Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

EXKLUZÍVNE Monika Jankovská ponúkla skalpy oligarchu aj ministrov: Prokurátorka ju definitívne umlčala!

Monika Jankovská
Monika Jankovská (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Mohla to byť BÚRKA so všetkým čo k búrke patrí. Lietali by blesky, udierali hromy, všetko teraz nasvedčuje tomu, že na konci zostane, len „JARNÝ DÁŽĎ“. Nad tým, čo sa deje v pozadí akcie, po ktorej skončilo v putách trinásť sudcov, mnohí zainteresovaní, len nechápavo krútia hlavou. Problémom je list od bývalej štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej, ktorý pred pár týždňami pristál na stole šéfa Národnej kriminálnej agentúry. Slová ktoré spoza mreží bývalá štátna tajomníčka adresovala Branislavovi Zurianovi naznačovali, že v sieti elitných policajtov mohli skončiť tie najväčšie ryby. Nabudených policajtov a skutočnú BÚRKU zastavila prokurátorka Valéria Simonová.

V pondelok 15 júna ráno obletela Slovenskom správa o zásadnom zvrate v prípade bývalej štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej, ktorá je stíhaná pre zločin prijímania úplatku a prečin podplácania. Prvé informácie Denníka N hovorili o tom, že Jankovská sa zlomila a chce vypovedať ku kauze televíznych zmeniek aj k šifrovanej aplikácii Threema z telefónu Mariána Kočnera. Práve s ním si totiž dnes už bývalá sudkyňa vymenila viac ako 6000 správ, no doteraz akúkoľvek komunikáciu s Kočnerom popierala.

Do budovy NAKA v Nitre, kde Jankovskú priviezla policajná eskorta z väznice v Banskej Bystrici prišli advokáti sudcov obvinených v kauze BÚRKA aj právnik Moniky Jankovskej Peter Erdős. Už sa zdalo, že zásadný zvrat v kauze trinástich stíhaných sudcov je na spadnutie. Po necelej pol hodine však bolo po všetkom. „Nebudem sa vyjadrovať k samotnému obsahu dnešného úkonu. Ja som nahliadol do celého vyšetrovacieho spisu, nie že by som niečo konkrétne potreboval. Ako obhajca, tak aj obvinený má právo nahliadnuť do vyšetrovacieho spisu, takže sme to právo využili,“ to bolo všetko, čo sme sa vtedy dozvedeli od advokáta Erdősa aj o tom čo sa v budove NAKA po celý čas dialo.

List šéfovi NAKA

Reportéri Topky.sk zistili, že Monika Jankovská napriek zmätku okolo jej výpovede, spoluprácu polícii skutočne prisľúbila. Bolo to pred viac ako dvoma mesiacmi, keď napísala z väzby list riaditeľovi Národnej kriminálnej agentúry Branislavovi Zurianovi. V dopise ho žiadala o návštevu za múrmi väznice v Banskej Bystrici s tým, že sa rozhodla políciou spolupracovať. Zurian záujem o stretnutie s Jankovskou podľa našich informácií skutočne prejavil. Osobne navštívil prokurátorku generálnej prokuratúry Valériu Simonovú, ktorá kauzu okolo stíhania trinástich sudcov dozoruje. Simonová si Zuriana vypočula, návštevu u Janovskej mu však z nevysvetliteľných dôvodov zatrhla. Zurian odhodlaný "bojovať" vyslal v snahe zistiť maximum za Jankovskou svojich podriadených. Bývalá štátna tajomníčka policajtom ponúkla informácie, ktoré by rozpútali BÚRKU takých rozmerov, že tá doteraz, by pri nej vyzerala, ako "JARNÝ DÁŽĎ". 

Topky.sk zistili, že Jankovská ponúkla dôkazy a informácie o trestnej činnosti jedného z najväčších  oligarchov Slovenska a minimálne jedného bývalého ministra. Informácie sú vraj tak závažného charakteru, že by v prípade spolupráce polície s Jankovskou okrem známeho oligarchu mohli skončiť za mrežami skutočne veľké esá slovenskej politiky. O tom, že svedectvo Jankovskej by znamenalo skutočnú BÚRKU, svedčia aj informácie, že bývalá štátna tajomníčka požiadala o ochranu svojej rodiny. Nadšenie šéfa NAKA a jeho podriadených a vidina ďalšieho rozrývania korupcie na najvyšších miestach však opadlo tak rýchlo, ako prišlo - za všetkým je prokurátorka Valéria Simonová.

Stopka od prokurátorky

Zaujímavosťou je, že Monika Jankovská za svoje svedectvo voči mocným ľuďom tejto krajiny nežiadala beztrestnosť, ako je to v prípade bývalého sudcu, korunného svedka Vladimíra Sklenku. Súčasťou spolupráce s políciou malo byť podľa našich informácií Jankovskej priznanie v kauze zmenky televízie Markíza a výpoveď v súvislosti so správami z aplikácie Threema s Marianom Kočnerom.

Najnovšie informácie sú také, že prokurátorka Simonová Jankovskej priznanie aj svedeckú výpoveď voči mocným tejto krajiny skrečovala. Výpoveď bývalej štátnej tajomníčky napriek odhodlaniu a chuti policajtov objasniť trestnú činnosť obrovských rozmerov prokurátorka z nepochopiteľných dôvodov odmietla a vzápätí Moniku Jankovskú definitívne umlčala. Podľa našich informácií prokurátorka Jankovskej na revanš sprísnila právnu kvalifikáciu na zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa v štvrtom odseku. Stalo sa tak viac ako dva mesiace po tom, ako bývalá sudkyňa prejavila záujem o spoluprácu. Bolo to presne v deň, kedy Jankovská po štyroch mesiacoch za mrežami požiadala o prepustenie z väzby. Po zásahu prokurátorky nastal v rozhodnutí Jankovskej zásadný zvrat. Šanca polície na rozrytie trestných činov jedného z najmocnejších oligarchov a ministrov pominula.

Monika Jankovská svoju ponuku na spoluprácu s políciou podľa informácií Topiek práve pre rozhodnutie prokurátorky Simonovej definitívne odvolala. V tejto súvislosti sme oslovili so žiadosťou o reakciu Jankovskej advokáta Petra Erdösa a šéfa Národnej kriminálnej agentúry Branislava Zuriana. Obaja muži reagovali s povzdychom ako cez kopirák „Nebudem sa vyjadrovať,“ zaznelo z úst oboch. Rozhovoril sa iba advokát Moniky Jankovskej, keď sme sa ho spýtali na zmenu právnej kvalifikácie, ktorá znamenala koniec všetkých šancí.

 „Môžem potvrdiť, že som bol upovedomený o zmene právnej kvalifikácie ku skutku číslo 9. (zmenky TV Markíza), ktorý bude posudzovaný ako viacčinný súbeh trestných činov, a to zločin prijímania úplatku a zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa spáchaného formou účastníctva v štádiu pokusu s trestnou sadzbou 10 až 20 rokov. Tento postup dozorujúcej prokurátorky považujem za nezákonný, pretože od rozhodnutia generálneho prokurátora SR o sťažnosti mojej klientky sa v rámci dokazovania nič nezmenilo, čo by opodstatňovalo dozorujúcu prokurátorku k takémuto postupu. V rámci rozhodnutia GPSR o sťažnosti mojej klientky bolo uznesenie o vznesení obvinenia preskúmané, pričom z obsahu tohto uznesenia nevyplýva, že by tento skutok mal byť posudzovaný, ako ma upovedomila dozorujúca prokurátorka, práve naopak bolo uvedené, že v rámci dokazovania bude potrebné sa vysporiadať, či nejde len o trestný čin nepriamej korupcie. Chcem povedať, že je pozoruhodné, že k zmene právnej kvalifikácie došlo po tom, ako moja klientka podala žiadosť o prepustenie z väzby na slobodu,“ povedal Peter Erdös.

Prokurátorka Simonová okrem Jankovskej sprísnila 22. júla právnu kvalifikáciu aj sudkyniam Denise Cvikovej, Zuzane Maruniakovej a aj Marianovi Kočnerovi. Všetkým štyrom hrozí teraz podľa trestného poriadku 10 až 20-ročný trest. Otázky sme poslali aj prokurátorke Úradu špeciálnej prokuratúry Valérii Simonovej. Na odpoveď čakáme. 

Viac o téme: BúrkaKauzaProkurátorkaNAKAMonika Jankovská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu