Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Autodopravcovia si povedali dosť: Štrajk v Bratislave! Blokáda hlavného ťahu, kompetentným dali ultimátum

Zobraziť galériu (11)
(Zdroj: Topky.sk / Maarty)

BRATISLAVA - Rokovania nepomohli a preto sa rozhodli pre ostrý štrajk. Reč je o autodopravcoch a poľnohospodároch, ktorí sa snažia už dlhé mesiace vyrokovať lepšie podmienky, no bez úspechu. Súčasná inflácia a nárast cien potravín, pohonných hmôt a energií situáciu len zhoršujú a keďže od kompententných nedostali požadované odpovede, splnili to, čím hrozili.

Situácia na Slovensku vôbec nie je priaznivá. Okrem pandémie musia Slováci trpieť aj veľké zdražovanie - a to ako elektriny, plynu, tak aj pohonných hmôt a ďalších aspektov. Situácia je už natoľko neúnosná, že sa viaceré subjekty vybrali za kompetentnými, aby si dohodli lepšie podmienky. Konkrétne tak spravili autodopravcovia, ale aj poľnohospodári.

VIDEO Ďalší štrajk autodopravcov v Bratislave: Povedali si dosť! Autá oblepili veľavravnými transparentmi

Ďalší štrajk autodopravcov v Bratislave: Povedali si dosť! Autá oblepili veľavravnými transparentmi (Zdroj: Topky.sk / Maarty)

Podľa ich slov totiž úľavy na daniach, ktoré zaviedli okolité krajiny, robia len problémy a majú dopad ako na slovenských prvovýrobcov potravín, tak aj na prepravcov. Nie je žiadnym tajomstvom, že obyvatelia prihraničných obcí a okresov pravidelne cestujú do Poľska, aby si tam "natankovali" a výhodne nakúpili. U nás zatiaľ žiadne úľavy na daniach nie sú "v kurze". 

Autodopravcovia si povedali dosť:
Zobraziť galériu (11)

Poľnohospodári združení pod Iniciatívou poľnohospodárov a autodopravcovia z Únie autodopravcov Slovenska žiadali, aby sa stretli so zástupcami ministerstva pôdohospodárstva a dopravy, aby uviedli svoj pohľad na vec a odprezentovali požiadavky. "K stretnutiam nakoniec aj prišlo. Na pôde Ministerstva pôdohospodárstva sa uskutočnilo dňa 10.2.2022 vo štvrtok, kde zástupcovia Iniciatívy pôdohospodárov predniesli pánu ministrovi Vlčanovi svoje požiadavky v troch úrovniach a to krátkodobé, strednodobé a dlhodobé požiadavky, ktoré vnímajú z pozície malých a rodiných fariem zaviesť do praxe, aby sa dosiahli ciele, aké sú napísané v programovom vyhlásení vlády," napísal farmár Patrik Magdoško vo svojom blogu.

Jasné požiadavky

Podľa jeho slov prebehlo v piatok aj rokovanie medzi autodopravcami a ministerstvom dopravy, kde predstavili svoje požiadavky: zľavu na mýte z pôvodnej ceny 19 eurocentov na sumu 12 centov za jeden km, zníženie cestnej dane o 30% pre slovenských autodopravcov a vratka spotrebnej dane zo zakúpených 1000l phm o sumu 38 eur na tento objem zakúpenej PHM na území Slovenska. "Tieto podmienky mali byť potvrdené v písomnej forme ako požadovala Únia autodopravcov ,do času 12.00 nedele 13.2. No, písomné stanovisko Únia autodopravcov neobdržala a ani žiadna iná reakcia zo strany Vlády v tento deň neprišla," ozrejmili.

Autodopravcovia si povedali dosť:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky.sk / Maarty)

A práve z toho dôvodu sa rozhodli v pondelok 14. februára zvolať ostrý štrajk, pričom konvoj nákladných áut bude odstavený na Rožňavskej ulici a niekoľko kamiónov vyšlú aj pred ministerstvo dopravy. Celý protest trvá od 11. hodiny až do 17. hodiny podvečer. Na týchto dvoch miestach budú kamióny stáť tri dni a ak sa ani za ten čas zo strany vlády nič neudeje, údajne vydajú pokyn k blokácii štátnych hraníc. K nim sa následne v utorok 15. februára pridá aj Iniciatíva poľnohospodárov, a to blokáciou Dargovskeho prechodu. 

Jasný odkaz politikom

"Oba subjekty ako Únia autodopravcov, tak aj Iniciatíva poľnohospodárov za podpory spoločnosti Žltý anjel – odťahové služby sa vo svojom vyjadrení dištancujú od akýchkoľvek možných násilnosti, ktoré by vznikli počas ich protestu ich forma prevedenia je bez akéhokoľvek násilia a vo forme upozornenia vlády na neriešenú situáciu v ich sektoroch. Taktiež sa dištancujú od zapájania sa do týchto protestov extrémistickými stranami alebo akoukoľvek inou politickou stranou," ozrejmil Magdoško. Ako vysvetlil, pôvodne sa mali konať viaceré protesty poľnohospodárov, tie však zrušili pre situáciu, ktorá sa diala v parlamente a pred parlamentom pre schvaľovanie obrannej dohody s USA.

Aj keď sa napokon rozhodli protestovať, naďalej chcú, aby prebehli bez účastni politických strán a neprajú si, aby si akákoľvek strana robila na proteste politické body. „Zachytili sme u Kotlebovcov, ako ich predseda vyzýva občanov na podporu štrajku dopravcov. Sme apolitickí. Neprajeme si , aby si žiadna strana robila na našom proteste politické body,“ píše UNAS na sociálnej sieti.

Autodopravcovia si povedali dosť:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: FB / UNAS)

Autodopravcovia sa predpoludním stretli v Bratislave na Zlatých pieskoch na čerpacej stanici v smere na Prístavný most, kde majú "základňu". Vraj po komunikácii s ministrom dopravy Andrejom Doležalom majú prisľúbené stretnutie na vláde s premiérom Eduardom Hegerom.

Autodopravcovia si povedali dosť:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky.sk / Maarty)

To by malo podľa šéfa Únie autodopravcov Slovenska prebehnúť okolo 14. hodiny popoludní. Avšak, krátko predtým, o 13:00 by sa autodopravcovia mali presunúť na Rožňavskú ulicu, kde budú blokovať jeden jazdný pruh. Kamióny sú oblepené rôznymi transparentmi typu "pán Doležal, máme si kúpiť lyžiarske vleky, aby ste si všimol autodopravcov?", "nechceme živoriť, ale žit" a podobne. Rovnako sa na mieste nachádzajú aj ľudia, ktorí autodopravcov podporujú. Jeden z nich má však na aute nalepený odkaz vláde: "Čaputová, Heger, Matovič, Lengvarský, Mikulec aj Mikas! Zabíjate národ, národ vám to vráti!" Celkovo je na mieste asi 15 kamiónov.

Autodopravcovia si povedali dosť:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky.sk / Maarty)
Autodopravcovia si povedali dosť:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky.sk / Maarty)

Ochromená doprava

Krátko po 13. hodine sa autodopravcovia presunuli na Rožňavskú ulicu, kde zablokovali jeden jazdný pruh. Konvoj viacerých nákladných a osobných áut stojí pri Klientskom centre, na priebeh štrajku dohliadajú policajti. Kolóna nákladných áut siaha až po R1 centrum. Na istý čas zablokovali oba pruhy a doprava tak bola ochromená. 

Autodopravcovia si povedali dosť:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky.sk / Maarty)
Autodopravcovia si povedali dosť:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky.sk / Maarty)

Pri píjazde na Rožňavskú kamionisti na seba upozorňovali trúbením. Autodopravcov prišli podporiť aj ľudia okolo Občianskeho tribunálu, či bloger Rudolf Vasky, ktorí nadávajú novinárom a nazývajú ich rôznymi invektívami. Pre blokádu všetkých pruhov musel Dopravný podnik Bratislava odkloniť linky MHD 53, 60, 63, 64 a 96 po náhradných trasách. Aktuálne však autobusy jazdia tak, ako zvyčajne. Polícia upozorňuje na dopravné obmedzenia v Bratislave z dôvodu protestu autodopravcov. Bratislavskí policajti upozornili na protest aj na sociálnej sieti. "Ak je to možné, vodičov vyzývame, aby na prejazd využili alternatívnu trasu," uviedli s tým, že sa treba riadiť pokynmi polície. 

Archívne VIDEO Kamionisti zaparkovali pri Klientskom centre: Hlasné trúbenie aj blokáda hlavnej dopravnej tepny!

Kamionisti zaparkovali pri Klientskom centre: Hlasné trúbenie aj blokáda hlavnej dopravnej tepny! (Zdroj: Topky.sk / Maarty)

Vo veci sme oslovili ministerstvo dopravy aj financií. Podľa rezortu dopravy sa väčšina požiadaviek týka práve Matovičovho rezortu. "Odsudzujeme, aby si blokovaním premávky robili rukojemníkov zo slušných ľudí, ktorí sa potrebujú dostať do práce či za lekárom. Takýto nátlakový spôsob, navyše za účasti fašistov, odsudzujeme a považujeme ho za mimoriadne nešťastný," napísal riaditeľ odboru komunikácie rezortu dopravy Ivan Rudolf. 

"Ministerstvo financií SR s dopravcami pravidelne komunikuje, vníma tieto problémy a rozumie ich požiadavkám. Aj preto znížilo daň z motorových vozidiel pre vozidlá v kamiónovej a autobusovej doprave či pre všetky prívesy a návesy. Na tento účel ministerstvo financií vyčlenilo vyše 30 miliónov eur pre rok 2021 a vyše 33 miliónov eur pre rok 2022. Zároveň dodávame, že v rámci členských štátov Európskej únie má Slovensko šiestu najnižšiu sadzbu spotrebnej dane z motorovej nafty. Slovenská republika je v cenách nafty v porovnaní s okolitými krajinami cenovo konkurencieschopná," napísal rezort financií v reakcii na dnešné protesty. 

Viac o téme: ŠtrajkMinisterstvo dopravyMinisterstvo pôdohospodárstvaPoľnohospodáriAutodopravcoviaÚnia autodopravcov SlovenskaŠtrajk autodopravcov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu