Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

MIMORIADNE Autodopravcovia začínajú ostrý štrajk: Ministerstvá ich vraj nevypočuli, a tak udrú na hraniciach!

Autodopravcovia v štrajku zrejme poriadne pritvrdia. Zobraziť galériu (6)
Autodopravcovia v štrajku zrejme poriadne pritvrdia. (Zdroj: TASR - Roman Hanc)

BRATISLAVA - Podmienky autodopravcov podľa doterajších informácií neboli ministerstvami a inými kompetentnými osobami vyslyšané a naplnené, a preto sa v utorok rozhodli k ráznemu kroku. Zhromaždenie tejto skupiny ľudí oznamuje, že vstupuje do ostrého štrajku. Začnú vraj konať už dnes večer, a to priamo na hraničných priechodoch! Niektorí už začali blokovať horský priechod Dargov na východe.

VIDEO Štrajkujúci autodopravcovia v pondelok:

Ďalší štrajk autodopravcov v Bratislave: Povedali si dosť! Autá oblepili veľavravnými transparentmi (Zdroj: Topky.sk / Maarty)

Aktualizované 19:23

Protestujúci autodopravcovia sa o 18.00 h začali presúvať z Rožňavskej ulice v Bratislave k hraničnému priechodu Kúty. Informovala o tomt hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová s tým, že kolóna sa zatiaľ presúva bez väčšieho zdržania. "Polícia situáciu v súvislosti s autodopravcami celý deň monitoruje a aj s nimi komunikujeme. Situáciu budeme sledovať aj počas večerných hodín na hraničných priechodoch," uviedla Bárdyová. Polícia deklaruje, že ak dôjde k blokovaniu ciest, ako aj hraničných priechodov, bude na situáciu operatívne reagovať.

"Aby nedošlo k zbytočnému zdržaniu vodičov, prípadne aj k tvorbe kolón, budeme verejnosť informovať, aby sa vodiči mohli dotknutým úsekom vyhnúť, prípadne využiť obchádzkové trasy," poznamenala hovorkyňa. Stanislav Skala z Únie autodopravcov Slovenska (UNAS) potvrdil, že v utorok večer končia štrajk na Rožňavskej ulici v Bratislave a začnú postupne blokovať niektoré hraničné priechody.  Autodopravcovia začali štrajk v Bratislave v pondelok (14. 2.) čiastočnou blokádou Rožňavskej ulice. Chcú tak poukázať na problémy, ktorým čelí sektor. Ministerstvo dopravy odsúdilo, aby si autodopravcovia blokovaním premávky robili "rukojemníkov" zo slušných ľudí.

Aktualizované 17:35

K blokácii na Dargove sa už vyjadrila aj košická polícia. "Polícia bude situáciu aj po ukončení protestu na horskom priechode Dargov naďalej monitorovať, v prípade, že dôjde k blokovaniu inej cestnej komunikácie alebo hraničných priechodov, ktoré sa nachádzajú na území Košického kraja, bude na vzniknutú situáciu operatívne a v intenciách zákona reagovať. Aby sme predišli tvorbe kolón a zbytočnému zdržaniu vodičov, budeme verejnosť o vzniknutej situácii informovať prostredníctvom médií i oficiálnej stránky na Facebooku Polícia SR- Košický kraj," skonštatovala hovorkyňa Lenka Ivanová.

MIMORIADNE Autodopravcovia začínajú ostrý
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR – Roman Hanc)

MIMORIADNE Autodopravcovia začínajú ostrý
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR – Roman Hanc)

Aktualizované 16:17

Aj keď sme už s rovnakými otázkami oslovili aj ministerstvo dopravy a aj ministerstvo financií, zdá sa, že si tento problém navzájom pohadzujú ako horúci zemiak. "Hlavné požiadavky autodopravcov, napríklad okamžité zníženie mýtnych poplatkov, sú v priamej kompetencii Ministerstva dopravy a výstavby SR. Ministerstvo financií SR však s dopravcami pravidelne komunikuje, vníma tieto problémy a rozumie ich požiadavkám. Aj preto znížilo daň z motorových vozidiel pre vozidlá v kamiónovej a autobusovej doprave či pre všetky prívesy a návesy. Na tento účel ministerstvo financií vyčlenilo vyše 30 miliónov eur pre rok 2021 a vyše 33 miliónov eur pre rok 2022. Zároveň dodávame, že v rámci členských štátov Európskej únie má Slovensko šiestu najnižšiu sadzbu spotrebnej dane z motorovej nafty," odpovedal Matovičov rezort.

MIMORIADNE Autodopravcovia začínajú ostrý
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 16:12

Na východe je už zablokovaný úsek Dargov za asistencie poľnohospodárov.

 

Dargov aktuálne.. Ďakujeme poľnohospodárom UNAS IPIF AŽAA24

Posted by Štrajk autodopravcov - Únia autodopravcov Slovenska on Tuesday, February 15, 2022

Aktualizované 14:21

Podľa posledných fotografií sa chystajú zapojiť aj vozidlá odťahovacích služieb. Najnovšie sa skloňuje blokácia hraničného priechodu v Kútoch o 19:30.

 

Aj odtahovky sa mobilizuju

Posted by Únia autodopravcov Slovenska - UNAS on Tuesday, February 15, 2022

Zaútočia ostrým štrajkom

S touto informáciou prišla TV Markíza. Už dnes večer majú autodopravcovia začať svoje protestné slová napĺňať a zablokujú vraj viaceré hraničné priechody. Podľa všetkého išlo o štyri požiadavky, na ktoré ani jedno ministerstvo nezareagovalo. 

Už o včerajšku sa pritom z pohľadu autodopravcov dá hovoriť ako o "výstražnom štrajku". Bol totiž zablokovaný jeden jazdný pruh na Rožňavskej ulici v Bratislave. Ten teraz končí a očividne nastupuje tvrdší variant. Podľa televízie sa všetky kamióny, dodávky či iné poľnohospodárskej stroje začnú po šiestej hodine večer presúvať na nové miesta. Presné miesta blokád zatiaľ nespresnili. Predpokladá sa aj blokácia hraničných priechodov.

Jazdné pruhy boli blokované už ráno

Bratislavskí policajti aj v utorok monitorovali a dohliadali na bezpečnosť vodičov v súvislosti s protestným zhromaždením autodopravcov. Rožňavská ulica bola aj v ranných hodinách v pravom jazdnom pruhu v smere do Bratislavy neprejazdná, v uvedenom úseku sa vytvárajú komplikácie v premávke a kolóny vozidiel.

Polícia preto vodičov vyzýva, aby na prejazd do centra mesta využili alternatívnu trasu. Pokiaľ to situácia umožňuje, uvedenému úseku sa aj vyhli.

Doležalovo ministerstvo hovorí, že otázky by mali byť smerované na rezort financií

S otázkou, ako chce štát reagovať sme sa obrátili priamo na rezort doporavy. Tí však vidia príčinu v inom rezorte, na ktorí autodopravcovia vraj apelujú. "Väčšina ich požiadaviek sa týka rezortu financií. Odsudzujeme, aby si blokovaním premávky robili rukojemníkov zo slušných ľudí, ktorí sa potrebujú dostať do práce či za lekárom. Takýto nátlakový spôsob, navyše za účasti fašistov, považujeme za mimoriadne nešťastný," prezradil nám poradca ministra dopravy Andreja Doležala Ivan Rudolf.

MIMORIADNE Autodopravcovia začínajú ostrý
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Kotleba im vraj štrajk kazí tým, že ho politizuje

Únia autodopravcov pritom vyzýva podporovateľov a členov ĽSNS, aby na ich protesty nechodili "v politickom tričku". Podľa ich vlastných slov "škodia" podpore autodopravcov. "Nejde vám o podporu autodopracov Slovenska. Ide nám len o to, aby sme prežili. Vidíme, že zo strany rôznych politických strán nedochádza, že toto je apolitický protest, a že sme sa od začiatku voči tomu vyhraňovali," tvrdia autodopravcovia.

Viac o téme: VládaProtestMinisterstváAutodopravcovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu