Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Rokovanie VLÁDY: Lengvarský prezradil, kedy sa vrátime k bežnému životu! Rieši sa COVID pomoc aj Žilinka

Vladimír Lengvarský Zobraziť galériu (9)
Vladimír Lengvarský (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Aj dnes bude vláda riešiť niekoľko bodov. Okrem iného rekonštrukciu vládneho hotela Bôrik či príspevky obciam a mestám v súvislosti s následkami po COVIDE. Veronika Remišová chce riešiť aj šéfa GP Maroša Žilinku. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský by mal informovať o aktuálnej situácii a prezradil, kedy sa vrátime k bežnému životu.

Vicepremiéra Veronika Remišová chce otvoriť aj debatu o možnom disciplinárnom konaní generálneho prokurátora Maroša Žilinku. K aktuálnej situácii sa vyjadril aj minister zdravotníctva.

VIDEO Lengvarský a Mišík o aktuálnej situácii

Aktuálna COVID situácia je stabilná, na prelome marca a apríla by mohlo dôjsť k väčšiemu uvoľňovaniu (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 16:10 Ministerstvo školstva a ministerstvo financií rokujú o voľnočasových poukazoch. Ide o nový nástroj na podporu pohybu žiakov. Stretnutia a diskusie o finálnej podobe voľnočasových poukazov a ich zavedení do praxe sa realizujú na úrovni štátnych tajomníkov z oboch rezortov, a to Ivana Husára z ministerstva školstva a Marcela Klimeka z ministerstva financií. Na stretnutí sa tiež zúčastnil Jiří Žežulka z finančnej správy. "Podpora detí je vecou nás všetkých. Som presvedčený, že spoločne dokážeme nastaviť a zrealizovať tento projekt a urobiť zásadný reformný krok financovania športu a iných voľnočasových aktivít," vysvetlil iniciatívu štátny tajomník rezortu školstva pre oblasť športu Husár.

Aktualizované 16:09 Budaj verí, že 90 percent zálohovania sa dosiahne skôr ako v roku 2025

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) verí, že cieľ vyzbierať 90 percent zálohovaných nápojových obalov sa podarí oveľa skôr ako v roku 2025. Uviedol to počas stredajšieho rokovania vlády. Zálohovanie podľa Budaja potvrdilo, že plastové fľaše sú obľúbené. "Plast nestratil na popularite, stále sa nakupuje, ale sa aj vracia," poznamenal.

Aktualizované 15:30 Minister financií Igor Matovič na spoločnej tlačovke s ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom informoval, že vláda sa dohodla na kompenzácií cien energií - 30 miliónov eur pôjde na pomoc základným a stredným školám, 12 miliónov eur dostanú nemocnice a 10 miliónov bude smerovať do zariadení sociálnych služieb.

Matovič na spoločnej tlačovke so Sulíkom informoval, že vláda sa dohodla na kompenzácií cien energií (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 13:35 Podľa ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej nie je dobré, že sa prokuratúra takto prejavuje, povedala na margo prejavu generálneho prokurátora Maroša Žilinku. "Bol to politický prejav," zdôraznila. "Musíme si povedať, kam patrí generálna prokuratúra a prokurátor ako taký," uviedla. "Nemáme tu štyri moci v štáte, z tohto pohľadu sa tu presadzuje sovietsky model a je to chyba," povedala. S prejavom Žilinku nesúhlasí, lebo podľa nej šlo o prejav politika.

Kolíková nesúhlasí s prejavom šéfa GP Žilinku: Musíme si stanoviť, kam prokuratúra patrí, nemáme tu štyri moci v štáte (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 13:18 Zaočkovanosť desať- až 14-ročných žiakov je aktuálne podľa ministra školstva 15,5 percenta, medzi 15- až 17-ročnými je zaočkovaných 38,6 percenta žiakov.

Môžeme konštatovať, že v školstve sa krivka zlomila: Počet prípadov bude stagnovať alebo klesať (Zdroj: Topky/Maarty)

Minister školstva mieni, že po jarných prázdninách už bude potrebný len režim individuálnej izolácie pozitívne testovaných školákov a do karantény už nebudú musieť ísť tí, ktorí sa dostali do kontaktu s pozitívnym. "Do jarných prázdnin, predpokladám, ostaneme pri súčasných nastavených pravidlách, po prázdninách budú, verím, tie čísla také dobré, že hlavný hygienik vydá pokyn, že do izolácie budú musieť ísť len tie deti, ktoré budú pozitívne," dodal.

Aktualizované 13:15 Čo by pre školy znamenalo rušenie opatrení? "Niekoľko týždňov po jarných prázdninách by došlo k uvoľňovaniu, čo by znamenalo výraznejší návrat detí alebo obmedzený spôsob testovania," uviedol Gröhling.

Rokovanie VLÁDY: Lengvarský prezradil,
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 13:10 "Môžeme konštatovať, že v školstve sa krivka zlomila," uviedol minister školstva s tým, že počet prípadov bude buď stagnovať, alebo klesať. 

Aktualizované 13:15 Prezenčne sa v školách vzdeláva 84,6 percenta žiakov. Počas stredajšieho rokovania vlády to uviedol minister školstva Branislav Gröhling. Dáta rezortu školstva nahlásilo 90 percent škôl. "Po dlhej dobe nám stúpol počet detí, ktoré sa vzdelávajú prezenčne," uviedol minister. 

Rokovanie VLÁDY: Lengvarský prezradil,
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktuaizované 12:50 Okolo 64 % sekvenovaných vzoriek tvorí omikron. Ešte stále tu však máme 36 % prípadov delty. "Je to trochu prekvapivé aj pre mňa. Čakáme na ďalšiu sekvenáciu," povedal Mišík. 

Aktualizované 12:44 Prekonanie asymptomatického COVIDU neposkytuje prakticky žiadnu ochranu. Očkovanie je aj naďalej dôležité. 

Aktualizované 12:39 Na severe Slovenska a v Dunajskej Strede už vlna omikronu odznieva. "Nedochádza k ďalšiemu rastu," uviedol Mišík. V nemocniciach je oneskorenie o približne 7 dní. "Príjmy do nemocníc ešte budú výraznejšie stúpať."

Rokovanie VLÁDY: Lengvarský prezradil,
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 12:36 Slovensko bola jedna z posledných krajín, kde nastal nárast prípadov v omikron vlny. "Domnievame sa, že v následných týždnoch, jeden až dva týždne, môžeme očakávať pokles," povedal Mišík. Zatiaľ je predčasné hodnotiť, kedy sa začnú opatrenia zmierňovať. "Budeme situáciu priebežne vyhodnocovať. Na prelome mesiacov marec a apríl by mali byť opatrenia minimálne alebo žiadne," dodal minister. 

Aktualizované 12:33 Ako prebieha infekcia a v čom sa líši priebeh u zaočkovanej a prekonanej osoby a u nezaočkovanej?

Imunitná reakcia tela, pokiaľ je tam v kontexte očkovania a prekonania, pri strete s vírusom rýchlo spustí imunitnú reakciu, ktorá spustí príznaky. "Je veľmi dôležité, ak máme príznaky, aj keď je test negatívny, aby sme ostali doma. Potom sa treba častejšie testovať, ak sme očkovaní alebo prekonaní."

Rokovanie VLÁDY: Lengvarský prezradil,
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 12:29 Najviac výjazdov ku COVID pacientom je v Prešovskom kraji. Nemocnice aktuálne prijímajú okolo 8 - 9 pacientov na UPV. "Čo sa týka skladby pacientov v nemocniciach podľa veku, je vidieť, že pri nástupe omikron vlny vzrástol počet mladších pacientov," skonštatoval. "Výraznejšie vzrástlo zastúpenie pacientov pod 20 rokov, ale aj pacientov v produktívnom veku od 20 do 40 rokov." Sedemdňová incidencia je výrazne vyššie. 

Aktualizované 12:28 Denne pribúda okolo 20-tisíc prípadov. "Výrazne sme prekonali predchádzajúce vlny, čo sa týka denných prírastkov," povedal Mišík. Približne dve percentá pozitívnych vyhľadávajú pomoc v nemocniciach. Narastá počet hospitalizovaných aj tých na umelej pľúcnej ventilácii. "Síce vidíme ešte pokles, no ide o prepúšťanie predtým hospitalizovaných pacientov," uviedol. 

VIDEO Heger k pandemickej situácii

Premiér Eduard Heger sa vyjadril k incidentu v NR SR aj k pandémii: Smerujeme k uvoľneniu všetkých opatrení (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 12:27 Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský a šéf IZA Matej Mišík informujú o aktuálnej situácii. Tá sa podľa slov ministra vyvíja podľa prognóz. "Počet hospitalizovaných stúpa, budeme navyšovať kapacity testovania."

Aktualizované 12:09 Vládny Hotel Bôrik v Bratislave by sa mal zrekonštruovať a zatepliť. Obnovou sa má znížiť jeho energetická náročnosť. Celkovo sa náklady odhadujú na vyše 3,83 milióna eur s DPH. Skutočná cena však bude známa po ukončení verejného obstarávania. Vyplýva to z návrhu investičnej akcie Rekonštrukcia fasády - zateplenie Hotela Bôrik, ktorý v stredu schválila vláda na svojom zasadnutí. Dôvodom rekonštrukcie je zlý technický stav obvodového plášťa hotela. 

Aktualizované 11:30 Vláda uhradí mestám a obciam výdavky v súvislosti s mimoriadnou situáciou spôsobenou pandémiou v celkovej výške 2 498 340 eur. Návrh ministerstva vnútra v stredu schválila vláda. "Po spracovaní veľkého množstva dokumentov a štatistických údajov konštatujeme, že z celkového počtu 2927 subjektov miestnej samosprávy v SR o refundáciu nákladov požiadalo len osem mestských častí Bratislavy, 21 mestských častí Košíc, 62 miest a 287 obcí v rámci územnej pôsobnosti 55 okresných úradov v súhrnnej výške 3.794.906,89 eura," približuje materiál s tým, že časť položiek nebola uznaná.

Aktualizované 10:24 Smerujeme k úplnému zrušeniu opatrení

"Smerujeme k tomu, že keď budeme vidieť kulmináciu a ak sa potvrdí pokles, tak v priebehu 10 dní vieme prísť k uvoľneniu. Ešte nevieme presne určiť tento dátum," povedal premiér. "Predpoklad je, že by sme upustili od všetkých opatrení. Pristúpili by sme úplnému otvoreniu prevádzok pre všetkých, posledným, čo nám ostane, bude nosenie rúšok a respirátorov," povedal a opäť vyzval ľudí k očkovaniu. 

Rokovanie VLÁDY: Lengvarský prezradil,
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 10:17 Hovoril aj o niekoľkých mýtoch, ktoré má podľa neho prezentovať opozícia. Jedným z nich je napríklad tvrdenie, že Rusko je zmluvou s USA a zo strany NATO ohrozené. "Rusko narušilo územnú celistvosť Ukrajiny," pripomenul v tejto súvislosti. 

Aktualizované 10:15 Premiér Eduard Heger sa vyjadril k obrannej dohode s USA. Pripomenul, že 4. októbra 2017 schválila vláda Roberta Fica bezpečnostnú stratégiu, v ktorej sa napríklad zaviazal posilňovať východné krídlo NATO. "Jedna časť opozície včera predviedla nesmiernu agresiu," doplnil. Podľa Hegera sa mal k bezpečnostnej stratégii hlásiť aj expremiér Peter Pellegrini počas svojho pôsobenia na čele vlády.

Aktualizované 10:14 Remišová chce v koalícii otvoriť otázku disciplinárneho stíhania Maroša Žilinku. 

Remišová k Marošovi Žilinkovi, k cenám energií a k incidentu v parlamente

Ak chce Maroš Žilinka robiť politiku, mal by podľa Remišovej okamžite rezignovať a podať prihlášku do nejakej strany (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 10:11 "Verím, že kolegovia pripravili finálne riešenie kompenzácií zvýšených cien energií," vyjadrila sa k problematike cien energií. Zdôraznila, že kompenzácia by sa mala týkať najmä zraniteľných odberateľov, medzi ktorých patria školy, nemocnice ale aj bytové domy. 

Rokovanie VLÁDY: Lengvarský prezradil,
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 10:09 Vicepremiérka sa vyjadrila aj ku generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi. "Ak chce pán generálny prokurátor robiť politiku, tak by mal okamžite rezignovať a dať si prihlášku do nejakej spriaznenej politickej strany," povedala pred rokovaním vlády.

Aktualizované 10:06 Remišová sa vyjadril k situácii na Ukrajine i k včerajšiemu priebehu schôdze v parlamente. "Ako povedal môj kolega Juraj Šeliga, bolo by dobré otvoriť debatu o tom, aby sa zaviedla parlamentná stráž. Parlament nie je zoologická záhrada," uviedla a incident odsúdila. 

Rokovanie VLÁDY: Lengvarský prezradil,
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 9:58 Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský pred rokovaním vlády priblížil, kedy by sme sa mohli vrátiť k bežnému životu. "Absolvovali sme včera konzílium aj za účasti premiéra, hovorili sme spolu o situácii po odznení vlny omikronu a prvom nástrele opatrení s tým, že v princípe by sme koncom marca mohli byť v režime, ktorý by umožňoval bežný život občanom," povedal minister. Ide hlavne o platné opatrenia po vrchole vlny omikron.

Vláda má na stole niekoľko bodov

Vláda má okrem iného odsúhlasiť sumu refundácie, ktorú vyplatí obciam a mestám v súvislosti s nákladmi na opatrenia počas pandémie  ochorenia COVID-19, celková výška príspevku, ktorá sa má prerozdeliť medzi samosprávy, dosahuje takmer 2,5 milióna eur. Výška požadovanej sumy bola o takmer 1,3 milióna eur vyššia, časť položiek nebola uznaná.

Kabinet sa bude na svojom 56. rokovaní zaoberať návrhom Revidovaného operačného programu potravinovej a základnej materiálnej pomoci 2014 – 2020, ktorý predpokladá, že prostredníctvom iniciatívy REACT-EU bude pre Slovensko v rámci operačného programu na rok 2022 vyčlenená dodatočná suma vo výške takmer štyroch miliónov eur. Ministri majú schváliť aj rozšírenie výcvikových aktivít Ozbrojených síl SR, má ísť o reakciu na vývoj bezpečnostnej a geopolitickej situácie v Európe, v zozname pribudli napríklad cvičenia v Poľsku či na Ukrajine.

Kabinet má odobriť aj takmer štyri milióny eur na rekonštrukciu vládneho Hotela Bôrik v Bratislave, dôvodom je znížiť energetickú náročnosť objektu, postaveného v polovici 70. rokov. Predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) počas predchádzajúcich dní avizoval, že vláda sa má zaoberať aj pomocou subjektom verejnej a štátnej správy zasiahnutým výrazným zdražením energií.

Viac o téme: PomocMaroš ŽilinkaRokovanie vládyEduard HegerCOVID
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu