Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Dnes zasadá vláda: Rokovať má o strategickom agropláne i refundácii výdavkov počas pandémie

(Zdroj: Vlado Anjel/Topky)

BRATISLAVA – Na rozvoj pôdohospodárstva a vidieka má ísť v najbližších piatich až siedmich rokoch 4,262 miliardy eur z verejných zdrojov, z toho 3,396 miliardy eur z eurofondov. Vyplýva to z návrhu Strategického plánu SR Spoločnej poľnohospodárskej politiky (CAP) na roky 2023 až 2027, o ktorom bude v stredu rokovať vláda.

Vedenie Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka na rokovanie 56. schôdze kabinetu predloží aj návrh zákona o pozemkových úpravách. Legislatívna úprava rozširuje dôvody vykonania pozemkových úprav, reaguje na zmenu klimatických podmienok a je zameraná na potrebu zabezpečenia zadržiavania vody v krajine.

Výška požadovanej sumy bola o takmer 1,3 milióna eur vyššia

Vláda má tiež odsúhlasiť sumu refundácie, ktorú vyplatí obciam a mestám v súvislosti s nákladmi na opatrenia počas pandémie  ochorenia COVID-19, celková výška príspevku, ktorá sa má prerozdeliť medzi samosprávy, dosahuje 2.498.340 eur. Výška požadovanej sumy bola o takmer 1,3 milióna eur vyššia, časť položiek nebola uznaná.

Ministri majú schváliť aj rozšírenie výcvikových aktivít Ozbrojených síl SR

Kabinet sa bude na svojom 56. rokovaní zaoberať návrhom Revidovaného operačného programu potravinovej a základnej materiálnej pomoci 2014 – 2020, ktorý predpokladá, že prostredníctvom iniciatívy REACT-EU bude pre Slovensko v rámci operačného programu na rok 2022 vyčlenená dodatočná suma vo výške takmer štyroch miliónov eur. Ministri majú schváliť aj rozšírenie výcvikových aktivít Ozbrojených síl SR, má ísť o reakciu na vývoj bezpečnostnej a geopolitickej situácie v Európe, v zozname pribudli napríklad cvičenia v Poľsku či na Ukrajine.

Kabinet má odobriť aj takmer štyri milióny eur na rekonštrukciu vládneho Hotela Bôrik

Kabinet má odobriť aj takmer štyri milióny eur na rekonštrukciu vládneho Hotela Bôrik v Bratislave, dôvodom je znížiť energetickú náročnosť objektu, postaveného v polovici 70. rokov. Predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) počas predchádzajúcich dní avizoval, že vláda sa má zaoberať aj pomocou subjektom verejnej a štátnej správy zasiahnutým výrazným zdražením energií.

Viac o téme: VládaPandémiaRokovanie KoronavírusRefundáciaStrategický agroplán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu