroku, ale asi bol k tomu dotlačený okolnosťami alebo situáciou," doplnil.

MIMORIADNE Šok po rokovaní
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Má podporu a dôveru Sme rodina

Na otázku, či bude politická budúcnosť Lengvarského smerovať do hnutia Sme rodina, odpovedal, že Lengvarský je nominant OĽANO. Skôr by preto predpokladal, že pôjde týmto smerom, no vzhľadom na situáciu a pomery v hnutí sa podľa jeho slov nechajú prekvapiť.

Viac o téme: OdchodFunkciaVladimír Lengvarský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu