Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Na trhu sú nebezpečné krémy, hrozia zápaly aj alergie

Nebezpečný krém na zosvetlenie pokožky Zobraziť galériu (6)
Nebezpečný krém na zosvetlenie pokožky (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V Rakúsku, Litve a Nemecku našli v predajniach nebezpečnú kozmetiku, je možné, že sa vyskytuje aj na Slovensku. Úrad verejného zdravotníctva prosí, aby ich ľudia nekupovali a ak ich už majú doma, nemajú ich ďalej používať. Informoval o tom hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

Do systému rýchleho výstražného systému pre nepotravinárske výrobky RAPEX nahlásili krém na zosvetlenie pokožky Creme Eclaircissante francúzskej značky Fair & White aj krém na zosvetlenie pokožky La Creme Traitante Eclaircissante značky Skin Light z Pobrežia Slonoviny. Výrobky obsahujú hydrochinón - látku, ktorá sa môže požívať iba do výrobkov na farbenie vlasov a do výrobkov na nechtový dizajn, pretože môže spôsobiť kožné alergie.

Problematické sú dva krémy nemeckej značky Biller´s Naturkosmetik, konkrétne čajovníková masť a krém z čiernej rasce. Nachádza sa v nich konzervačná látka 1,2-dibróm-2,4-dikyano-bután (MDBGN), ktorú je zakázané používať v kozmetických výrobkoch, pretože nie je stanovené bezpečné množstvo tejto látky vo výrobkoch. Pri opakovanom kontakte s pokožkou látka môže vyvolať dermatitídu. Nepovolený patogénny organizmus Pseudomonas Aeruginosa, ktorý môže spôsobiť zápal kože, slizníc a ucha, našli zase v paste na umývanie rúk Gib her 88 Handwaschpaste nemeckej značky Der Spezialist Walter.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu