Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zakladajúci snem maďarskej strany Aliancia: Toto je nový predseda! Chce silné zastúpenie v parlamente

(Zdroj: TASR / Dano Veselský)

BRATISLAVA - Predsedom strany Aliancia-Szövetség sa stal doterajší predseda Strany maďarskej komunity (SMK) Krisztián Forró. Predsedom republikovej rady sa stal doterajší predseda strany Most-Híd László Sólymos. Podpredsedom strany sa stal Szabolcs Mózes. Na ustanovujúcom kongrese sa na tom v sobotu v Šamoríne zhodli členovia po novom zlúčených troch maďarských strán.

Nová strana Aliancia-Szövetség vznikla spojením zástupcov SMK, Mosta-Híd a hnutia Spolupatričnosť. Alianciu už zaregistrovalo aj ministerstvo vnútra, podľa registra politických strán vznikla premenovaním Spolupatričnosti. Strany Most-Híd, SMK a Spolupatričnosť na svojich snemoch počas septembra odobrili zjednotenie, stanovy a ďalšie dokumenty potrebné na vznik Aliancie. 

Strana pokladá za dôležitý občiansky princíp. Obhajuje súčasnú orientáciu krajiny, jej členstvo v Európskej únii (EÚ) a NATO, pričom základné a najužšie partnerstvo vidí v rámci V4 a EÚ. Tvrdí, že podporuje trhové hospodárstvo založené na princípoch slobodnej súťaže a je zástancom zeleného sociálne trhového hospodárstva.

Forró chce, aby národnosti mali silné parlamentné zastúpenie

Forró vo svojom príhovore prisľúbil, že v nasledujúcom období urobí všetko preto, aby Maďari a ostatné národnosti žijúce na Slovensku a nimi obývané regióny mali silné parlamentné zastúpenie. Požiadal voličov a sympatizantov novej strany o podporu a trpezlivosť. "Táto úloha nebude ľahká, práve naopak, bude veľmi ťažká. Avšak nie nesplniteľná. Budeme na to potrebovať veľa trpezlivosti, tvrdej práce a dôveru. Tvrdá práca vždy prináša ovocie, a verím v to, že to nebude inak ani v tomto prípade," uviedol. Strany majú v rámci Aliancie fungovať formou platforiem.

Sólymos zasa vyzdvihol potrebu jednoty a spoločného postupu. "Alianciu sme vytvorili, ale v praxi to bude fungovať len vtedy, ak aj v najmenšej obci budeme jednotní. Politika na celoštátnej úrovni je nesmierne dôležitá, ale naše politiky si musia nájsť cestu aj k miestnym komunitám," doplnil. Vylúčili spoluprácu s ĽSNS a Smerom-SD.

Viac o téme: PredsedaStrana maďarskej komunityKrisztián ForróAliancia-Szövetség
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu