Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Lengvarský definitívne končí: Povedal dôvod, TOTO bola posledná kvapka! Už vieme, kto ho nahradí

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Rošády sú započaté. Vladimír Lengvarský oficiálne požiadal Zuzanu Čaputovú o zrušenie poverenia viesť rezort zdravotníctva a prezidentka to akceptovala. Vo svojej labutej piesni skritizoval šéfa OĽaNO a exministra financií Igora Matoviča ako aj Úrad vlády. Poverený premiér Eduard Heger už informoval o tom, ako to bude s vedením ministerstva ďalej.

 

Video: Vladimír Lengvarský končí vo vedení rezortu zdravotníctva 

Vladimír Lengvarský končí vo vedení rezortu zdravotníctva (Zdroj: Topky/Maarty)

Najskôr Heger, potom Lengvarský. Poverený premiér aj odchádzajúci šéf rezortu zdravotníctva sa dnes stretli s prezidentkou Zuzana Čaputovou - každý osobitne. Témou bola zmena vo vedení ministerstva. Vladimír Lengvarský totiž včera oznámil, že je pripravený skončiť. „Vzhľadom k situácii a niektorým pochybnostiam pri výkone mojej práce som oznámil pred chvíľou pánovi premiérovi, že som pripravený podať žiadosť o ukončení môjho poverenia,“ povedal stručne. Bližšie sa však vyjadrovať nechcel. Rovnako tak nechcel ešte včera nič bližšie prezradiť ani poverený premiér Eduard Heger, ktorý však povedal, že sú niektoré oblasti, v ktorých rezort pod vedením Lengvarského zlyháva. 

Lengvarský definitívne končí: Povedal
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Lengvarský viac o svojom odchode povedal až dnes pri odchode z prezidentského paláca. Potvrdil, že Čaputovú požiadal o zrušenie poverenia viesť rezort zdravotníctva a prezidentka to akceptovala. Prezradil aj dôvody svojho odchodu. Poslednou kvapoku vraj boli ďalšie navrhované výmeny na ministerstve. „Nebudem ďalej pracovať pod tlakom v takomto prostredí, ktoré je v súčasnosti škodlivé, plné politickej korupcie a politickej neskúsenosti,“ povedal, pričom hovoril o snahe dosadzovať na posty ľudí, ktorí na to nemajú odbornú spôsobilosť.

"Nie som politik a po tejto skúsenosti ním asi nikdy ani nechcem byť, ale nie som ani človek, ktorý odchádza z boja," dodal s tým, že chce, aby projekty boli ukončené, ale bez politickej korupcie, čestne a pravdivo. Ministerstvo podľa neho zvládlo "úplne zbytočný" štrajk lekárov, ktorý pripísal politike úradu vlády a vtedajšieho ministra financií Matoviča.

Lengvarský definitívne končí: Povedal
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Otázkou však zostávalo, kto po ňom prevezme kormidlo. Odpoveď na ňu dal na popoludňajšom brífinku až Eduard Heger. "Po odchode Vladimíra Lengvarského na ministerstvo nastupuje krízový manažment," oznámil. Kľúčový bude pritom nový štátny tajomník Michal Palkovič. Doteraz boli štátnymi tajomníkmi Lenka Dunajová Družkovská a Róbert Babeľa. Práve druhého menovaného v stredu vystrieda Palkovič.

Ten doteraz pôsobil ako podpredseda Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Heger podotkol, že ak by neboli iba poverenou vládou, stal by sa Palkovič aj novým ministrom. K výmene má prísť aj na troch riadiacich pozíciach. Nový tím má predstaviť verejnosti svoje plány do troch týždňov. Prediskutované to má už aj s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. 

Lengvarský definitívne končí: Povedal
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Chýb našiel viacero

Heger Lengvarskému vyčíta pochybenia pri komunikácii o zmenách v zdravotníctve so samosprávami či lekárskymi odbormi i ambulantným sektorom, mal tiež zlyhať pri digitalizácii nemocníc, obnove vozového parku či budovaní sídiel záchrannej zdravotnej služby, rovnako tak pri príprave novej bratislavskej nemocnice Rázsochy. "Práve v dôsledku zlyhaní sme spustili režim krízových opatrení v rámci rezortu, no keďže som nezaregistroval žiadne zlepšenia zo strany manažmentu ministerstva zdravotníctva, musíme urobiť nápravu," zdôraznil Heger. Opatrením chce zabrániť riziku ešte väčších zlyhaní.

Lengvarského vyjadrenia o tom, že dôvodom jeho konca majú byť podmienky, v ktorých mal ako minister niesť zodpovednosť, odmieta. Lengvarský o tých podmienkach hovoril ako o škodlivom prostredí, plnom politickej korupcie a neskúsenosti.

Video: Na ministerstvo zdravotníctva nastúpi krízový manažment, Palkovič bude štátnym tajomníkom

Heger: Na ministerstvo zdravotníctva nastúpi krízový manažment, Palkovič bude štátnym tajomníkom (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Eduard Heger
Zobraziť galériu (6)
Eduard Heger  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Čaputová vedením ministerstva poverí samotného Hegera. Ten okrem toho, že je poverený premiér, je formálne poverený aj vedením rezortu financií. Bude tak sedieť až na troch stoličkách. Lengvarskému odoberie prezidentka poverenie v piatok. "Chcem poďakovať ministrovi Lengvarskému za jeho prácu, lebo nastúpil na veľmi ťažký rezort v ešte ťažšom období počas pandémie a urobil veľa dobrých krokov. Faktom je, že nie vo všetkých oblastiach sa darilo rovnako. Pokiaľ ide o napĺňanie míľnikov plánu obnovy, dlhodobejšie tam registrujeme isté problémy," povedala.

Poverenie sa podľa svojich slov rozhodla dať do najvyšších exekutívnych rúk, keďže ide o závažný a citlivý rezort. "Znamená to, že pán premiér bude mať plnú zodpovednosť za riešenie plánu obnovy, ale samozrejme za celý rezort spolu s odborným tímom a plánom, ktorý mi dnes pomerne vyčerpávajúco predstavil," vyhlásila Čaputová. Pripomenula, že vzhľadom na vládnutie dočasne poverenej vlády nemôže vymenovať nového ministra, ale iba poveriť vedením rezortu niektorého z členov vlády. 

Video: Čaputová poverí vedením rezortu zdravotníctva Eduarda Hegera

Čaputová poverí vedením rezortu zdravotníctva Eduarda Hegera (Zdroj: Topky/Maarty)

O sklze pri napĺňaní niektorých míľnikov plánu obnovy počas posledných týždňov vraj častejšie diskutovala s premiérom. Zdôraznila, že on má plnú zodpovednosť za kontrolu a napĺňanie plánu obnovy. Rešpektovala preto jeho návrh na personálnu zmenu. Oneskorenie pri napĺňaní plánu pripustil podľa hlavy štátu aj Lengvarský. Premiér a minister však podľa nej vidia rôzne príčiny tohto stavu. Uviedla tiež, že nie je sudcom ani rozhodcom, aby mohla povedať, na ktorej strane interpretácie reality je väčší alebo menší kus pravdy.

Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (6)
Zuzana Čaputová  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

K vymenovaniu úradníckej vlády prezidentka pristúpi v prípade závažného zlyhania vlády. Považuje za dobrý signál, že Heger ako šéf kabinetu koná v prípade situácie, ako je napríklad teraz v rezorte zdravotníctva. "Počkám si pár dní alebo týždňov, aby sme videli ten výsledok, či dochádza k náprave alebo nie. Ak by nedochádzalo, som pripravená vymenovať úradnícku vládu," povedala. Naďalej trvá na tom, že júnový termín predčasných volieb by bol lepší ako septembrový. Rešpektuje však, že poslanci sa na ňom nedohodli.

Matovič hovorí: Konečne!

Igor Matovič, ktorý je šéfom strany, ktorá Lengvarského do funkcie nominovala, sa k jeho odchodu vyjadril až v čase, kedy už prebiehala Hegerova tlačovka a to formou statusu na sociálne sieti. "Lengvarský (konečne) končí, lebo na ministerstve dokorán otvoril dvere istej Janke Penta Cigánikovej. Žene, ktorej v zdravotníctve nezáleží na ničom inom ako na záujmoch Sulíkovho a jej priateľa Haščáka. Človeka, ktorý vytuneloval 440 miliónov eur zo zdravotného poistenia … s tým, že na základe Pellegriniho a Ficovho požehnania zo 440 miliónov eur navyše nezaplatil ani 0(nula) eur daní. Človeka, o ktorom v spise Gorila máme dôkazy, ako korumpoval politikov, ktorí mu pomáhali rozkrádať Slovensko," napísal. 

"Bohužiaľ, Lengvarský miesto toho, aby Pentu a Haščáka z ministerstva vyduril, pustil si príliž blízko k telu jeho vernú slúžku. O jeho masívnych zlyhaniach pri očkovaní, výrazne viac úmrtí na Covid ako za Mareka Krajčiho a absolútne nezvládnutej výstavbe Rásoch, či … nemá zmysel už ani hovoriť," dodal. 

 

Viac o téme: Ministerstvo zdravotníctvaPoverenieZuzana ČaputováEduard HegerVladimír Lengvarský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu