Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

Benátky zakázali veľké turistické skupiny a používanie megafónov: Aký je cieľ?

Benátky
Benátky (Zdroj: Getty Images)

BENÁTKY - V talianskom meste Benátky vstúpili do platnosti nové pravidlá zakazujúce používanie megafónov a obmedzujúce veľkosť turistických skupín na 25 osôb. Podľa úradov sa opatrenia zaviedli s cieľom zredukovať vplyv nadmerného cestovného ruchu na toto vyhľadávané mesto, informuje stanica BBC News.

Benátky sú vďaka kanálom vo svojej historickej časti jedným z najnavštevovanejších miest v Európe. Benátky začiatkom tohto roka zaviedli denný vstupný poplatok vo výške päť eur po tom, ako v roku 2021 zakázali výletným lodiam kotviť v tejto štvrti.

archívne video

Obrovské sklamanie pre turisto: Benátske kanály vyzerajú ako stoka (Zdroj: Profimedia)

Nadmerný turizmus sa všeobecne považuje za jeden z najpálčivejších problémov historických Benátok, ktoré majú približne 250.000 obyvateľov a v roku 2019 do nich zavítalo vyše 13 miliónov návštevníkov. Počet turistov odvtedy klesol, ale očakáva sa, že v nasledujúcich rokoch prekročí úroveň spred covidovej pandémie.

Benátky zaznamenali odliv miestnych obyvateľov

Benátky zaznamenali odliv miestnych obyvateľov pre obavy, že by turisti mohli "pohltiť" toto ostrovné mesto. Občianske združenie Ocio, ktoré sleduje bývanie v meste, v nedávnej aktualizácii uviedlo, že v historickej štvrti je pre turistov na prenájom približne 49.000 lôžok, čo je viac ako počet lôžok dostupných pre samotných miestnych obyvateľov.

Zmeny v pravidlách cestovného ruchu prichádzajú po tom, ako odborníci z UNESCO minulý rok varovali, že Benátky by mohli byť zaradené na zoznam ohrozených lokalít svetového dedičstva, keďže hrozí, že vplyv klimatických zmien a masového cestovného ruchu spôsobí nezvratné škody na vzhľade mesta.

UNESCO, kultúrny orgán OSN, nakoniec Benátky na zoznam nezaradil, keď uznal snahy o riešenie tamojších problémov prostredníctvom výstavby protipovodňového systému a zavedenia opatrení na zníženie masového cestovného ruchu. UNESCO zaradilo Benátky na zoznam Svetového kultúrneho dedičstva v roku 1987 pre ich výnimočnú architektúru. Opakovane však varuje, že v meste sa musí lepšie manažovať turizmus.

Viac o téme: OpatreniaTuristiMegafónBenátky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu