Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Kováčiková trvá na tom, že Monika Jankovská nespáchala trestné činy ako verejný činiteľ

Kováčiková trvá na tom, že Monika Jankovská nespáchala trestné činy ako verejný činiteľ
Kováčiková trvá na tom, že Monika Jankovská nespáchala trestné činy ako verejný činiteľ (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Prvá námestníčka generálneho prokurátora Viera Kováčiková trvá na stanovisku, že bývalá štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Monika Jankovská nespáchala skutky, ktoré sú jej kladené za vinu ako verejný činiteľ. Kováčiková zároveň pripomína, že toto stanovisko nemá dosah na konanie dozorovej prokurátorky v kauze Búrka.

Kováčiková, ktorá momentálne plní úlohy generálneho prokurátora, na stredajšej tlačovej konferencii odmietla, že by polemizovala nad tým, či Monika Jankovská bola, alebo nebola verejný činiteľ. Aby sa však skutku dopustila ako verejný činiteľ, musela by sa podľa nej trestných činov dopustiť v súvislosti s výkonom svojej právomoci a zodpovednosti. „K takémuto konaniu nedošlo, pretože ako štátna tajomníčka nemala žiadnu právomoc ani dosah na konkrétneho sudcu, aby rozhodol nejakým spôsobom a neniesla za jeho rozhodnutie žiadnu zodpovednosť,“ myslí si prvá námestníčka.

V súvislosti s kvalifikáciou skutku pripomenula Kováčiková, že sú vyšetrovateľ aj dozorový prokurátor procesne samostatní. Zároveň tvrdí, že prokurátori Generálnej prokuratúry (GP) SR nevykonávajú dohľad nad dozorovou činnosťou prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Nemajú tak podľa nej žiadnu zákonnú možnosť, aby prokurátorku ÚŠP kontrolovali a usmerňovali. Zmena právnej kvalifikácie pri obvineniach Moniky Jankovskej by mohla v prípade právoplatného odsúdenia vyústiť v jej nižší trest. Trest navrhuje v záverečnej reči na hlavnom pojednávaní prokurátor, súd však jeho návrhom nie je viazaný.

Kováčiková na margo Moniky Jankovskej podotkla, že nemajú spolu žiaden vzťah. Ozrejmila však, že v časoch, keď vykonávala funkciu Krajskej prokurátorky v Trenčíne, tak s Monikou Jankovskou prichádzala do služobného kontaktu. Dnes obvinená bývalá štátna tajomníčka bola pred rokmi predsedníčkou Okresného súdu v Trenčíne. Od čias, keď bola Kováčiková na GP SR, sa jej Monika Jankovská podľa jej slov nikdy neozvala a nikdy nič pre ňu nevybavovala.

Bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti za Smer-SD Monika Jankovská je obvinená v kauze Búrka z trestných činov podplácania a prijímania úplatku. Urobiť tak mala v kauze jednej z televíznych zmeniek, keď inštruovala sudkyňu Okresného súdu Bratislava V Zuzanu Maruniakovú, aby rozhodla v prospech Mariana Kočnera. Ten bol neskôr za falšovanie tých istých zmeniek neprávoplatne odsúdený spolu s exriaditeľom televízie Markíza Pavlom Ruskom na 19-ročný trest odňatia slobody.

Viac o téme: Trestný činSúd Viera KováčikováMonika Jankovská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu