Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

KORONAVÍRUS z pohľadu oftalmológa: Rúško nestačí! Pred nákazou si chráňte aj oči

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Ľudia už vedia, ako sa správať v spoločensko-sociálnych vzťahoch, aké hygienické návyky si treba osvojiť, ako si doma vyrobiť nedostatkové rúška. Popri všetkých opatreniach sa ale zabúda na ochranu očí, ktorá je rovnako dôležitá, ako dodržiavanie ostatných zásad. Skonštatoval to Pavel Lackovič, oftalmológ zo siete očných optík Fokus.

Nákaza sa šíri kvapôčkovou infekciou, teda vzdušnou cestou (kýchanie, kašľanie), ako aj priamym kontaktom s infikovanými predmetmi, a to rukami, dotykom úst, nosa a očí. A práve o možnom prenose cez oči, t. j. cez slzy a slzné cesty sa až tak veľa nehovorí. Oftalmológ preto radí, aké zásady dodržiavať v súvislosti s ochranou zraku.

Čítajte aj: KORONAVÍRUS Model štátnych analytikov odhalil, koľko Slovákov sa môže nakaziť, čaká nás ťažké obdobie

KORONAVÍRUS z pohľadu oftalmológa:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

„Podľa štúdie tímu epidemiológov čínskej vlády môže koronavírus, ktorý spôsobuje ochorenie Covid-19, pretrvať vo vzduchu až 30 minút, a to až na vzdialenosť 4,5 metra. Tak sa veľmi ľahko môže vírus zachytiť na nechránenom povrchu oka, z ktorého sú následne nečistoty kontinuálne odstraňované slzami cez slzné cesty do nosa. A práve z nosnej sliznice môže byť vírus vdýchnutý do dýchacích ciest a následne aj do pľúc. Preto by nemal nikto zabúdať na oči, ktoré musia byť rovnako chránené pred možnou nákazou,“ upozornil Lackovič.

Oftalmológ prezradil tri tipy, ako si správne chrániť oči pred vírusmi

1. Noste okuliare

Nie je dôležité, či ide o slnečné alebo dioptrické, nové alebo staré. Základným pravidlom je vybrať si tie, ktoré pokrývajú najväčšiu časť očnice. Širšie straničky sú tiež výhodou, spolu so sklami môžu z veľkej časti ochrániť oči všeobecne, ale najmä pri priamom zásahu tváre kýchajúcim, prípadne kašľajúcim pacientom.

2. Okuliare si neskladajte ani v interiéri

Ak nenosíte dioptrické okuliare, je pravdepodobné, že siahnete po slnečných okuliaroch. Pri tejto výnimočnej situácii si ich neskladajte ani pri návšteve obchodu či vo výťahu. Hoci to môže byť spočiatku nezvyčajné, ochrana je na prvom mieste. Dôležité je nedotýkať sa okuliarov počas nosenia.

3. Okuliare nezabúdajte dezinfikovať

Prísne opatrenia dezinfekcie platia aj pre okuliare. Po príchode z exteriéru si ich nezabudnite pretrieť handričkou s dezinfekčným gélom alebo alkoholom.

Viac o téme: OkuliareNákazaBezpečnosťPrevenciaCOVID-19Prenos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu