Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONAVÍRUS Dáta bez pátosu si rypli do zdravotníckeho rezortu: Veď vám tam chýbajú tieto čísla!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Neprešiel dlhší čas a už tu máme ďalšiu analýzu štatistických ukazovateľov v oblasti pandémia od organizácie Dáta bez pátosu. Tentokrát sa zamerali na poslednú prezentáciu zastupujúceho ministra zdravotníctva Eduarda Hegera (OĽaNO), kde podľa nich chýbajú niektoré kľúčové parametre.

Organizácia najprv začala stručnou analýzou, ktorej nadpis venovala počtom obetí na covid na Slovensku. V momente ale prešli na mód otázok. "Ministerstvo v úlohe štatistu ponúka pohľad na dáta a čísla zo včera, spred týždňa, pričom o plánoch veľmi málo. Čo chýba v kategórii očkovanie a úmrtia? 1) Informácia o zaočkovaní jednotlivých vekových skupín obyvateľstva v čase a očakávania=plán s cieľmi a kedy ich dosiahneme. 2) Informácia o presnom počte nezaočkovaných Zariadení sociálnej služby a DSS a Domovov dôchodcov - seniorov. 3) Dokonca v grafe (ale bez uvedenia počtu) sú prezentované aj zariadenia v kategórii "nenaplánované". Chýba plán na zaočkovanie seniorov - veľakrát a väčšinou nemobilných," poznamenala organizácia.

KORONAVÍRUS Dáta bez pátosu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: MZ SR, Facebook/Dáta bez pátosu)

Dôvody týchto otázok

Organizácia hneď ale odôvodňuje svoje otázky. Pýtajú sa to: "Lebo v tej istej prezentácii je tabuľka príjmov do nemocníc a z nej vidno, že za posledné 4 týždne sme prijali 150 seniorov nad 90 rokov s COVIDOM do nemocníc. Z nich 45% zomrie, čo je asi 70 ľudí. Lebo v tej istej prezentácii je tabuľka príjmov do nemocníc a z nej vidno, že za posledné 4 týždne sme prijali 1250 seniorov nad 80 rokov s COVIDOM do nemocníc. Z nich 39% zomrie, čo je asi 500 ľudí. Lebo v tej istej prezentácii je aj tabuľka s úmrtiami a tie tabuľky spolu súvisia a veľmi. Lebo v UK so 68 mil. obyvateľov mali za posledné 2 dni toľko úmrtí ako Slovensko, ale ONI pripravili plán ako tie úmrtia znížiť a idú podľa neho," uviedli dôvody analytici. 

Heger povedal, že o sprísňovaní opatrení pred Veľkou nocou sa ešte bude diskutovať (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Návrhy na zlepšenie

Odborníci na čísla však len nekritizujú a ponúkajú vlastné riešenia. "Ak by sme boli zaočkovali väčšinu zo 176 tisíc seniorov nad 80 rokov už začiatkom roka hneď ako prvých, tak väčšina z nich by sa do nemocnice nedostala. Štatistika pre seniorov nad 80 rokov, ktorých bolo 180 tisíc: V II. vlne sa ich už 7000 dostalo do nemocnice. Do nemocnice sa dostali 4% z nich, pribudne minimálne ďalšie 1%, ale skôr 2% a bude ich do mája spolu 6%. 2500 z tých 7000 v nemocniciach zomrelo. V nemocniciach z hospitalizovaných 2000 zomrie ďalších vyše 500. Reprezentujú takmer 40% všetkých úmrtí na Slovensku," myslia si v Dátach bez pátosu.

Viac o téme: Ministerstvo zdravotníctvaPandémiaAnalýzaKoronavírusEduard HegerDáta bez pátosu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu